Меню Закрити

«Улас Самчук – борець за національну свідомість» – на кафедрі фізіології з основами біоетики та біобезпеки провели літературні читання

23 лютого 2023 року кафедра фізіології з основами біоетики та біобезпеки Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського провела зі студентами кураторських груп літературні читання на онлайн-зустрічі «Улас Самчук – борець за національну свідомість».

На початку презентації завідувач кафедри, професор С.Н. Вадзюк повідомив, що захід відбувається в рамках Міжнародного дня рідної мови, а також з нагоди відзначення 118-ї річниці з дня народження видатного письменника.

Доцент кафедри Наталія Волотовська ознайомила присутніх з основною ідеєю та історією створення роману Уласу Самчука «Марія».

Становленння Уласа Самчука як письменника відбувалося в Німеччині, де були написані новели молодого прозаїка «Образа», «Собака у вікні», «Мадонна цвітучого саду», «Четвертий чоловік». Празький період у творчій біографії цього велета літератури вважається найбільш продуктивним. Із нікому не відомого літератора-початківця постає справжній класик української культури з неймовірною прцездатністю. Одночасно пише чотири романи «Волинь», «Марія», «Гори горять», «Кулак».

Усе пережите письменником в Україні та за її межами кликало писати, а доля Батьківщини не давала йому спокою, тривожила. Голодомор 33-го року став причиною з’яви роману «Марія». Книгу було видано з присвятою «Матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роки 1932-1933». У своєму романі автор одним із перших розповідає про страхіття голодомору в Україні, а ще про «примусову колективізацію», «розкуркулення», моторошні картини життя сім’ї Перепутьків.

Чи можна виправдати найгуманнішими ідеями загибель  від голоду сім’ї, найталановитіших представників нації у концтаборах? Це питання, на які кожен із присутніх знайшов відповіді під час зустрічі.

Студентка 2 курсу ММ-215 Ельвіра Левчук представила присутнім біографічну довідку та охарактеризувала багата літературну спадщину митця.

Наступними були студенти ММ-285 Дмитро Хмелюк, Свередюк Назар та Димчук Роман, котрі представили присутнім цитати із прочитаної книги «Марія», детальнопроаналалізувавши глибокий зміст цих уривків.

Також уривки, які вразили, були зачитані студентами ММ-213 Михайлом Козюком, Богданою Савчук та Дембовською Яною.

Жити в часи перемін, як свідчить стародавня східна мудрість, найскладніше. Однак якщо напрямок до дій визначений чітко, а серце сповнене справедливості й завзятості, то дорога до мети стає легшою й радіснішою. Без минулого – немає сьогодення! Виховання всебічно обізнаної молоді є запорукою стабільного розвитку й міцності держави.

Матеріал підготувала Наталія Волотовська