Меню Закрити

Участь викладачів ТНМУ у ХІІ-й Міжнародному конгресі спільних Європейських неонатальних та перинатальних товариств

У Кракові (Польща) 2-4 вересня 2022 року відбувся ХІІ-й Міжнародний конгрес Союзу європейських неонатальних та перинатальних товариств (12th International Congress of UENPS), основною метою якого було удосконалення діагностики та лікування захворювань у новонароджених, оптимізація антенатального втручання на зменшення недоношеності, update європейських підходів щодо пологового залу. У заході взяли участь понад 100 країн світу, представники UENPS – Союзу європейських неонатальних і перинатальних товариств, EFCNI – Європейської фундації щодо догляду за новонародженими немовлятами, а також Асоціації неонатологів України. Останню очолювала її президент – професор Знаменською Т.К, а також представляли викладачі Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського – професор Галина Павлишин і доцент Ірина Сарапук.

Проф. Павлишин Г.А. та доцент Сарапук І.М. на 12th International Congress of UENPS

На ХІІ Міжнародному конгресі Союзу європейських неонатальних і перинатальних товариств (12th International Congress of UENPS) відбулася знакова подія – прийняття Асоціації неонатологів України до складу європейської наукової інституції за погодженням її президента – професора Corrado Moretti.

Представники Асоціації неонатологів України та проф. Katarzyna Kornacka (Польща)

До програми 12th International Congress of UENPS увійшли Е-постерні доповіді «Experience of preterm infants care in Ukraine and Poland», «Preterm infant and melatonin: what are the peculiarities?», «Effects of the COVID-19 pandemic restrictions on the level of parental stress in the NICU», що дало можливість обговорити результати власних досліджень з європейськими фахівцями, експертами.

Особлива увага на Конгресі приділялася питанню зменшення несприятливих ранніх та віддалених наслідків передчасного народження, представлено нові рекомендації ILCOR та ERS щодо реанімаційних заходів у пологовій залі.

Експертами з проблем неонатології представлено сучасні підходи до лікування неонатального сепсису, НЕКу, цитомегаловірусної інфекції у новонароджених різного гестаційного віку, що покращують віддалені наслідки.

Доповідь «Coalition for preemies – we help Polish parents of preemies and rescue Ukrainian NICUs» професора Maria Katarzyna Borszewska-Kornacka (Польща) на ХІІ Міжнародному конгресі Союзу європейських неонатальних і перинатальних товариств представила роботу волонтерського центру, який своєю активністю та щирістю зміг забезпечити 26 неонатальних центрів України необхідним обладнанням, медикаментами, засобами догляду у складний час для України, і тим самим, зворушила всіх учасників світового форуму.

Особливу увагу науковці конгресу звернули на питання виходжування немовлят у відділеннях інтенсивної терапії в період COVID-19, несприятливих наслідках, які виникають внаслідок сепарації матері й немовляти, та важливості відновлення сімейно-орієнтованого догляду в період COVID-інфекції, активного залучення батьків у відділення інтенсивної терапії, починаючи з першого дня життя, що покращує неврологічний розвиток та зменшує віддалені когнітивні та поведінкові порушення. На конгресі було представлено результати міжнародного дослідження (2103 учасники з 56 країн світу) щодо викликів, пов’язаних з пандемією при виходжуванні передчасно народжених немовлят, та, відповідно до цього, основні доповнення до «Європейських стандартів догляду за здоров’ям новонароджених», розроблених Європейською фундацією догляду за новонародженими немовлятами (EFCNI), очолюваною п. Silke Mader.

               Участь у ХІІ Міжнародному конгресі Союзу європейських неонатальних і перинатальних товариств дає можливість підвищити кваліфікаційний та професійний рівень в галузі неонатології, та поділитися досвідом щодо виходжування передчасно народжених в умовах України. Водночас, налагодження та розширення особистих контактів на міжнародному неонатологічному форумі сприятиме розвитку міжнародної співпраці, творчій комунікації та  інтеграції університету у глобальний науковий простір.

Представники Асоціації неонатологів України та проф. Katarzyna Kornacka, неонатологи з Вроцлава  

Щира вдячність адміністрації Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського та президенту Фундації медичної допомоги дітям (CMCF) Bjoern Martinoff та віце-президенту CMCF Jolanta Martinoff за підтримку, сприяння, можливість прийняти участь в 12-му Міжнародному конгресі Союзу європейських неонатальних і перинатальних товариств (12th International Congress of UENPS) та презентувати результати наших наукових досліджень на міжнародному форумі.