Меню Закрити

У ТНМУ відбулося відкриття симуляційної лабораторії реанімації Кінащуків

Людмила і Микола Кінащуки – випускники Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, для яких шлях в медицину розпочався понад 30 років тому. Сьогодні вони живуть і успішно працюють за фахом у США. Людмила і Микола Кінащуки душею і діями завжди з рідною Україною, Тернополем і своєю Альма-матер. 16 вересня 2022 року завдяки їм відбулося відкриття нової симуляційної лабораторії реанімації.

«Минулого року у нас була зустріч з ректором, професором Михайлом Кордою. Ми хотіли познайомитися зі студентом, який отримує від нас стипендію. Ми тоді запитали, чи є ще якісь проекти, в яких могли би взяти участь і чимось допомогти. Ректор скерував нас до професора Арсена Гудими, який є нашим однокурсником. Ми мали нагоду побачити роботу центру симуляційного навчання. Після цього в нас виникла ідея створення нової лабораторії симуляційного навчання. Для її облаштування потрібні були манекени. Ми виділили власні кошти, щоб придбати все необхідне і облаштувати новий навчальний простір. У США в нас є організація «Medicine for Ukraine», головна мета якої допомогти Україні вистояти і перемогти у цій війні. Спільно з цією організацією реалізували цей проект. Я вважаю, що ми зробили добру справу і дуже задоволені результатом роботи. Ми навіть не очікували, що це буде так масштабно. Взагалі не уявляли, як це має виглядати, ми довіряли представникам університету – і результат перевершив очікування. Вони все зробили якнайкраще», – розповіла Людмила Кінащук.

Завідувач кафедри екстреної та симуляційної медицини, професор Арсен Гудима зазначив, що центр симуляційного навчання розширюється і потребує створення нових навчальних класів. «Ми започаткували наскрізну програму для студентів 2-6 курсів, також відбувається навчання парамедиків. Відповідно запит на симуляційне навчання значно зріс. Разом з тим нам потрібно збільшувати кількість навчальних лабораторій з відповідним оснащенням. З нашими меценатами ми говорили про збільшення кількості тих манекенів, які є ефективними для виконання цілей навчального процесу. Ми щиро дякуємо за цю допомогу», – поділився Арсен Арсенович.

Нагадаємо що подружжя Кінащуків є першопрохідцями в ТНМУ щодо успішної діяльності такої системи фінансової чи майнової пожертви, як ендавмент. Завдяки цьому щороку один з найкращих у навчанні студентів-медиків отримує іменну стипендію Кінащуків.

«Ми постійно тримаємо зв’язок з тими, хто отримує і отримував нашу стипендію. Нам цікаво бачити, як це допомогло людині в житті, як стипендіати розвиваються і реалізовуються як лікарі.

А ще ми відстежуємо всі новини і важко переживаємо щодо України. Мої батьки живуть в Тернополі і вони хочуть залишатися в Україні. Наші серця завжди на рідній землі. Ми працюємо лікарями в США і нам жертвують кошти американські громадяни, які всіляко підтримують українців. Це звичайні американці, які не мають надлишкових коштів. Вони приходять в наш офіс, бачать українські прапори і оголошення, розпитують про мету збору грошей і дають пожертви. Вони всі кажуть, що вболівають за нас і постійно моляться за Україну. А ми віримо і працюємо для нашої перемоги», – додала Людмила Кінащук.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини автора.