Меню Закрити

Підсумкова LXV науково-практична конференція «Здобутки клінічної та експериментальної медицини» у ТНМУ

9 червня 2022 року в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського відбулася підсумкова LXV науково-практична конференція «Здобутки клінічної та експериментальної медицини».

Науковці університету, за традицією, відзвітували про свої досягнення на секційних засіданнях за напрямами: «Внутрішня медицина, інфекційні хвороби, психіатрія та неврологія», «Хірургія, онкологія, ортопедія та травматологія», «Здобутки сучасної стоматології», «Охорона материнства і дитини», «Експериментальна медицина, морфологія у нормі та при патології, здобутки сучасної фармації», «Інновації у вищій медичній школі, оглядові та аналітичні роботи».

Зустріч відбулася в онлайн-режимі, в якій взяли участь лікарі, науковці з різних куточків України, зокрема зіКиєва, Харкова, Одеси, Запоріжжя, Івано-Франківська.

Учасників конференції привітав проректор з наукової роботи Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, заслужений діяч науки і техніки України, доктор біологічних наук, професор Іван Кліщ.

«Наша традиційна, вже 65, конференція «Здобутки клінічної та експериментальної медицини», на жаль, відбувається в час війни, але ми мусимо працювати та бути максимально ефективними для нашої країни, якісно виконувати свою роботу, допомагати, волонтерити й, таким чином, наближати наш день перемоги», – зазначив проректор.

Доповідь «Стратифікація ризику пацієнтів із гострим коронарним синдромом та супутнім ураженням сонних артерій» представив доктор медичних наук Роман Коморовський, кафедра внутрішньої медицини № 2 ТНМУ.

Роман Ростиславович зауважив, що співіснування атеросклеротичного ураження каротидних та коронарних артерій є викликом як для кардіологів, так і для серцево-судинних хірургів та неврологів. Пацієнти із поєднаним звуженням сонних та коронарних артерій становлять групу особливо високого ризику і досі немає спільної думки щодо їх лікування.

Завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ТНМУ, професор Олена Венгер зацікавила учасників конференції виступом на тему: «Досвід роботи з внутрішньо переміщеними особами з психічними патологіями».

Олена Петрівна розповіла про результати вивчення фізіологічних, психоемоційних, соціально-психологічних та інформаційних факторів, які спричинили психологічні порушення у внутрішньо переміщених осіб.

Актуальну тему «Патогенетичне обґрунтування тромбозів на тлі онкопатології» висвітлив доцент кафедри хірургії №1 з урологією та малоінвазивною хірургією імені Л.Я. Ковальчука Петро Боднар.

Про сучасні можливості застосування вимірювача артеріального тиску розповів завідувач кафедри медичної інформатики, професор Дмитро Вакуленко.

Професор Іван Кліщ підсумував роботу пленарного та секційних засідань, подякував усім учасникам конференції за плідну й творчу роботу та побажав перемоги нам усім.

Завершився форум ухвалою важливих рішень, відображених у резолюції.

Журналістка ТНМУ Соломія Гнатишин.

Світлини авторки.