Меню Закрити

У бібліотеці ТНМУ обговорювали безбар’єрність

Питання доступності наших міст для маломобільних груп населення набуває все більшої актуальності. З одного боку, кількість поранених на війні захисників та цивільних щодня зростає, а з іншого, наша країна прямує до стандартів Європейського союзу.

У зв’язку з цим 9 листопада студентами четвертого курсу Уляною Дишко (ММ-404) й Іваном Луциком (ММ-408) був організований захід «(Без)бар’єрність» на базі бібліотеки ТНМУ.

Першою з запрошених спікерів виступила Віра Грабчук – випускниця програми FLEX, ініціаторка і виконавиця понад 50 благодійних проектів з інклюзії, мистецтва та вивчення англійської, проектна менеджерка Національного реабілітаційного центру «Незламні». У своїй доповіді «(Не)смішна історія про бордюри, поручні і права людини» вона окреслила основні проблеми інклюзивності в Україні, поділилася реальними прикладами помилок у спілкуванні з людьми з інвалідністю і наголосила на важливих моментах у наданні медичних послуг маломобільним групам населення.

Наступним свою доповідь «Тернопіль – місто для всіх?» презентував Петро Пановик – студент-географ освітньої програми «Урбаністика, просторове планування і регіональний розвиток» Львівського національного університету імені І.Франка, автор майданчика про розвиток Тернополя «ян.амор». Спікер сповна розкрив питання доступності Тернополя і інших українських міст, наочно продемонстрував найтиповіші проблеми просторів, якими ми щодня користуємося, та описав основні шляхи їх вирішення.

Окрім того, організатори і учасники заходу закликали усіх охочих долучитися до змін уже сьогодні, відвідавши сайт Національного реабілітаційного центру «Незламні» та зробивши благодійний внесок на закупівлю сучасних апаратів транскраніальної магнітної стимуляції для покращення ментальної та фізичної реабілітації.

Організатори висловлюють вдячність директору бібліотеки ТНМУ Олені Проців, керівнику центру виховної роботи та культурного розвитку ТНМУ Марті Руденко та прес-службі ТНМУ за допомогу в проведенні заходу.

Інформацію подали організатори заходу.

Світлини Миколи Василечка.