Меню Закрити

Студентський науковий гурток ТНМУ «Здорове серце України» навчає тернополян, як зберегти здорове серце під час війни

Упродовж 2022 року активно працював студентський науковий гурток «Cardioteam «Здорове серце України» під керівництвом професора кафедри невідкладної медичної допомоги Лариси Левицької. Студенти медичного факультету Вікторія Юрків, Ольга Оплета, Максим Парій та Ігор Майхрук, продовжуючи  наукову роботу, розпочату ще в 2021 році, розробили  анкету «Серцево-судинні ризики в час глобальних цивілізаційних викликів» для вивчення стану серцевого здоров’я українців та подальшої розробки можливих методів його покращення. Анкетування поєднувалось з одночасною просвітницькою роботою серед респондентів, – людям пояснювали важливість модифікації стилю життя, відмову від паління, підвищення фізичної активності, контролю артеріального тиску та інші важливі аспекти здоров’я.

Разом з тим гуртківці поглиблювали свої знання з окремих кардіологічних тем, готуючи презентації та працюючи з пацієнтами кардіологічного профілю.

Окремим напрямком роботи гуртківців стали зустрічі з відвідувачами волонтерського центру Тернополя, в якому студенти працювали від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Інтерес відвідувачів центру в інформації з питань, пов’язаних з серцевими ризиками, була такою великою, що студенти вирішили організувати низку групових зустрічей з зацікавленими особами. 30 грудня 2022 року  на базі Волонтерського штабу Тернополя у приміщенні Центру науки відбулася перша зустріч на тему «Як зберегти здорове серце під час війни?»

Відвідувачі почули корисну інформацію про вплив окремих факторів на розвиток серцево-судинних захворювань, важливість профілактики серцево-судинної патології, які методи профілактики серцево-судинних захворювань є найефективнішими  та яким чином війна шкодить вашому серцю.

Окрім цього, слухачі мали змогу:

– навчитися долати стрес і паніку, особливо за допомогою методики контролю власного дихання;

– самостійно вирахувати свій серцево-судинний ризик;

– дізналися, у яких випадках необхідно звернутися до лікаря.

Сподіваємося, що робота гуртка в наступному році буде ще активнішою.

З Новим роком та Різдвом Христовим! Бережіть свої серця! Інформацію подала професор Лариса Левицька.