Меню Закрити

У ТНМУ з робочим візитом перебувала чисельна делегація представників медичних закладів Польщі

З робочим візитом у Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського 5-8 грудня 2022 року перебувала делегація з Республіки Польща. До її складу увійшли представники польських медичних закладів, зокрема директор Центрального клінічного шпиталю Міністерства внутрішніх справ і адміністрації у Варшаві Вальдемар Вєжба (Waldemar Wierzba), президент Польського товариства соціальної медицини та громадського здоров’я Альфред Овоц (Alfred Owoc), керівник відділу обслуговування пацієнтів і медичних секретаріатів Центрального клінічного шпиталю Міністерства внутрішніх справ і адміністрації у Варшаві Анджей Слівчиньський (Dr hab. n. o zdr. Andrzej Śliwczyński), керівник клініки нейрохірургії Центрального клінічного шпиталю Міністерства внутрішніх справ і адміністрації у Варшаві Артур Зачинський (Artur Zaczyński), керівник кардіологічної клініки Пьотр Сувальський (Piotr Suwalski), керівник кафедри і ортопедичного відділення лікарні імені Дегі Медичного університету в Познані Яцек Качмарчик (Jacek Kaczmarczyk), заступник керівника відділення радіологічної діагностики Центрального клінічного шпиталю Міністерства внутрішніх справ і адміністрації у Варшаві Бартолемей Мрук (Bartłomiej Mruk), виконувач обов’язків керівника секції диджіталізації документообігу Якуб Овоц (Jakub Owoc), заступник керівника групи гуманітарної та медичної допомоги за призначенням прем’єр-міністра Польщі Славомір Буткєвич (Sławomir Butkiewicz), видавець і редактор журналу «Świat Lekarza» Павел Крусь (MGR Paweł Kruś).

Головною метою візиту була моральна і матеріальна підтримка науковців і клініцистів Тернопільського національного медичного університету. Представники польської делегації і адміністрації ТНМУ також обговорили низку питань зі співпраці щодо розвитку освітніх напрямків для українських і іноземних студентів різних спеціальностей з використанням навчальних баз вищих медичних навчальних закладів Польщі. Мова йшла і про можливість стажування викладачів нашого університету на навчальних і клінічних базах польських інституцій. Гості і керівництво ТНМУ обговорили створення умов для проходження виробничої практики студентів Тернопільського медуніверситету на клінічних базах польських партнерів. Представники польської делегації привезли гуманітарну допомогу для волонтерського центру нашого вишу і університету зокрема.

6 грудня 2022 року відбулася зустріч з ректором ТНМУ, професором Михайлом Кордою, під час якої окреслили напрямки і перспективи міжнародної співпраці між Тернопільським національним медичним університетом імені І.Горбачевського та вищими медичними навчальними закладами Польщі.

«Сьогодні ми приїхали до медичного вишу в Тернополі великою делегацією, щоб, насамперед, продемонструвати моральну підтримку українським колегам. Можна багато спілкуватися телефоном чи переписуватися у месенджерах, але фізична присутність є значно важливішою. Ми хочемо показати свою солідарність з українцями і готові надалі допомагати, чим можемо. А також будемо працювати над тим, щоб підтримувати ТНМУ в навчальному і науковому розвитку. Війна однаково закінчиться, а Україна повинна бути сильною в усіх галузях, тому ми зараз і в майбутньому будемо розширювати нашу співпрацю», – розповів професор Альфред Овоц.

Цього ж дня вчена рада ТНМУ обрала професора Вальдемара Вєжбу почесним професором Тернопільського національного медичного університету.

Вальдемар Вєжба подякував науковій спільноті ТНМУ за довіру і обрання його почесним професором. Він додав, що влітку цього року Центральний клінічний шпиталь Міністерства внутрішніх справ і адміністрації у Варшаві і Тернопільський національний медичний університет підписали двосторонню угоду про співпрацю. «Україна і українці потребують сьогодні різної підтримки, тому ми повинні приїжджати безпосередньо, спілкуватися, надавати всебічну допомогу. Ми сьогодні привезли невеликі подарунки – генератор для університету, теплі ковдри, засоби медичного призначення для військових», – зазначив Вальдемар Вєжба.

Під час засідання вченої ради ТНМУ Яцек Качмарчик прочитав лекцію «Сучасні методи викладання в медицині».

Після цього члени делегації мали можливість оглянути науково-дослідні лабораторії, матеріально-технічну базу різних кафедр і поспілкуватися з викладачами та студентами нашого вишу.

7 грудня 2022 року гості з Польщі детально ознайомилися з роботою і можливостями центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету. Вони були вражені рівнем оснащення цього центру і кількістю різних програм, які реалізовує ТНМУ.

