Меню Закрити

Участь доцента ТНМУ в Європейському конгресі кардіологів з серцевої недостатності

21-24 травня 2022 року доцент кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги Софія Липовецька взяла участь у Європейському конгресі кардіологів з серцевої недостатності, який відбувся у Мадриді.

Програма цього конгресу стала новою вагомою нішою, яка продовжує заповнювати так звані «gaps in evidence» (доказові прогалини) у напрямку лікування серцевої недостатності. Незважаючи на те, що у 2021 році були прийняті нові рекомендації щодо ведення пацієнтів з серцевою недостатністю (https://www.escardio.org/Guidelines/Clinical-Practice-Guidelines/Acute-and-Chronic-Heart-Failure) та обмеження у зв’язку COVID-19, що призупинили багато досліджень, цей конгрес був яскравим та інноваційним заходом.

Презентація інтервенційних засобів для лікування серцевої недостатності включала удосконалені форми кардіоресинхронізуючої терапії, модуляції серцевої скоротливості, вчасний телемоніторинг для попередження декомпенсацій та ранні лабораторні біомаркери – OMICs RNA для точної стратифікації ризику.

Багато інноваційних сюрпризів було в галузі медикаментозного лікування: розширення показів для давно відомих засобів та поява цілком нових з високим рівнем доказовості. Так, за проміжними результатами DEFINE-HF та PRESERVED-HF тралів, було показано, що застосування SGLT2 інгібіторів має свої переваги у симптомних пацієнтів незалежно від рівня фракції викиду. Натомість для мацітентату, антагоніста ендотелінових рецепторів, який використовуються при легеневій гіпертензії, отримано негативну оцінку у SERENADE трайлі. Він завдавав більше шкоди, аніж приносив користь у пацієнтів зі збереженою фракцією викиду та захворюваннями легеневих судин.

Для зменшення рівня декомпенсації серцевої недостатності і відповідно госпіталізацій, що вимагають внутрішньовенних інфузій діуретиків ESC офіційно дало можливість використовувати спеціальні фуросемідні помпи (furosemide patch-pumps) для підшкірного введення. За своєю біодуступністю, ефективністю та можливістю застосування вдома ці пристрої мають значні переваги порівняно з в/в препаратами, що було підтверджено у SUBCUT-HF трайлі.

За результатами REDWOOD-HCM Open Label, дослідження підтверджено ефективність нового цитокінетика – Aficamten у пацієнтів із обструктивною гіпертрофічною кардіоміопатією. А для хворих зі зниженою фракцією викиду та гіпотензією запропоновано Omecamtiv mecarbil, який покращує скоротливу здатність міокарда без зниження АТ. За даними GALACTIC-HF тралу, він достовірно знижував серцево-судинну смертність. На жаль, за умови гіпотензії і ниркової дисфункції арсенал наших фармакологічних засобів є суттєво обмежений, тому застосування тропної терапії, а саме селективного активатора серцевого міозину має свої перспективи.

Під час конгресу Софія Липовецька успішно презентувала постерну доповідь.

Європейське кардіологічне товариство є одним з перших провідних наукових спільнот у світі, яке попри свою аполітичність висловило підтримку та солідарність з Україною, засудивши агресію Росії. На час повномасштабної війни російським та білоруським науковцям заборонена участь у всіх наукових заходах і публікації у виданнях ESC.

Під час конгресу у Virtual case area командою BodyInteract, які є давніми партнерами ТНМУ, були презентовані цікаві клінічні випадки, які можна було самостійно моделювати. Компанія BodyInteract, котра є лідером симуляційного навчання у світі, також висловила свою повагу та підтримку Україні у цей непростий час (фото 3 – Silvério de Sousa Mendes, директор компанії Body Interact).