Меню Закрити

На кафедрі психіатрії, наркології та медичної психології відзначили Всесвітній день мозку

На кафедрі психіатрії, наркології та медичної психології відзначили Всесвітній день мозку

22 серпня 2022 року кафедра психіатрії, наркології та медичної психології Тернопільського національного медичного університету організувала низку заходів, присвячених Всесвітньому дню мозку, який вже восьмий рік поспіль відзначається в цю дату.

У заходах взяли участь викладачі, лікарі-інтерни та студенти медичного факультету. З вітальним словом до учасників звернулася завідувачка кафедри Олена Венгер.

Спершу на базі кафедри, а пізніше – у відділеннях Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні лікарі-інтерни ознайомили усіх присутніх з актуальністю відзначення такого дня, розповіли про найпоширеніші міфи щодо роботи мозку, про процес нейропластичності та як його розвивати, профілактику когнітивних порушень, а також поділилися цікавими техніками для покращення роботи мозку.

Зокрема, присутні мали змогу послухати доповідь «Найпоширеніші міфи про мозок», яку представила Ольга Іваніцька.

Анастасія Лиса поділилася з учасниками заходів повідомленням «Найпоширеніші захворювання головного мозку».

«Що таке нейропластичність і як її розвивати?» розповіла для студентів Ольга Дзюбчук.

Варто звернути увагу на статистичні дані ВООЗ щодо поширення  патології головного мозку й одразу постає питання профілактики нейродегенеративних порушень. Про це потрібно пам’ятати всім, тим паче, організувати це нескладно. Наш мозок складається з більше мільйона нервових клітин. Вони постійно контактують одна з одною за допомогою електричних сигналів. Посилення цих зв’язків і створення нових ланцюжків призводить до формування нових вмінь та навичок. Цей процес називається нейрогенезом. Зростання нових клітин мозку важливе для нашого психічного здоров’я та когнітивної гнучкості, і його можна розвивати, включивши певну поведінку або діяльність у повсякденне життя.

Софія Тиш представила присутнім доповідь на тему «Профілактика когнітивних порушень».

Олег Кузів провів для студентів інтерактивний інтенсив «Вправи, що покращують роботу мозку».

Мозок потрібно постійно розвивати та піклуватися про нього, дотримуватись здорового способу життя, відмовитись від шкідливих звичок, пам’ятати про фізичні вправи, прогулянки на свіжому повітрі, здоровий сон та відпочинок, збалансоване харчування. Згідно з рекомендаціями фахівців центру громадського здоров’я МОЗ України, для покращення розумової здатності потрібно вживати такі продукти, як жирну морську рибу, какао, женьшень, броколі, яблука, сочевицю, хліб з борошна грубого помелу. Для ефективного тренування мозку рекомендується виходити за рамки виконання одноманітних задач, вивчати іноземні мови та гру на музичних інструментах, читати, танцювати. Корисними будуть подорожі та нові спілкування.

Бережіть свій мозок та своє психічне здоров`я! Адже це запорука щасливого життя і довголіття!