Меню Закрити

У ТНМУ відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні аспекти діагностики і лікування захворювань внутрішніх органів»

12-13 вересня 2022 року на базі Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського відбулася всеукраїнська науково-практична конференція “Сучасні аспекти діагностики і лікування захворювань внутрішніх органів”.

Захід вже став традиційним, оскільки регулярно організовується кафедрою пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії впродовж більше ніж 10-ти років для широкого кола медичних фахівців. Даний медичний форум охоплює широку тематику патології внутрішніх органів, яка є актуальною у професійній діяльності сімейних лікарів, терапевтів, вузьких спеціалістів різних профілів.

 Цьогоріч конференція відбулась з участю закордонних доповідачів. Враховуючи режим воєнного стану, який запроваджено в Україні, та з метою забезпечення максимальної безпеки учасників, захід було проведено в on-line режимі у конференц-залі ТНМУ із синхронною трансляцією на каналі YouTube. Відеозапис конференції є доступним для перегляду на каналі YouTube.

Загалом на конференції офіційно взяли  понад 380 учасників.

Під час засідань протягом двох днів  було заслухано і обговорено 47 наукових доповідей. Перше пленарне засідання відбулося у конференц-залі університету. На засіданні було представлено 14 доповідей.

Акцент у доповідях та дискусіях ставили на найгостріших проблемах сьогодення, а саме  медичній допомозі населенню та внутрішньо  переміщеним особам щодо діагностики та лікування  захворювань внутрішніх органів в умовах воєнного стану та  епідемії COVID-19, також увагу приділяли найновішим вітчизняним та міжнародним рекомендаціям та протоколам діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів.

Від імені голови оргкомітету, ректора ТНМУ професора Михайла Корди успіхів і плідної роботи учасникам наукового форуму побажав проректор з наукової роботи, професор Іван Миколайович Кліщ. У своїй промові проректор підкреслив актуальність проведення цього наукового заходу в умовах воєнного стану в Україні. На завершення проректор з наукової роботи побажав усім учасникам конференції плідної праці.

Співголови конференції:  Андрейчин Сергій Михайлович – завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії ТНМУ, професор; Грищук Леонід Андрійович – д-р мед. наук, професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії ТНМУ.

З вітальним словом виступила заступник начальника управління – начальник відділу надання медичної допомоги населенню управління надання медичної допомоги населенню, розвитку охорони здоров’я та правового забезпечення департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Матюк Лариса Михайлівна.

Пленарне засідання розпочав д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри терапії та сімейної медицини ТНМУ Гребеник Мар’ян Васильович з доповіддю “Новини ХХІІІ національного конгресу кардіологів України”, де представив актуальну інформацію щодо  найновіших стандартів лікування кардіологічних хворих, зокрема зупинився на питаннях використання антикоагулянтів та антиагреантів у серцево-судинних хворих при підготовці до некардіального хірургічного лікування та акцентував увагу на питаннях кардіоонкологічної патології, зокрема на запобіганні кардіотоксичності в онкології.

Продовжила пленарне засідання д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики сімейної медицини ТНМУ Бабінець Лілія Степанівна, з доповіддю  про можливості лікування посттравматичного стресового розладу у жінок в загальнолікарській практиці. Пізніше доповідачка також презентувати для аудиторії інформацію про  коморбідність у практиці сімейного лікаря.

Д-р мед. наук, професор Бабінець Лілія Степанівна.

На конференції виступив запрошений гість, професор вісцеральної і судинної хірургії Університетської клініки судинної хірургії міста Відень, Австрія,   Гаральд Тойфельсбауер,  який, окрім основної своєї місії, з якою прибув у Тернопіль – передачі гуманітарної допомоги лікарням міста,  презентував на конференції доповідь “Стеноз сонних артерій: симптоматика, діагностика і лікування”. Професор Тойфельсбауер є давнім другом і почесним професором ТНМУ, не вперше прибуває з гуманітарною місією до Тернополя. Цього разу, крім гуманітарної допомоги, він поділився своїм багатим досвідом діагностики та  оперативного лікування стенозу сонних артерій.  Презентовані ним лікувально-діагностичні підходи, зокрема, техніка відкритої хірургії сонних артерій при їх тромбозі, є щоденною практикою для лікарів Австрії, проте мають значний практичний інтерес для лікарів України, де дані операції нещодавно почали широко впроваджуватись на рівні вторинної медичної допомоги.

У холі університету перед початком конференції. Зліва- направо: д-р мед. наук, професор Грищук Л.А., доцент Бількевич Н.А., професор Гаральд  Тойфельсбауер, доцент Ярема Н.І., ректор університету, д-р мед. наук, професор Корда М.М., професор Дарія Попович , проректор з навчально-методичної роботи, д-р мед. наук, професор Шульгай А.Г.

