Меню Закрити

Відданий патріот України

У бібліотеці ТНМУ відбулися презентація збірки поезій Назара Мялікгулиєва «Критик до народу або вірші мого дитинства»

«Я буду жити в своїй книзі
Я буду жити у віршах…»
Назар Мялікгулиєв

У бібліотеці Тернопільського національного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського презентували збірку поезій «Критик до народу або вірші мого дитинства» Назара Мялікгулиєва, захисника України, учасника російсько-української війни, який загинув 22 червня 2022 р на східному напрямку оборони під час виконання бойового завдання.

Модерували презентацію завідувачка інформаційно-бібілографічного відділу Наталія Водюк та провідний бібліограф Валерія Гриськів.

Захід благословив військовий капелан 44-ї окремої артилерійської бригади о. Володимир Андрухів.

Спогадами про Назара ділилися гості заходу: дружина Галина Шупер, волонтерка, голова громадської організації «Вірне Серце» Олена Вовк, о. володимир Андрухів.

Сержант Назар Мялікгулиєв воював з перших днів російської агресії проти України. Був зенітником та кулеметником, боронив українську землю у складі механізованих, артилерійських та гірсько-штурмових підрозділів. Ще на початку війни до нього прикипів позивний «Поет», адже він ніколи не приховував того, що з шести років писав вірші. 

У 2011-му побачила світ перша збірка віршів Назара, яку автор назвав «Критик». У 2014-му друга — «До народу». У 2021 році вийшла з друку третя збірка поезій, до якої увійшли поезії одразу з двох попередніх збірок. Вона отримала назву «Критик до народу або вірші мого дитинства».

«У 2021 році Назару таки вдалося об’єднати дві збірки та надрукувати «Критик до народу або вірші мого дитинства» і в нього була мрія зробити презентацію», — розповіла Галина Шупер.

Та, на жаль, цю мрію йому не вдалося здійснити. Розпочалась війна і Назар повернувся на фронт.

«Критик до народу або вірші мого дитинства» — це збірка пророчих віршів, зазначила пані Галина, — адже усі вони написані до 2014 року. Назар передбачав війну у своїх поезіях. І війна, на жаль, внесла свої корективи у наше життя. Чоловік загинув. Але його мрія —  презентувати свою книжку,  для того, щоби її читали і дивились у майбутнє, здійснилася».

Вірші Назара Мялікгулиєва під час презентації декламували студенти ТНМУІванна Сінчук (ММ-303), Юлія Рогоцька ( СС-103), Ірина сінчук (ММ-303), Софія Марущак (ММ-204), Христина Дутчак (СС-103), Андрій Лотоцький (СС-103), Віталій Курінчук (ММ-618).

* * *

Єднайтеся в одне єдине,
Бо ми є люди — не вовки.
Робіть, як це робив наш дідо —
Єднав народ усі віки.
Клепав ланцюг
з маленьких ланок,
Які розкидані були,
А як склепав, сказав так гордо:
«Щоб нас боялись вороги».
Маленька ланка —  то людина,
В якій є совість і душа.
Якщо будемо за єдине,
Сплетемо свого ланцюжка.

* * *

Сьогодні я молюсь за Україну,
За всіх померлих і за всіх живих,
Які будь-що боронять Україну,
Допоки стукіт серця не затих.
Сьогодні я молюсь за батька й брата,
За чиюсь матір, за її синів,
Всіх кривдників чекає вже розплата,
На жаль, ціною багатьох життів.

* * *

Знайди себе на пагоні життя,
На пагоні ріки під іменем юрба,
І свій маленький човен, що стоїть,
Бо в нім немає одного весла.
Твій човен може плисти уперед,
Коли в житті є хоч маленька мрія,
Тоді попхає і одне весло,
Одне весло під іменем надія.