Меню Закрити

Викладачі та студенти ТНМУ взяли участь у навчально- практичному тренінгу з реабілітації

13-15 вересня 2022 року на базі Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні відбулися навчально-практичні тренінги «Документування надання реабілітаційних послуг в рамках Міжнародної класифікації функціонування,  обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ)» та «Реабілітація в умовах надзвичайних ситуацій». У них взяли участь заклади охорони здоров’я міста Тернополя та області, а також  Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського. Представниками ТНМУ були викладачі кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання та викладачі кафедри медичної реабілітації, а також студенти спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія».

Навчальні тренінги проводили – Мар’яна Гординська, фізичний терапевт, координатор реабілітаційних закладів в Україні Momentum Wheels for Humanity (Україна), Владислав Талалаєв, фізичний терапевт, наставник закладів освіти та реабілітації в Україні Momentum Wheels for Humanity (Україна) та Сесій Дюпре, ерготерапевт, консультант з питань реабілітації в умовах надзвичайних ситуацій (Франція).

13 вересня відбувся тренінг «Документування надання реабілітаційних послуг в рамках Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ)» (тренери: Мар’яна Гординська та Владислав Талалаєв), під час якого було представлено модель документування надання реабілітаційних послуг відповідно до норм українського законодавства та міжнародних рекомендацій в рамках Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ). Цю модель розробили та представили фахівці організації Momentum Wheels for Humanity в рамках проєкту «Покращення реабілітаційних послуг в системі охорони здоров’я » (SRSHS), що реалізується за сприяння Агенства США з міжнародного розвитку (USAID- US Agency for International Development). Програма тренінгу передбачала лекцію «Філософія МКФ в менеджменті надання реабілітаційних послуг» та практичну частину «Планування надання реабілітаційних послуг в рамках філософії МКФ».

14-15 вересня програмою тренінгу  «Реабілітація в умовах надзвичайних ситуацій» (тренер Сесій Дюпре)  було передбачено базовий теоретичний курс з таких тем: «Реабілітаційна допомога при захворюваннях опорно- рухового апарату, клінічні характеристики і принципи лікування», «Допоміжні засоби пересування», «Базові відомості щодо підбору адаптивних засобів реабілітації», а також клінічні практики при пасивній мобілізації суглобів верхньої та нижньої кінцівок, базові реабілітаційні тести та базові терапевтичні вправи при переломах.

Запропонована документація, яка була представлена під час тренінгу «Документування надання реабілітаційних послуг в рамках Міжнародної класифікації функціонування,  обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ)», – це результат трирічної роботи команди проекту SRSHS. Вона розроблена в рамках МКФ, відповідає вимогам Національної службу здоров’я України (НСЗУ) та нормативним документам, які визначають та регулюють порядок організації надання реабілітаційних послуг в Україні. До співпраці в проекті були залучені найкращі міжнародні  фахівці. Консультантом команди SRSHS була Ліза Керол – старший фізичний терапевт Національного реабілітаційного центру «Ранчо Лос Амігос» (Каліфорнія, США), де вона відповідала за якість та моніторинг ведення документації фахівцями закладу. Розроблена модель документування надання реабілітаційних послуг – це не тільки про аналіз кращих міжнародних практик, але і досвіду і врахування вимог чинного законодавства України. Цей документ відповідає українським реаліям і водночас відповідає усім національним вимогам та рекомендаціям».  Зі слів Мар’яни Гординської «Робота із клінічною освітою- окремий напрям роботи проекту. І стандартні операційні процедури, документування надання реабілітаційних послуг повинні бути частиною навчальної програми. Це допоможе більш ефективно організувати клінічні практики на базах закладів охорони здоров’я України та, водночас, якісніше проводити клінічні практики вищим навчальним закладам України, які навчають студентів за спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія».

Участь у навчально-практичних тренінгах дало змогу усім присутнім набути базові теоретичні знання та практичні навики щодо документування надання реабілітаційних послуг в рамках Міжнародної класифікації функціонування,  обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ) та проводити реабілітаційні заходи в умовах надзвичайних ситуацій в сучасних умовах.

Інформацію подала проф. Дарія ПОПОВИЧ завідувачка кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання.