Меню Закрити

Студенти ТНМУ реалізовують проект «Сімейні цінності» для школярів

На запрошення вчителя Тернопільської спеціалізованої школи №5 Сергія Коваля студенти Тернопільського національного медичного університету Вадим і Владислава Остапчуки організували лекцію на тему сімейних цінностей. Враховуючи умови сьогодення, лекції відбулися в форматі офлайн 11 листопада 2022 року та в форматі онлайн 15 листопада 2022 року.

Ми, як молода сім‘я і нещодавні школярі, не могли стояти осторонь і з радістю прийняли пропозицію прочитати учням 11 класів лекцію та поділитися власним досвідом. Заручившись підтримкою психологів нашого університету, ми реалізували проект «Сімейні цінності», який мав на меті зблизити підлітків з їхніми батьками.

Лекцію умовно поділили на 2 великих блоки «Батьки і діти» та «Стосунки з партнером».

У розділі про батьків і дітей ми розглядали такі питання:

  • батьки як відправні точки, з яких формується особистість;
  • проблеми порозуміння з батьками і методи їх вирішення;
  • поняття сепарації та збереження здорових стосунків в родині.

У розділі щодо стосунків з партнером ми розглядали:

  • вплив стосунків батьків на формування вашої пари;
  • «червоні прапорці» в стосунках;
  • ключ до здорових стосунків.

Головним лейтмотивом лекції були стосунки підлітків з батьками і важливість їх збереження, а не повного розриву на фоні їхнього юнацького максималізму та постійної психоемоційної напруги обох сторін. Для нас це було головною метою.

Неймовірно приємно було бачити зацікавлені очі учнів, чути їхні питання та отримати можливість розповісти, яких помилок допускались ми. З одинадцятикласниками ми разом складали список методів вирішення конфліктних ситуацій, «червоних прапорців» та ключів до здорових стосунків. Показовим для нас було бачити розуміння підлітків, що батьки не їхні вороги, важливість збереження спілкування та сімейних традицій. Також дуже цінним для них, з їхніх слів, було те, що між нами не така велика різниця у віці, але ми вже маємо певний досвід, тому наші слова значно краще сприймаються, ніж настанови від вчителів.

Ми вважаємо, що такі проекти дуже актуальні для підлітків, адже в них та їхніх батьків зараз непростий період і варто намагатись максимально згладжувати гострі кути для збереження здорових стосунків в родині. Більше того, оскільки з підлітками на цю тему доволі мало говорять, їм важко розібратись самим, а ми, поділившись власним досвідом, дали певний поштовх на фоні якого вони можуть рухатись далі. 

Інформацію подали Вадим і Владислава Остапчуки.