З інформацією про новини щодо стандартів та підходів у діагностиці й лікуванні захворювань внутрішніх органів виступили:

Доктор медичних наук, професорка кафедри внутрішньої медицини № 1 ТНМУ Ярема Надія Іванівна, яка доповіла про сучасні підходи до антигіпертензивної терапії.

д-р мед. наук, професор Ярема Надія Іванівна

Доктор медичних наук, професор, завідувач курсу клінічної фармакології кафедри фармакології з клінічною фармакологією ТНМУ Шманько Володимир Васильович висвітлив у свої  доповіді  сучасні підходи до лікування хронічної серцевої недостатності.

Про сучасні підходи до лікування хворих на подагру доповів доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії ТНМУ Андрейчин Сергій Михайлович.

Кандидат медичних наук, доцентка кафедри невідкладної медичної допомоги ТНМУ  Мартинюк Лариса Петрівна представила оновлені рекомендації по лікуванню цукрового діабету ІІ типу (ADA 2022 р.) та прокоментувала їх у світлі коморбідності.

Бількевич Наталія Антонівна, кандидат медичних наук, доцентка кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії ТНМУ презентувала  диференційні підходи до діагностики і лікування кашлю у практиці лікарів, а також представила інформацію щодо тематики сьомого міжнародного навчального курсу з внутрішньої медицини McMaster International Review Course in Internal Medicine (MIRCIM), який відбувся у Кракові, Польща, 29 вересня-1 жовтня 2022 р. Вона також нагадала аудиторії, що сучасні протоколи діагностики й лікування внутрішніх органів можна знайти у підручнику “Внутрішня медичина, заснована на доказах”, виданого Мак-Мастерським університетом, Канада, та перекладеним українською за сприяння Польського інституту доказової медицини та видавництва “Медицина практична”, а також, що даний підручник та багато іншої корисної інформації є у широкому доступі на сайті “Empendium” цього видавництва.

Багато доповідей на пленарному засіданні викликало  великий практичний інтерес у площині ведення пацієнтів у сучасних реаліях воєнних дій та обтяженої епідемічної ситуації. Зокрема, торкнулись проблеми ведення пацієнтів з психологічною травмою в умовах війни у доповіді  “Психологічна травма та її вплив на психо-соматичні порушення”, яку представила доктор медичних наук, професорка, завідувачка кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ТНМУ Венгер Олена Петрівна.

д-р мед. наук, професор Венгер Олена Петрівна

Доктор медичних наук, процесор кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ТНМУ Мисула Юрій Ігорович у доповіді “Пацієнт на межі компетенції терапевта та психіатра” акцентував увагу на питаннях етапності лікування хворих з невираженими ознаками депресивного розладу та можливостях немедикаментоної допомоги в подоланні тривожно депресивних станів, а також диференційованого підходу у використанні антидепресантів.

Значну увагу було приділено широко розповсюдженим інфекціям та методам боротьби з ними. Так, доктор медичних наук, професорка кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами ТНМУ Шкільна Марія Іванівна говорила про клініко-епідеміологічні особливості та лабораторні методи діагностики деяких кліщових інфекцій в практиці сімейного лікаря, зокрема Лайм-бореліозу, зокрема, про можливості УКД-діагностики елементів шкірних висипань, запроваджену в ТНМУ.

Професор Господарський Ігор Ярославович, доктор медичних наук, завідувач кафедра клінічної імунології, алергології та загального догляду за хворими ТНМУ представив доповідь “Особливості імунокорекції у пацієнтів з частими захворюваннями дихальних шляхів”.

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри екстреної та симуляційної медицини ТНМУ Гудима Арсена Арсенович говорив про особливості ядерної безпеки та захисту в Україні.

Другого дня відбулись секційні засідання, у яких брали участь 33 доповідачі, в тому числі й гості з Азербайджану. За матеріалами конференції видано збірник тез учасників конференції.

За результатами конференції було прийнято резолюцію, у якій відображено, що ряд питань діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів загострились на тлі воєнних подій в Україні. Зокрема, надання медичної допомоги населенню відбувається в умовах коморбідності та неоднакової доступності пацієнтів до медичної допомоги, реалії  сьогодення визначили пріоритетність готовності медичного персоналу до ведення хворих з психологічною травмою та психосоматичними порушеннями на всіх рівнях медичної допомоги, знову постало питання захисту медичного населення від ядерної загрози. У той же час залишаються актуальними питання діагностики та лікування поширених інфекцій (COVID-19, Лайм-бореліозу та інших). Обговорена на конференції інформація стане в нагоді лікарям різних спеціальностей для вирішення питань надання медичної допомоги населенню у всіх обговорених ситуаціях, спираючись на сучасні стандарти, міжнародні протоколи і рекомендації та дані доказової медицини.

Організаційний комітет Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю “Сучасні аспекти діагностики і лікування захворювань внутрішніх органів” щиро вдячний всім доповідачам та учасникам за участь в її роботі. Бажаємо  перемоги нашої рідної України! Слава Україні!

Інформацію подали: доц. Бількевич Н.А. та доц. Верещагіна Н.Я.