Меню Закрити

Фахове стажування асистента кафедри гістології та ембріології ТНМУ в рамках програми Erasmus+ КА107

29 квітня – 1 листопада 2022 року асистент кафедри гістології та ембріології ТНМУ Наталія Огінська стажувалася за програмою «Erasmus+ КА107» в лабораторному центрі Університету Сантьяго де Компостела (Іспанія).

Центр досліджень молекулярної медицини та хронічних захворювань (The Center for Research in Molecular Medicine and Chronic Disease, CiMUS) – лабораторний центр, який створений у 2010 році на базі Університету Сантьяго-де-Компостела (The University оf Santiago de Compostela, USC). Основною метою центру сприяти розвитку міждисциплінарних досліджень у галузі біомедичних наук шляхом внутрішньої взаємодії та співпраці, а також роботі з відповідними національними та міжнародними групами. Дослідження в CiMUS в основному зосереджені на наступних тематичних галузях – онкології, кардіометаболізму і нейронаук. Крім того, активно розвиваються робота у напрямках генетики та функціональна геноміки, експериментальної терапії, біоніки та біонформатики.

У центрі функціонує 40 дослідницьких лабораторій, які створені з урахуванням гнучкості, безпеки, оснащені найсучаснішими технологіями для підтримки досліджень, щоб забезпечити дослідникам результати найкращої якості.

У приміщенні центру досліджень молекулярної медицини та хронічних захворювань

Огінська Н.В. стажувалася у науковій групі циркадних ритмів та біологія глії (Circadian and Glial Biology) під керівництвом Ольги Барки Майо та у супроводі аспірантів Марії Луенго Матеус та Марії Сільвейри Лурейру.

Наталія Огінська із колективом наукової групи

Упродовж стажування Наталія Огінська у супроводі Марії Луенго Матеус та Марії Сільвейри Лурейру працювала у центрі експериментальної біомедицини (Experimental Biomedicine Centre, CEBEGA), який надає можливість проводити експериментальні дослідження на тваринних моделях із застосуванням унікальної інфраструктури для проведення найсучасніших біомедичних досліджень. Освоїла стереотаксичну хірургію у аркуатне, вентромедіальне та супраоптичне ядро гіпоталамуса із введенням Lentivirus POMC Cre-GFP. Здійснювала оваріоектомію, для вивчення метаболічних змін у статевозрілих самок мишей, проводила перфузію піддослідних тварин.

Наталія Огінська у напівстерильній зоні інших видів центру експериментальної біомедицини

Наталія Огінська оволоділа лабораторним методом – вестерн-блотом, який ґрунтується на реакції антиген-антитіло і застосовується для визначення специфічних протеїнів в екстрактах тканин, попередньо фракціонованих за допомогою гелевого електрофорезу та перенесені на мембрану певного типу.

Під час виконання лабораторного дослідження

Також здійснювала дослідження гістологічних препаратів головного мозку, гіпоталамуса із використанням світлової, флуоресцентної та конфокальної мікроскопії.

Під час роботи із флюорисцентним мікроскопом

Разом з лабораторною групою Наталія Огінська взяла участь в симпозіумі 11-12 липня 2022 року (1st CiMUS Symposium “From bench to human translational research” Santiago de Compostela, Spain), де обговорювалися виклики та тенденції, пов’язані з біомедичними дослідженнями від їх теоретичної основ до клінічного застосування: супутні захворювання пов’язані з метаболізмом, важливість мозку в захворюваннях людини, нові ідеї в лікуванні раку, старіння та регенерація організму.

Під час роботи симпозіуму

Також 18 жовтня 2022 року разом із колективом Наталія Огінська взяла участь у постерній сесії симпозіуму глії (VI Symposium of the Portuguese Glial, Porto, Portugal), який присвячений починаючи з молекулярних детермінант ідентичності та розвитку глії, її фізіологічної ролі та регенерації.

Наталія Огінська разом із керівником наукової групи Ольгою Баркою Майо та колегами

Разом із Erasmus+ спільною Наталія Огінська проводила дозвілля, подорожувала та вивчала нові куточки історико-культурний регіону Іспанії – Галісії.

Екскурсія на «Пляж святих соборів» та містечко Корубедро

Досвід, здобутий під час мобільності дозволить розширити та впровадити нові сучасні методи молекулярної біології у наукових дослідженнях Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України, дасть поштовх для нових наукових ідей та вихід наукових результатів на якісно новий рівень.

Стажування розширить наукове співробітництво між Університетами Сантьяго де Компостела та Тернопільським національним медичним університетом імені І.Я. Горбачевського МОЗ України.

Щира подяка адміністрації та відділу міжнародних зв’язків Тернопільського національного медичного університету, а також куратору мобільності «Erasmus+ KA107» Ізабель Баррейро та керівнику наукової групи циркадних ритмів та біології глії професору Ользі Барко Майо за можливість бути учасником програми та здобутий досвід.

Асистент кафедри гістології та ембріології Наталія Огінська