Меню Закрити

Студенти ТНМУ стали посланцями святого Миколая

Попри війну, відсутність світла та тепла хочеться казки, дива та радісних емоцій. Якраз в день святого Миколая трапляються приємні несподіванки, на які з нетерпінням чекають дорослі та діти. Напередодні цього дня діти згадують усі свої добрі вчинки, а також пишуть листи до Миколая, бо сподіваються отримати подарунок.

«Вже стало доброю традицією в ТНМУ бути помічниками cвятого Миколая і відвідувати діток соціально незахищених категорій з подарунками. Таку акцію організовуємо упродовж 15 років. Цього року наші помічники відвідали опікунські сім’ї внутрішньо переміщених осіб Харкова, Маріуполя, Запоріжжя, Краматорська, Миколаєва, Каховки, Лисичанська і інших міст України. Всі вони тимчасово проживають у Тернополі. Багато з них втратили власну домівку, рідних та близьких і мають на опікунстві дітей-сиріт зі свого краю. Але попри все, люди привітні, скромні та життєрадісні», – каже Іванна Кернична.

Студенти медичного факультету усіх курсів радо відгукнулися, щоб порадувати діток і привітати їх зі святом. Ними ініційовано збір коштів та придбано подарунки (солодощі, фрукти, іграшки, посуд, блендери, одяг). Враховано всі побажання з листів до Миколая.

Серед студентів є ті, які щороку долучаються до цієї доброї справи, бо є справжнім та більшим щастям давати, аніж брати. Хочемо висловити подяку за підтримку нашої ініціативи Тетяні Горбоніс – керівниці міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тернополя, та Наталії Ніздрань – провідному фахівцю з соціальної роботи цього закладу, які підготували нам список сімей внутнішньо переміщених осіб. Загалом нами відвідано 15 сімей, у яких проживає 33 діток.

Студенти першого курсу Юлія Золотнюк (ММ-119), Тоня Катрук (ММ-126), Назар Ціхольський (ММ-121):

– Сьогодні ми вручали подарунки дітям, які цього потребують. Ми усі приємно вражені, вони усі дуже щирі та позитивно налаштовані. Це був неймовірний день, нас дуже добре прийняли та поділилися історією життя кожної дитини. Емоції в цей момент переповнювали. В першій сім’ї, в яку ми завітали, зустріли хлопчиків, які є справжніми джентльменами. У другій сім’ї дівчинка Каріна має багато гарний мрій, вона дуже розумна та старанна, наполегливо вчиться. Дівчина є старостою класу, що свідчить про відповідальність та довіру серед однолітків. День був незабутній, ми щасливі, що змогли допомогти дітям, які цього так потребують.

Студенти другого курсу Софія Берегуляк (ММ-213),  Анастасія Бурлака (ММ-219), Олена Проць (ММ-207), Софія Олійник (ММ-208):

– Надзвичайно раді, що змогли взяти участь у акції і порадувати діток, вони стрибали від радості, а в батьків були сльози на очах. Ми змогли подарувати щастя не лише діткам, а й самі ринули в спогади дитинства, коли з нетерпінням чекали святого Миколая з подарунками.

Студенти третього курсу Назарій Крулик (ММ-373), Соломія Савчук (ММ-371):

– Кожного року дітки пишуть листи до святого Миколая в очікуванні дива. Цьогоріч один із таких листів потрапив до нас – таємних помічників. Зробити свято, здійснилася моя мрія, – я вперше став помічником святого Миколая, вже давно про це мріяв, – розповідає Назар Крулик. – Ми завітали до діток з Маріуполя, батько яких пропав безвісті. Після відвідин сім’ї, у нас залишилися змішані відчуття, радості, що у дітей здійснились їх мрії, а водночас почуття, що ми зробили недостатньо, адже вони так хочуть, щоб закінчилась війна та до будинку прийшов їх герой – тато.

 Руслана Хруставка (ММ-314), Любов Замойська (ММ-316), Вікторія Дяченко (ММ-303), Леся Чепесюк (ММ-306):

– На жаль, цього року дітки пережили те, що не мали бачити у своєму віці. Тому ми хотіли ощасливити їх та подарувати трішки магії і радості. Завдяки підтримці однокурсників нам вдалося зібрати гроші, на які було куплено все, що дітки захотіли. Це неймовірна радість допомагати їм у такий складний час. Дуже щасливі, що наш університет організовує подібні заходи, і таким чином дарує дітям посмішку.

Студенти 4 курсу Адріана Гуменюк (ММ-411), Мар‘яна Крижанівська (ММ-423), Уляна Дишко (ММ-404):

– Ми відвідали чотири сім‘ї, зробили щасливими шістьох дітей. Всі дуже дякували за подарунки та позитивні емоції, отримані від наших відвідин. Люди нас тепло приймали, пригощали солодощами, які готували власноруч. Дівчинці з Харкова Сніжанці Гончар випадковим чином вдалося подарувати таке ж горнятко, що залишилося у неї вдома, – емоції переповнювали. Також нам розказували вірші про святого Миколая. Дарувати подарунки, бачити щасливі очі – це нереальні емоції. Нас тепло обіймали і зі сльозами на очах говорили: «Дякуємо, що даруєте свято!». Так хочеться, щоб скоро настав мир та спокій у нашій країні і всі ми повернулися до звичного життя у рідних домівках.

Студент п’ятого курсу Дмитро Коваль (ММ-501):

– Ми щиро раді, що змогли долучитися хоча б частинкою до такого великого свята. Надзвичайно приємна та хороша сім’я, домівка якої, на жаль, зараз у зоні бойових дій – у Лисичанську. Непереборна віра у перемогу та щирість, яку має ця сім’я, – надихає. Дякуємо усім, хто долучається до таких заходів.

Студентка шостого курсу Лілія Бережницька (ММ-615):

–  Я взяла на себе відповідальність від студентів шостого курсу організувати для дітей, які приїхали до нас із окупованих територій подарунки до свята Миколая. Мені у цьому допомагали Енес Бахадір (ММ-605), Соломія Сампара (ММ-605), Авніш Панесар (ІМ-436), Гурніш Панесар (ІМ-558), а також наш куратор доцент Галина Крицька.

Напередодні до свята ми завітали в гості до сім‘ї Андрія Палцана із Запорізької області та привітали Дмитрика, Кирила та Данила подарунками від ТНМУ. Ми були приємно вражені під час спілкування з Андрієм, який є опікуном трьох хлопців. Це людина з велетенським серцем. Ми дуже раді, що змогли долучитись до цього заходу. Андрій пригостив нас смачним борщем, а для наших іноземних друзів це було перше куштування справжнього українського борщику. За словами Авніша та Гурніша їм сподобалось: «It turned out better than we expected».

Для хлопчика Вероніки Щербини подарунки довелось передати поштою, так як мати з сином переїхали в Озерну, також хлопчик прихворів. Мати отримала подарунки та розповіла про неймовірні враження маленького Тимура.

Інформацію подала доцент Іванна Кернична.