Меню Закрити

День Mindfulness на кафедрі психіатрії, наркології та медичної психології

12 вересня 2022 року кафедра психіатрії, наркології та медичної психології Тернопільського національного медичного університету організувала низку заходів, присвячених Міжнародному дню усвідомлення (Mindfulness Day), мета якого – посилити інформованість суспільства про корисність та цінність усвідомленості.

У заходах взяли участь викладачі, лікарі-інтерни та студенти медичного факультету. З вітальним словом до учасників звернулася завідувачка кафедри Олена Венгер, під час якого зазначила, що День усвідомлення – гарна нагода підвищити свою обізнаність про цю практику, її користь, це можливість навчитись її тренувати для принесення в життя гармонії, ефективності, ясності.

Гостями свята стали військовослужбовці, які проходять лікування у відділеннях КПН «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» ТОР та студенти, що навчаються на кафедрі. Протягом заходів організатори розповіли пацієнтам та студентам про дане свято та важливість пробудження свідомості.

Лікар-інтерн Анастасія Данилюк роз’яснила, що таке Mindfulness та у чому полягає актуальність даної теми і чому його відзначають у всьому світі.

Лікар-інтерн Вікторія Вайдич розповіла учасникам заходу про особливість медитації Mindfulness, чому вона важлива та при яких проблемах психіки та поведінки її радять застосовувати.

З останньою лекцією виступила лікар-інтерн Анастасія Лиса, яка поділилася з присутніми найпопулярнішими техніками усвідомлення.

Одним із варіантів проведення технік усвідомлення є медитативні практики. Під час заходів лікар-інтерн Ольга Іваніцька провела спершу для військових, пізніше – для студентів медитацію Mindfulness та дихальні практики, які сприяють нормалізації психоемоційного стану.

Лікарі-інтерни Олександр Лозинський, Ліана Шульжик та Олег Кузів провели для пацієнтів автентичну чайну церемонію. Загальновідомо, що чай покращує когнітивні функції за рахунок збільшення структурної організації між нейронами та зменшення міжпівкульної асиметрії; внаслідок цього значно покращується можливість усвідомлення.

Через режим багатозадачності, у якому ми постійно перебуваємо, а також через велику кількість негативно забарвленої інформації, зокрема останнім часом, та безліч зовнішніх подразників, наші відчуття стають менш інтенсивними. Ми можемо втратити здатність повноцінно розслаблятися та усвідомлювати свою діяльність. До того ж, нас може постійно супроводжувати страх, пригнічення, тривога, а також румінація – постійне повторення одних і тих самих думок, переважно тривожних. Практика Mindfulness дозволяє вийти з цього замкненого кола. Mindfulness означає усвідомленість, яка виникає внаслідок свідомого скерування уваги на теперішній момент власного досвіду. Ця практика навчає бути повністю присутніми “тут і зараз”, помічати звичні стани нашої свідомості, контролювати нашу увагу та поведінку. Тобто зосередити увагу на тому, що відбувається зараз, і робити кожну дію усвідомленою.

Люди, які практикують Mindfulness, не настільки вразливі до стресу через те, що можуть “вистрибнути” з румінації та опрацювати події і ситуації, які їх виснажують. Здебільшого, у визначеннях йдеться про практику повної усвідомлюваності своїх думок, емоцій і досвіду в кожному моменті. Також Mindfulness про те, як приймати відчуття, які прийшли, замість того, щоб негайно їх зупинити.

Будьте усвідомленні «тут і зараз» та отримуйте насолоду від сьогоднішнього дня!