Меню Закрити

Професор ТНМУ взяв участь у 15th Scientific Symposium on the occasion of World Tuberculosis Day 2022

18-19 травня 2022 року у Берліні (Німеччина) відбувся XV Науковий симпозіум, присвячений Всесвітньому дню  боротьби з туберкульозом, у якому взяв участь професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії  Леонід Грищук.

Симпозіум проводився у Akkon University for Human Sciences.

Організаторами форуму було відмічено, якщо пандемія коронавірусу та її стримування є першочерговими, хронічні пандемії, зокрема  ті, що спричинені ВІЛ або мікобактерією туберкульозу, все ще тривають. Таким чином, залишається питання комплексного підходу до боротьби з туберкульозом, якщо спільнота хоче досягти успіху  до 2030 року.

На симпозіумі були обговорені нові шляхи вирішення коморбідності ВІЛ-ТБ та мультирезистентного туберкульозу, навіть впровадження всіх стратегій проти туберкульозу та інвестиції в загальні зусилля з покращення національних систем охорони здоров’я в рамках програми ВООЗ «Універсальне охоплення медичною допомогою» (UHC). Разом з міжнародними партнерами були  вивчені та обговорені сучасні тенденції в дослідженнях та боротьбі з туберкульозом в умовах поточних епідеміологічних тенденцій у Європі та у всьому світі.

На  симпозіумі були представлені фахівці з туберкульозу, представники ВООЗ, політики охорони здоров’я, приватних компаній, лікарень та інших протитуберкульозних закладів з усієї Європи та світу, були обговорені найневідкладніші питання боротьби з туберкульозом у найближчому майбутньому. Відзначалося, що не можна нехтувати боротьбою з туберкульозом навіть під час гострої пандемії. Таким чином, симпозіум мав науково-політичний підхід.

Перший науковий день був присвячений таким темам:

– Загальний огляд, туберкульоз і політика.

– Як залучити глобальні стратегії охорони здоров’я для стримування туберкульозу до 2030 року.

Цікавими були виступи:

  • A. Yedilbayev, Regional TB Advisor, WHO Europe, Copenhagen:

New TB action plan of the WHO Europe an Region 2023-2030: reinforcing efforts in reaching the global End TB Strategy targets.

  • T.T. Pakasi, Acting Director of Communicable Disease Prevention and Control, Indonesia, National and regional strategies in TB prevention.
  • S. Bivol, Strategic Advisor on Infectious Diseases, WHO Europe, Copenhagen:
  • WHO approaches to fight TB and MDR-TB in times of pandemic and war.

Зокрема у виступах було відмічено, що до спалаху пандемії COVID-19 туберкульоз був найнебезпечнішим і смертельним інфекційним захворюванням у світі. Наразі це «тільки» номер 2 і все ще вбиває приблизно 1,2 млн осіб на рік. За оцінками, 2,9 мільйона людей інфіковані без діагнозу – це поширення інфекції. Прогрес у боротьбі з туберкульозом був і продовжує бути надто повільним. Блокування та перерозподіл потужностей у системах охорони здоров’я в усьому світі відкинули його ще більше. Результат: на сотні тисяч більше жертв туберкульозу, ніж до пандемії, і рівень виявлення на рівні десяти років тому.

Крім того, туберкульоз є великою глобальною загрозою з точки зору стійкості до ліків. Найчастіше найбільше страждають найслабші та найуразливіші в суспільствах, що становить тривожну загрозу праву людини на здоров’я. Без чіткої відповіді у вигляді інвестицій та визначення пріоритетів туберкульоз розвиватиметься по небезпечній спіралі. Серед найважливіших світових інструментів для зміни цієї тенденції є Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, який забезпечує 77% усього зовнішнього фінансування у всьому світі на боротьбу з туберкульозом.

Згідно з останніми доступними даними, Україна посідає четверте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз у Європейському регіоні ВООЗ і п’яте місце у світі за випадками стійкості до ліків. В Україні існує нагальна потреба у підтримці рятівного лікування туберкульозу, у тому числі для уникнення небезпечного епідеміологічного розвитку.

У перший день також був проведений Парламентський вечір, на якому були представлені наступні виступи :

  • S. Albani, member of the German Bundestag (MdB): Welcome remarks (host).
  • T. Ulrichs, IRIA & Akkon, Berlin, Chair and introductory lecture:

Acute and chronic pandemics: How the corona pandemic influenced TB control.

  • A. Yedilbayev, WHO Europe, Copenhagen:

Why TB is still a problem in the WHO European Region?

Виступ на парламентському вечері А. Єділбаєва, регіонального радника з туберкульозу (ВООЗ Європа, Копенгаген)

Наступний день симпозіуму  був присвячений проблемам боротьби з туберкульозом у різних країнах світу, своєчасної діагностики, аналізу клінічних випадків.

