Меню Закрити

У ТНМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Перспективи розвитку медичної та фізичної реабілітації на різних рівнях надання медичної допомоги»

29-30 вересня 2022 року в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Перспективи розвитку медичної та фізичної реабілітації на різних рівнях надання медичної допомоги». Захід організовано кафедрами медичної реабілітації та фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання.

Враховуючи режим воєнного стану, який запроваджено в Україні, та з метою забезпечення максимальної безпеки учасників, конференцію було проведено в on-line режимі. Трансляція конференції здійснювалася на каналі YouTube, що дозволило значно розширити аудиторію слухачів, адже до її роботи міг долучитися будь-який спеціаліст з усіх куточків світу. Загалом на конференції офіційно зареєструвалися 235 учасників, а щодня канал трансляції відвідували понад 1000 учасників.

Протягом роботи конференції відбулося два пленарних засідання – секційне засідання із кардіореабілітації та тематичні майстер-класи.

On-line формат конференції дозволив забезпечити не лише широку аудиторію слухачів, але й запросити доповідачів із різних регіонів України та зарубіжних країн. На конференції мали змогу представити свої роботи науковці та практичні спеціалісти з усіх куточків України, зокрема з Києва, Вінниці, Одеси, Львова, Полтави, Луцька, Івано-Франківська, Дніпра тощо. Міжнародний рівень забезпечили доповідачі із Катовіце, Білої Підляски, Живця та Познані.

Під час засідань було заслухано і обговорено 34 наукові доповіді та проведено 10 майстер-класів. За матеріалами конференції видано збірник тез учасників конференції.

Тематика конференції охоплювала широке коло проблем і стосувалася визначення стратегічних завдань і перспектив розвитку медичної та фізичної реабілітації, організації системи реабілітації в Україні, питання підготовки кадрів для служб реабілітації, розробки реабілітаційних програм та реабілітаційних технологій  у відновному лікуванні різної патології на основі Міжнародної класифікації функціонування. Звісно, основним питанням в роботі конференції було забезпечення комплексної реабілітаційної допомоги військовослужбовцям, членам їх сімей та внутрішньо переміщеним особам. Особлива увага, при цьому була приділена психологічній допомозі постраждалим внаслідок бойових дій, як неодмінній складовій комплексу реабілітаційних заходів.

Від імені голови оргкомітету, ректора ТНМУ професора Михайла Корди успіхів і плідної роботи учасникам наукового форуму побажав проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан. Він звернув увагу на те, що в світі і Україні все більше уваги приділяють розвитку медичної та фізичної реабілітації. В умовах воєнних дій та післявоєнної відбудови України ефективне функціонування системи реабілітації в Україні є надзвичайно актуальним.

Пленарне засідання розпочав співголова оргкомітету професор Ігор Мисула з доповіддю «Роль проекту REHAB у формуванні європейського підходу до підготовки фахівців фізичної терапії в Україні. Досвід ТНМУ». Він зосередив увагу слухачів на надзвичайно важливій проблемі практичної підготовки та об’єктивного оцінювання рівня підготовки майбутніх фахівців фізичної терапії.

Пленарне засідання із доповіддю «Проблеми сьогодення у системі реабілітації України. Шляхи її подолання» продовжив професор Національного університету охорони здоров’я ім. П.Л. Шупика, Голова Всеукраїнського товариства фізичної і реабілітаційної медицини Олександр Владіміров. Він зокрема зазначив, що в Україні створена система підготовки фахівців зі всіх реабілітаційних спеціальностей, вони внесені до класифікатора професій, а Верховна Рада та Міністерство охорони здоров’я України продовжують реорганізовувати нормативну базу для роботи відповідних спеціалістів та створення робочих місць в лікувальних закладах для таких фахівців.

