Меню Закрити

ТНМУ перший серед медичних вишів України у літній версії рейтингу Webometrics

Наприкінці липня 2022 року було опубліковано нову версію рейтингу Webometrics (Ranking Web of Universities), який відображає діяльність закладів вищої освіти упродовж першого півріччя 2022 року. У ній Тернопільський національний медичний університет посів перше місце серед медичних вишів України та десяте серед 312 українських закладів вищої освіти. Минулоріч ми мали друге місце серед медичних вишів і двадцять перше серед українських ЗВО. Загалом представленість у веб-просторі було оцінено понад 30 тисяч вишів світу.

Рейтинг Webometrics укладається з 2004 року однією з найбільших наукових установ Європи – Національною дослідницькою радою Іспанії.

Головною метою рейтингу є сприяння академічної присутності в Інтернеті, підтримання відкритого доступу для значного збільшення передачі наукових і культурних знань в університетах світу.

За твердженням авторів, рейтинг Webometrics, за допомогою незалежних веб-індикаторів та науково обґрунтованої моделі оцінює усі аспекти діяльності вишу: наукову, навчальну, культуру, соціальну, спортивну тощо. Це відрізняє цей рейтинг від інших Інтернет-рейтингів.

При визначенні позиції університету в рейтингу розробники враховують такі показники:

Excellence (or Scholar) (якість або науковість) – кількість статей науковців, які працюють в університеті, що входять до кращих 10% найбільш цитованих у 26 дисциплінах за розрахунками Scimago за 2013-2017 рр.

Transparency or Openness (прозорість або відкритість) – враховуються найцитованіші дослідження. Кількість цитувань від 210 найпопулярніших авторів (без урахування 20 найвідоміших дослідників).

Visibility (видимість) – кількість зовнішніх джерел, які містять зворотні посилання на веб-сторінки університету, яка розраховується за допомогою сервісу аналізу зовнішніх посилань Ahrefs.com та системи аналізу посилань для пошукової оптимізації та маркетингу в Інтернеті Majestic.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.