Меню Закрити

У ТНМУ відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Медична хімія» та «Біологічна та біоорганічна хімія»

На базі кафедри загальної хімії Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського 8 лютого 2023 року відбувся перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Медична хімія». Також спільно з кафедрою медичної біохімії 9 лютого 2023 року була проведена олімпіада з дисципліни «Біологічна та біоорганічна хімія» для здобувачів вищої освіти медичного, стоматологічного та фармацевтичного факультету.

У зв’язку із складною ситуацією, пов’язаною із військовим станом, олімпіада проходила в дистанційному режимі з використанням платформи СДО MOODLE з дотриманням правил академічної доброчесності.

В олімпіаді з медичної хімії (відповідальні за підготовку та проведення олімпіади доцент Григорій Загричук та доцент Леся Гнатишина) загалом взяли участь 40 здобувачів вищої освіти 1-ого курсу медичного та стоматологічного факультетів. Було запропоновано для виконання тестові та творчі завдання, що полягали у вирішенні хімічних завдань щодо складання рівнянь реакцій та розрахунку багаторівневих хімічних задач, що мають прикладне застосування у медицині.

Отже, за результатами проведення першого етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з медичної хімії на основі кількості набраних балів, визначено наступних переможців:

1 місце – Олеся Загричук (ММ-103)

2 місце – Анастасія Слободян (ММ-121)

3 місце – Вікторія Генсіцька (ММ-124);

3 місце – Дмитро Оніщук (ММ-101);

3 місце – Дарина Волянська (ММ-102);

3 місце – Вікторія Жовтюх (ММ-107);

3 місце – Ілона Сливчук (ММ-101).

В олімпіаді з біологічної та біоорганічної хімії взяли участь15здобувачів вищої освіти медичного (2-ий курс) та фармацевтичного факультетів (2 та 3-ій курс). Відповідальні за підготовку та проведення олімпіади доцент Григорій Загричук, доцент Марія Кирилів, доцент Ірина Бекус, професор Петро Лихацький, доцент Марія Куліцька підготували дворівневі завдання, які допомогли перевірити рівень знань та вмінь для розв’язування різноманітних нестандартних задач з біологічної та біоорганічної хімії. Отже, завдання були представлені у вигляді тестів та творчих завдань, які спрямовані на аналізі відповідності структури біоорганічних сполук метаболічним перетворенням, які відбуваються в організмі людини.

Відтак, за підсумками проведення першого етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з біологічної та біоорганічної хімії на основі кількості набраних балів, визначено наступних переможців:

1 місце – Вікторія Коржовська (ФФ-303)

2 місце – Олександра Карпюк (ММ-284)

2 місце – Юліан Матящук (ФФ-201)

3 місце – Владислав Фіра (ММ-207)

3 місце – Христина Кіндратів (ФФ-204)

3 місце – Світлана Прокопович (ФФ-205)

Підбиття підсумків та оголошення результатів олімпіади було проведено 21 лютого 2023 року під час церемонії нагородження переможців. Зі словами вдячності виступив завідувач кафедри загальної хімії доц. Григорій Загричук. Усі учасники олімпіади отримали відповідні дипломи та пам’ятні подарунки від організаційного комітету – фірмовий блокнот та ручку нашого вишу.

Дякуємо всім, хто взяв участь в олімпіаді та щиро вітаємо її переможців. Бажаємо творчого натхнення на вашому шляху до нових звершень.

Інформацію подала кафедра загальної хімії