Питанню якісної практичної підготовки фахівців, які навчаються в ТНМУ ім. І.Я.Горбачевського за спеціальністю «Фізичний терапія, ерготерапія» та участь їх в реабілітаційному процесі на клінічних базах ТНМУ в лікувальних закладах міста Тернополя та області  була присвячена доповідь співголови оргкомітету професора Дарії Попович на тему «Залучення студентів ТНМУ, які навчаються за спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія» до комплексної реабілітації пацієнтів на клінічних базах університету».

Цікавими були доповіді професорів українських вищих навчальних закладів, зокрема:

Лукяна Андріюка «Комплексна програма медичної та фізичної реабілітації хворих на цереброваскулярну хворобу»,

Оксани Горші «Ефективність кінезіотейпінгу при диспластичній нестабільності та сколіозі хребта у дітей»,

Віталія Губенка «Комплексне лікування неспецифічного болю в нижній частині спини некорінцевого генезу»,

Петра Колісника «Навчання в рамках проєкту ВООЗ «WHO Rehab Educational Course»,

Ігоря Чурпія «Реабілітація хворих в ранньому післяопераційному періоді»;

Оксани Полянської «Гострий коронарний синдром без елевації сегмента ST: рання реабілітація».

Значний інтерес викликали доповіді зарубіжних партнерів, які представили увазі слухачів власні наукові доробки на теми:

prof. Andrzej Knapik «Problem monitorowania rehabilitowanych pacjentów pod kątem ich aktywności fizycznej»,

prof. Andrzej Myśliwiec «Obiektywizacja oceny ruchliwości dziecka w pierwszych 3 miesiącach życia z wykorzystaniem narzędzi informatycznych»

Gustaw Wójcik «Bezinwazyjna diagnostyka kręgosłupa»

Wladyslaw Batkiewicz «Jakość dotyku i jego znaczene w rehabilitacji»,

Renata Blecha «Najczęściej występujące problemy w rozwoju ruchowym u dzieci oraz możliwości ich rehabilitacji»,

Jan Ociepka «Stany zapalne – plaga XXI wieku»

Професори Тернопільського національного медичного університету імені І.Я.Горбачевського виступили з актуальними доповідями різної тематики:

Тетяна Бакалюк «Перспективи застосування локальної кріотерапії при реабілітації пацієнтів після вогнепальних поранень та ампутацій»,

Дмитро Вакуленко «Сучасні підходи до застосування медичних інформаційних систем в реабілітації»,

Андрій Голяченко «Комплексна етапна реабілітація пацієнтів після оперативного лікування на стегно-підколінному сегменті при ішемії, що загрожує кінцівці»,

Софія Липовецька «Профілактика раптової серцевої смерті у світлі нових рекомендацій ESC 2022»

Лариса Левицька «Особливості надання кардіологічної допомоги в умовах глобальних цивілізаційних викликів».

Олена Венгер «Як серце реагує на війну»

Світлана Сміян «Прагматизм лікування гіперурикемії і подагри в аспекті серцево-судинного ризику»

Лілія Бабінець «Шляхи оптимізації відновного лікування хронічного панкреатиту у поєднанні з цукровим діабетом 2 типу в умовах курорту Східниця-Трускавець»,

Викладачами кафедри фізичної терапії, ерготерапї та фізичного виховання проведено такі майстер-класи:

Доц. Наталія Давибіда «Проведення вакуумно-градієнтної терапії при захворюваннях опорно-рухового апарату»;

 Доц. Віктор Назарук «Використання елементів тенісу у фізичній реабілітації»

Доц. Любов Новакова «Дихальні вправи як засіб відновлення фізичної активності після перенесеногоCOVID-19»

Після представлених доповідей була прийнята резолюція конференції.

Організаційний комітет Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Перспективи розвитку медичної та фізичної реабілітації на різних рівнях надання медичної допомоги» щиро вдячний всім доповідачам та учасникам наукового форуму за участь в його роботі та сподівається на наступні зустрічі.

Інформацію подали: проф. Голяченко О.А., ас. Миндзів К.В.