Меню Закрити

У ТНМУ тривають курси з вивчення української мови тимчасово переселеними особами

У Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського з 2 травня 2022 року розпочалися курси з поглибленого вивчення української мови для осіб, які змушені були покинути свої домівки внаслідок війни. Вступне заняття провели завідувач кафедри української мови Анатолій Вихрущ і викладач Соломія Гнатишин. Анатолій Володимирович підкреслив роль рідної мови, слова для нації, а також значимість мови в системі психологічного захисту. Слухачі читали вірші Ліни Костенко, вивчали текст «Дезидерати», який упродовж майже ста років допомагає людям долати труднощі. Соломія Гнатишин  зробила фотосесію, записала потреби учасників, які поступово будуть вирішуватися. На заняттях акцентувалася увага на побутовій лексиці, що дасть людям можливість комфортно почувати себе в україномовному середовищі.

Заняття відбуваються двічі на тиждень, у понеділок та четвер о 10.00, у формі практичних занять у навчальній аудиторії, яка розташована в гуртожитку №3 ТНМУ за адресою: м. Тернопіль, вул. Коцюбинського, 18-А. Була створена окрема група для дітей. Навчання дітей займалися Соломія Гнатишин і Оксана Новіцька. В ігровій формі діти повторювали основи рідної мови, основні граматичні правила, вивчали назви кольорів, місяців, як правильно вимовляти дати, цифри та числа, читали тексти, вчили відмінки іменника. Після наших занять всі діти поновили навчання в школах.

Усі викладачі кафедри залучені до реалізації програми курсів. Заняття провели доцент Ірина Заліпська, доцент Тетяна Мельник, викладач Надія Олійник. З 30 травня 2022 року курси читатиме доцент Марта Руденко.

Ірина Заліпська для кращого опанування української мови вивчала з переселеними особами етикетні формули вітання, прощання, вибачення, вдячності, прохання; звертання. Вчилися правильно знайомитися, практикували вимову шиплячих і правильних наголосів в українських словах, також вчили пори року, назви місяців, днів тижня, продуктів харчування, продовольчі товари і т.д.

Надія Олійник зазначила, що курси української мови для внутрішньо переміщених осіб організовані таким чином, щоб були використані різні форми навчальної діяльності (індивідуальна робота, у парах, групах, самостійна робота), задіяні різні види завдань (пізнавальні, творчі, рольові). Викладачеві важливо створити сприятливу психологічну атмосферу на занятті, умови для комфортного навчання для людей, які переживають стрес і тривогу, з різним рівнем володіння українською мовою, різною мотивацією, життєвим досвідом, психологічним станом від пережитого, баченням майбутнього розвитку подій, планами і очікуваннями. Під час своїх занять вона пропонувала такі теми для обговорення, як «Найважливіше про мене», «Я хочу розказати про свою родину», «У супермаркеті», «На вокзалі», «У банку», «Мої друзі», «Мої вподобання»… Також для закріплення матеріалу Надія Олійник використовувала творчі завдання: «Історії з частинами мови» (склади історію зі знайденими словами), «Даруємо компліменти», «Українські фразеологізми».

«Щодо курсів для тимчасово переміщених осіб: взяла основні слова, пов’язані з купівлею продуктів та одягу; прийменники руху та місця. Будували діалоги щодо того, як дістатися того чи іншого місця в Тернополі (на основі тексту про Тернопіль). Дала їм кілька ресурсів для вивчення мови, і результат є. Люди дійсно хочуть розмовляти і намагаються перейти на українську, тому варто обирати актуальні їм зараз теми і на їх основі будувати діалоги та говорити про українські відповідники. Діти активно доєднуються до розмови, допомагають дорослим, самі виявляють бажання розмовляти, тому не потребують відокремлення», – розповіла Тетяна Мельник.

Нагадаємо, що метою курсів української мови для переселених осіб є формування у слухачів внутрішньої мотивації до вивчення української мови, потреби у спілкуванні нею, ціннісного ставлення до мови, набуття досвіду використання української мови в повсякденному житті.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка і Надії Олійник.