Серед виступів науковців слід відмітити доповіді з Гани, Грузії, Молдови :

  •  C.D. Badzi, University of Ghana: Using Mobile Technology for Monitoring Tuberculosis Treatment among Women with Tuberculosis in the Greater Accra Region, Ghana .
  • T. Avaliani, NTP of Georgia, Tbilisi: The Management of TB control and research in Georgia.
  • E. Kokhreidze, NTP of Georgia, Tbilisi: Influence of Covid 19 on tuberculosis detection in Georgia, before and after.
  • V. Crudu, National TB Reference Laboratory Phthisiopneumology Institute, Chisinau, Moldova: Evolution and emergence of multidrug-resistant Mycobacterium tuberculosis in Moldova.

На симпозиумі було представлено  доповідь Леоніда Грищука  на тему «Impact  of the СOVID – 19 pandemic on the epidemic situation with tuberculosis in Ukraine».

У  доповіді відмічено, що в Україні у 2020-2021 роках була складна ситуація з туберкульозом, пов’язана із пандемією COVID-19. За результатами аналізу захворюваності на активний туберкульоз в Україні у 2020-2021 роках порівняно з аналогічним періодом 2019 року, показник значно зменшився.

Для вирішення ситуації, зниження поширеності туберкульозу, розширення масштабів раннього виявлення та діагностики туберкульозу та забезпечення ефективного лікування в Україні у 2019 році було прийнято Державну стратегію розвитку протитуберкульозної допомоги населенню на 2020–2023 роки, спрямовану на створення нової модель для профілактики, раннього виявлення та надання медичної допомоги хворим на туберкульоз до 2023 року. Україна також прагне досягти цілей, визначених у Глобальній стратегії ВООЗ по боротьбі з туберкульозом до 2035 року.

Впровадження Стратегії дало відповідні результати. Так, було запроваджено низку сучасних перетворень для подолання туберкульозу – інноваційні методи діагностики, короткі схеми лікування, запровадження моделі амбулаторного лікування з можливістю для хворих продовжувати повноцінне життя без ізоляції.

І якщо останні 2 роки основним бар’єром для виявлення та ліквідації захворювання була пандемія COVID-19, то сьогодні – ворожі злочинні дії російської армії. Зокрема, є особливості надання медичної допомоги в Україні в умовах військової агресії. Через обстріли, бомбардування, обстріли українські пацієнти залишаються без доступу до обстеження та лікування, руйнується медична інфраструктура. Сьогодні спрацював принцип екстериторіальності – хворі на туберкульоз можуть проходити лікування в будь-якій частині країни, куди їх евакуювали з небезпечних регіонів, а якщо хтось підозрює симптоми туберкульозу – можуть отримати консультацію в найближчому протитуберкульозному закладі.

Також на цій сесії були представлені доповіді з Індонезії, Індії та Мексики:

– E. Ghozali, N. Amalia, S. Sunarti, UKMT, Indonesia: TOSS, a community-based movement to combat TB in Indonesia.

– R.A. Kikon, India: Training community health workers to support in prevention and control of TB in rural areas in Nagaland, India.

– K.N. Guitierrez Torres: Current situation of the tuberculosis-HIV/AIDS binomial in Mexico.

Заключна 5 сесія була присвячена сучасним методам лікування туберкульозу. Представлені доповіді по новим протитуберкульозним препаратам Бедаквілін та Деламонід:

– V. Cox, Johnson & Johnson Global Public Health: title to follow (bedaquline).

– M. Dara, Otsuka Global Health Alliance: Treatment of drug resistant TB, Otsuka’s global health perspective.

У резолюцію  симпозіуму були включені такі важливі завдання:

  •  поставити стійкість систем охорони здоров’я та глобальний контроль над пандемією, включаючи боротьбу з туберкульозом, у центр своїх зусиль і серйозно фінансувати це, зокрема за рахунок успішного поповнення Глобального фонду проти СНІДу, туберкульозу та малярії цієї осені,
  •  підтримувати роботу як державних, так і недержавних структур у забезпеченні медичної допомоги населенню України,
  • краще підготувати міжнародне співтовариство до майбутніх криз у сфері охорони здоров’я, щоб боротьба з туберкульозом та іншими небезпечними інфекційними хворобами не зіткнулася з подальшими невдачами, особливо шляхом успішного узгодження договору про пандемію, який забезпечує принципи прав людини, за участю країн-виконавців та уразливі групи,
  •  продовжувати дослідження інноваційних та економічно ефективних методів лікування та діагностики, а також визначення пріоритетів досліджень інноваційних та економічно ефективних методів лікування, діагностики та вакцин для захворювань, пов’язаних із бідністю.

Леонід Грищук висловлює щиру подяку професору Тімо Ульрихсу і Габі Фельдманн за запрошення на симпозіум  і підтримку візиту до Берліну.