Меню Закрити

Курс інструктора з надання догоспітальної допомоги на базі ТНМУ пройшли дві групи фахівців

Ще 20 фахівців медицини невідкладних станів з восьми областей України днями завершили навчання наживо у форматі симуляційних тренінгів курсу для інструкторів навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Це черговий етап масштабного освітнього проєкту в системі екстреної медичної допомоги, що організований МОЗ України за підтримки Світового банку.

«Від середини жовтня вже 40 осіб пройшли тренінги наживо, на яких кожна група вчиться впродовж місяця, щоб стати сертифікованими інструкторами з надання догоспітальної допомоги і навчати вже своїх колег на базі навчально-тренувальних відділень центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у кожному регіоні. Цей курс з початку 2023 року пройдуть ще три групи. Ми враховуємо, що нові інструктори мають нетривалий досвід освітньої діяльності, тому організували розробку ґрунтовних методичних матеріалів, у яких робочий день інструктора розписаний буквально по хвилинах. Як будувати клінічні сценарії, щоб розкрити кожну тему, які практичні навички слід відпрацювати і які пункти обов’язкові для обговорення. Завдяки цьому масштабному проєкту, який передбачає також онлайн-навчання, професійні навички надання догоспітальної допомоги загалом посилять близько 25 тисяч фахівців з медицини невідкладних станів по всій Україні», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я та координаторка спільних зі Світовим банком проєктів Ірина Микичак.

Наразі вже розроблені методичні матеріали для інструкторів, які складаються з трьох розділів: «Менеджмент критичного педіатричного пацієнта та розширені реанімаційні заходи у дітей, немовлят (в тому числі новонароджених)» та «Менеджмент критичного пацієнта та розширені реанімаційні заходи у дорослих».

Під час курсу слухачі вивчають також особливості роботи бригад екстреної медичної допомоги в умовах агресивної та стресової ситуації. Навички розпізнавати і враховувати психічний стан постраждалих та методів власної стресостійкості особливо актуальні під час війни. Таким чином МОЗ України долучає фахівців екстреної медицини до безпосередньої участі у Національній програмі психологічної допомоги і психосоціальної підтримки, яка ініційована першою леді України Оленою Зеленською.

Курс організовано на базі центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету імені I.Горбачевського. Навчання проводять тренери з екстреної медичної допомоги, які мають досвід практичної діяльності в системі екстреної медичної допомоги і значний викладацький досвід, а також сертифіковані як інструктори за системою, визнаною в країнах Європейського Союзу. Зокрема, серед інструкторів є члени ГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» та інструктори Європейської Ради Реанімації (ERC).Прес-служба МОЗ України.