Меню Закрити

У ТНМУ відбулася конференція з міжнародною участю «Актуальні питання патології за умов дії надзвичайних факторів на організм»

Упродовж трьох днів, 26-28 жовтня 2022 року, в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання патології за умов дії надзвичайних факторів на організм».

З вітальним словом виступив проректор з наукової роботи, професор Іван Миколайович Кліщ. Він передав слова вітання від імені ректора ТНМУ, професора Михайла Корди, побажав здоров’я, успіхів та плідної роботи учасникам наукового форуму.

Іван Миколайович зазначив, що «для науковців й викладачів дуже важливо постійно вчитися новому, як для себе, так і для суспільства, тож незважаючи на всі випробування, які переживає нині наша країна та медицина й освіта, зупинятися не маємо права». Вітальні слова і побажання плідної праці були передані від Президента Українського наукового товариства патофізіологів, Заслуженого діяча науки і техніки України, професора Анатолія Івановича Гоженка.

З актовою доповіддю «Психічна травма: вплив і наслідки» на пленарному засіданні виступила професор Венгер Олена Петрівна, де вона не тільки розкрила механізми розвитку та наслідки психічної травми в наш нелегкий час, а й розказала про методики боротьби зі стресом у сучасних умовах.

Продовжила засідання Денефіль Ольга Володимирівна. Вона розказала про дослідження зміни психічного стану серед студентів різної статті протягом теперішньої війни. Цікаві дані були зібрані разом з гуртківцями кафедри патологічної фізіології Софією Мусієнко і Юлією Зьомко та представлені в доповіді «Зміни психологічних характеристик студенів під час війни».

Враховуючи на очікування цьогоріч важкої зими наступний виступ був присвячений темі «Особливості адаптації людей до тривалого перебування в Антарктиці». Виступав Луценко Дмитро Григорович, представник Інститута проблем кріобіології і кріомедицини НАН України з міста Харкова.

У роботі конференції прийняв участь академік Національної академії медичних наук України, член-кориспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач відділу ендокринології репродукції та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України Резніков Олександр Григорович

Наступні два дні були присвячені секційним засіданням, де розглядалися питання нейрогуморальної регуляція організму в патології, імуно-цитокіногенезу в патології, проблемам патології серцево-судинної системи, метаболічним змінам за надзвичайних впливів на організм, патофізіології екстремальних станів і стресу, проблемам дистанційної освіти.

Жвавий інтерес викликали у слухачів доповіді присвячені психічній травмі в наших умовах та методам її протидії. З цим питанням зокрема виступили:

професор Мисула Юрій Ігорович «Стрес. Вплив. Наслідки. Як протистояти»,

доцент Сас Леся Михайлівна «Зміна пристосувальних процесів у студентів-першокурсників»,

доцент Смашна Олена Євгенівна «Медико-психологічна реабілітація постраждалих внаслідок військових дій».

Цикл доповідей був присвячений постковідним ускладненням:

доцент Бегош Ніна Богданівна «Порушення сну в період пандемії COVID-19»

доцент Бакалець Олена Валеріївна «Патогенетичні аспекти функціональної діагностики дихальної системи при лонг-ковіді»

доцент Дзига Світлана Вікторівна «Серцево-судинні прояви коронавірусної хвороби»

професор Криницька Інна Яківна у своїй доповіді поєднала проблеми COVID-19 i стресу. «Порівняльна характеристика стресу та тривоги у медичних сестер терапевтичного профілю, які працюють у терапевтичних відділеннях та спеціалізованих відділеннях, де надається допомога пацієнтам із коронавірусною хворобою COVID-19»

З цікавою доповідю «Молекулярна патофізіологія: вклад технологій oмiкс у діагностику та персоналізацію лікування раку» виступив наш колега з Швеції професор Сушельницький Сергій Іларійович

Про особливості підготовки студентів Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова до складання інтегрованого тестового іспиту «КРОК-1» розказала доцент Піліпонова Вікторія Володимирівна

Цікаві дискусії викликали доповіді асистентки Гевко Уляни Петрівни, професорки Марущак Марії Іванівни, доцентки Козлової Марії Геннадіївни, доцентки Бігуняк Тетяни Володимирівни, інших учасників.

У дискусіях приймали активну участь професор Бодаренко Юрій Іванович

Професор Портниченко Алла Георгіївна

На конференції були представлені роботи науковців не тільки з України, але й з Польщі та Швеції. На засіданнях були присутні науковці, практикуючі лікарі-клініцисти. Формат відео конференції надав учасникам змогу не лише вербально представити свої наукові здобутки, але й водночас став справжнім майданчиком для жвавої наукової дискусії, спільного перегляду й плідного обговорення відеофрагментів та наданих презентацій.

Оргкомітет щиро дякує за участь у підготовці і проведенні онлайн конференції керівництву університету, доповідачам і слухачам.