Меню Закрити

Студенти ТНМУ реалізували проєкт «VAX-СOMMUNITY»

Студентки п’ятого курсу Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Тетяна Подільська і Марта Москалик започаткували та організували проєкт під назвою «VAX-СOMMUNITY» під керівництвом доцента кафедри дитячих хвороб з дитячою інфекцією Тетяни Гаріян. Його метою є підвищення обізнаності школярів у питаннях імунізації.

Проєкт передбачає поширення інформації про види вакцин, процес імунізації та значення вакцинації для здоров’я населення України у воєнний час та включає декілька етапів. Перший етап – це проведення анонімного анкетування серед школярів одинадцятих класів тернопільських загальноосвітніх шкіл щодо питань імунізації. У період з вересня по листопад 2022 року студентки проанкетували 109 учнів чотирьох навчальних закладів. Опитувальник містив такі запитання: «Чи цікавили вас раніше питання про вакцинацію?», «Як ви вважаєте, чи важливо робити щеплення?», «Яка, на вашу думку, основна функція вакцини?», «Проти яких захворювань існують вакцини?», «З ким ви обговорювали питання про вакцинацію?». Результати опитування показали, що більшість учнів є недостатньо обізнаними у вищезгаданих питаннях.

Другий етап передбачав читання лекцій на тему проблем вакцинації; надана інформація містила освітній та пізнавальний характер, що подавалася в інтерактивній формі. Під час лекції студентки дали відповіді на найважливіші питання, що стосуються щеплення.

Третій етап полягав у повторному проведенні анкетування після прочитаної лекції. Результати другого опитування дозволили з’ясувати, що обізнаність учнів зросла. Вони давали значно більше правильних та розгорнутих відповідей в анкеті після прочитаної студентками лекції, ніж на початку.

Таким чином, студентки визначили вхідний рівень обізнаності підлітків у питаннях щеплення та його прогрес після освітнього заходу.

Даний освітній проєкт планується проводитись і надалі, щоб охопити ще більшу кількість школярів.