Меню Закрити

Відбулася науково-практична конференція «На межі компетенції психіатрії та неврології»

У Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського 8-10 грудня 2022 року відбулася VII щорічна науково-практична конференція з міжнародною участю «На межі компетенції психіатрії і неврології. Коморбідність психічних та неврологічних розладів. Питання діагностики та терапії». Захід організовано спільно кафедрою неврології та кафедрою психіатрії, наркології та медичної психології, проходив на базі комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» ТОР, а також в онлайн режимі.

Під час церемонії відкриття з вітальним слово виступили директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської обласної військової адміністрації Ольга Ярмоленко, доктор медичних наук, професор, проректор з наукової роботи ТНМУ Іван Кліщ, генеральний директор КНП «ТОКПЛ» ТОР Володимир Шкробот, а також кандидат медичних наук, керівник секції дитячої психіатрії Асоціації психіатрів України Ігор Марценковський.

Розпочала захід доктор медичних наук, професор, заступник директора з науково-дослідницької роботи ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології Національної академії медичних наук України» Наталія Марута з надзвичайно актуальною доповіддю «Війна та психічне здоров’я».

Протягом заходу наукові доповіді презентували працівники ТНМУ, зокрема, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри неврології Світлана Шкробот представила доповідь на тему «Клінічні прояви синдрому Гієна-Барре при COVID-19».

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Олена Венгер презентувала присутнім дослідження «Особливості психічних порушень у жінок в умовах вимушеної міграції». Доктор медичних наук, професор, завуч даної кафедри Юрій Мисула доповів слухачам про «Діагностичні та терапевтичні підходи до біполярного афективного розладу».

Загалом у науковому зібранні, що проходив у гібридному форматі, взяли участь провідні фахівці з усіх куточків України, зокрема з Києва, Харкова, Івано-Франківська, Львова. Було зареєстровано 384 учасників в онлайн режимі та 126 учасників, що відвідали захід на базі лікарні. Під час засідань було заслухано і обговорено 45 наукових доповідей, у тому числі 3 спікерів зі Сполучених Штатів Америки.

Участь у конференції стала можливістю для спеціалістів із дитячої психіатрії та неврології, психології, корекційної педагогіки та соціальної роботи обмінятися досвідом, поглибити розуміння принципів роботи в міждисциплінарних командах, налагодити взаємодію у зонах перетину компетенцій. Психіатри та неврологи, що працюють у сервісах для дорослих, також взяли активну участь у програмних заходах.

Учасники заходу подякували господарям конференції за конструктивний діалог, адже обмін досвідом та живе спілкування – це запорука надійного, успішного партнерства.

За організацію заходу на високому рівні Ігорю Марценковському було подаровано арт-об’єкт «Джавеліна» з проекту «Марка сміливості», на якому поміщено тризуб, виготовлений із шматка розбитої броньованої російської техніки, що символізує неминучу перемогу над окупантами.

Учасники конференції щиро дякують адміністрації лікарні, партнерам, спонсорам та керівництву університету, доповідачам і слухачам. Також безмежно дякуємо Збройним силам України за те, що незважаючи на війну в державі, ми маємо змогу вчитися, вдосконалюватися, аби надавати допомогу нашим пацієнтам на вищому рівні.