Меню Закрити

Викладачі та лікарі-інтерни кафедри психіатрії, наркології та медичної психології провели клінічну конференцію для лікарів-психіатрів

1 листопада 2022 року викладачі та лікарі-інтерни кафедри психіатрії, наркології та медичної психології провели клінічну конференцію для лікарів-психіатрів КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» ТОР на тему «Вплив антипсихотичних препаратів на метаболічні процеси в організмі людини».

Зі вступним словом до присутніх звернувся доктор медичних наук, професор, завуч кафедри Юрій Мисула.

Протягом заходу лікар-інтерн Шевчук Роман представив доповідь на тему «Вплив центральних D2 рецепторів га рівень цукру в плазмі крові».

Цікавими даними на тему «Метаболічні порушення при застосуванні антипсихотичних препаратів» поділилася з присутніми лікар-інтерн Тиш Софія.

Метою цього заходу було розглянути механізм дії дофамінових рецепторів на рівень цукру в крові на основі результатів американських досліджень та експериментів, порівняти ризик та частоту розвитку гіперглікемії, дисліпідемії, гіперпролактинемії та цукрового діабету другого типу при лікуванні атиповими антипсихотичними препаратами. Оскільки нейролептики використовуються як препарати першої лінії для лікування шизофренії та інших психічних розладів, а метаболічні побічні ефекти при їх застосуванні розвиваються все частіше, то завданням запобігти чи знизити ризик метаболічних розладів при правильному виборі антипсихотичного препарату є важливим у практиці психіатрів.