Довідкова інформація про членів делегації:

Професор, д-р габілітований наук медичних Вальдемар Вєжба є директором Центрального клінічного шпиталю Міністерства внутрішніх справ і адміністрації у Варшаві. У 2019-2022 роках був ректором Академії гуманітарних наук та економіки в Лодзі. Він є спеціалістом з акушерства та гінекології, спеціалістом у галузі громадського здоров’я, магістр управління охороною здоров’я (MHA). Випускник програми «Виконавчий менеджмент охорони здоров’я» (Executive Health Care Management) фонду «PROJECT HOPE» (США). Професор Вальдемар В’єжба є організатором: офісу міжнародних розрахунків міністра охорони здоров’я Польщі; офісу реєстрації лікарських засобів, медичних виробів і біоцидних продуктів; агентства з оцінки технологій охорони здоров’я.

Професор, д-р габілітований наук медичних Альфред Овоц був ректором Любуського університету громадського здоров’я в Зєльоній Гурі. Професор факультету природничих наук Щецинського університету. Професор Університету Зеленої Гури. Професор Інституту медицини села в Любліні. Виконував функції національного консультанта у галузі громадського здоров’я. Президент Польського товариства соціальної медицини та громадського здоров’я. У 2016 році отримав звання почесного професора Тернопільського національного медичного університету.

 Професор надзвичайний, д-р габілітований наук про здоров’я Анджей Слівчиньський Фахівець з питань громадського здоров’я, економіки і управління, телемедицини. Керівник відділу обслуговування пацієнтів і медичних секретаріатів Центрального клінічного шпиталю Міністерства внутрішніх справ і адміністрації у Варшаві. Багаторічний директор департаменту головного офісу Національного фонду здоров’я, член Наглядової ради Агентства з оцінки технологій охорони здоров’я Польщі.

Д-р мед. наук Артур Зачиньський є керівником клініки нейрохірургії Центрального клінічного шпиталю Міністерства внутрішніх справ і адміністрації у Варшаві. Заступник директора Центрального клінічного шпиталю Міністерства внутрішніх справ і адміністрації з медичних справ. Відомий нейрохірург, здійснив численні стажування з питань нейрохірургії у Ізраїлі, Чехії, Швейцарії, Німеччині. Керівник групи гуманітарної та медичної допомоги, призначений прем’єр-міністром Польщі.

Професор, д-р габілітований наук медичних, кардіохірург Пьотр Сувальський. Член Європейського товариства кардіологів. Читає лекції з актуальних питань кардіохірургії на запрошення організаторів міжнародних конгресів та наукових товариств (наприклад, Європейське товариство серцево-судинної хірургії, Європейське товариство кардіо-торакальної хірургії, Всесвітнє товариство кардіо-торакальних хірургів, Польське кардіологічне товариство) у Швейцарії, Греції, Іспанії, Польщі, Чехії , Угорщині. У 2020 року нагороджений державною відзнакою Польщі – Золотим хрестом за заслуги.

Д-р габілітований наук медичних Яцек Качмарчик. Фахівець з ортопедії. Багаторічний директор і керівник Любуського реабілітаційно-ортопедичного центру в Свєбодзіні. Керівник кафедри і ортопедичного відділення лікарні імені Дегі Медичного університету в Познані. Автор впровадження багатьох сучасних хірургічних методик в ортопедії у Польщі.

Д-р мед. наук Бартоломей Мрук – фахівець у галузі радіології та візуалізаційної діагностики. Має європейську спеціалізацію з радіології – European Diploma in Radiology (2018). Заступник керівника відділення радіологічної діагностики Центральної клінічної лікарні Міністерства внутрішніх справ та адміністрації у Варшаві. Науково-педагогічний співробітник Центру післядипломної медичної освіти. Викладач медичного факультету Collegium Medicum Університету імені кардинала Стефана Вишинського у Варшаві.

Д-р наук про здоров’я Якуб Овоц. Фахівець з питань громадського здоров’я. Виконувач обов’язків керівника відділу диджіталізації документообігу Центрального клінічного шпиталю Міністерства внутрішніх справ і адміністрації у Варшаві. Ад’юнкт у Національному інституті геріатрії, ревматології і реабілітації у Варшаві. Займається питаннями у галузі безпеки пацієнтів, якості надання медичної допомоги та управління ризиками в системі охорони здоров’я.

Магістр рятівництва Славомір Буткєвич – заступник керівника групи гуманітарної та медичної допомоги, призначений прем’єр-міністром Польщі. Працівник Канцелярії прем’єр-міністра Польщі. Бере участь в гуманітарних місіях в Україні, організовує заходи на допомогу Україні, зокрема координатор робіт, пов’язаних з запуском та експлуатацією санітарного потягу для евакуації громадян України до Польщі. Тренінг-інструктор для 1000 лікарів та фельдшерів з України. Залучається до основної підтримки у галузі медичного рятівництва в Україні.

Магістр Павел Крусь Видавець і редактор журналу «Świat Lekarza». Журналіст з питань медицини. Організатор чисельних соціальних профілактичних кампаній, наприклад «Увага нирки!», «Цукровий діабет. Переможемо разом!», «Перевірте холестерин вашої дитини!» тощо, які здійснили істотний вплив на систему охорони здоров’я Польщі.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.