Меню Закрити

Студенти ТНМУ навчали школярів основам домедичної допомоги

За сприяння кафедри внутрішньої медицини №1 Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, очолюваної професором Надією Пасєчко, а також доцента кафедри Ірини Смачило студенти шостого курсу медичного факультету Аліна Жемела та Олександр Теренда 18 жовтня  2022 року провели курс домедичної допомоги для школярів 11 класів Тернопільської  спеціалізованої школи № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Ситуація в країні склалась таким чином, що ми перебуваємо в умовах війни і щодня всім загрожує небезпека у вигляді обстрілів або терористичних актів і якщо таке стається, дуже важливо, щоб цивільне населення мало практичні навички щодо рятування життя постраждалих, які перебувають у невідкладному стані (клінічна смерть, критична кровотечі та інші) і не можуть дочекатись приїзду екстреної швидкої  медичної допомоги.

Курс базувався на сучасному американському протоколі домедичної допомоги. Студенти показали основні аспекти виконання серцево-легеневої реанімації та методи тимчасової зупинки кровотечі. «На жаль, сьогодні є дуже мало людей, які вміють і знають, як правильно надавати домедичну допомогу, не наражаючи себе на небезпеку і не погіршуючи стан потерпілого, тому ми, як майбутні лікарі, вирішили допомогти у подоланні цієї соціально-медичної проблеми», – зазначили організатори.