Меню Закрити

Представники ТНМУ взяли участь у засіданні робочої групи з реалізації проєкту SAFEMED+

22-24 лютого 2023 року відбулася чергова зустріч консорціуму з реалізації проєкту SAFEMED+ програми Erasmus+ КА2 CBHE «Симуляційне навчання на додипломному етапі медичної освіти для підвищення безпеки та якості обслуговування пацієнтів». В проєкті беруть участь 9 університетів з 6 країн світу.

Учасники зустрічі робочої групи проекту SAFEMED+ у фойє Єреванського державного медичного університету  ім. Мхітара Гераці.

Чергова (четверта) зустріч консорціуму відбулася у столиці Вірменії місті Єреван. Делегатів гостинно вітали Єреванський державний медичний університет імені Мхітара Гераці та Єреванський університет «Гайбусак», на базі яких проходили засідання.

Делегація ТНМУ перед початком зустрічі.

З вітальним словом для учасників зустрічі виступили Єрванд  Саакян, проректор з міжнародної активності та зовнішніх зв’язків ЄДМУ, Лана Карлова, голова національного офісу програми Еразмус+ у Вірменії та Ія Аваліані, проректор з міжнародних зв’язків Тбіліської медичної академії, координатор проєкту.

Учасників проєкту вітають Лана Карлова, голова національного офісу програми Еразмус+ у Вірменії та Ія Аваліані, координатор проєкту.

Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського представляли члени робочої групи з організації та впровадження ОСКІ в ТНМУ Надія Пасяка, Наталія Петренко та Наталія Бількевич.

Метою програми SAFEMED+ є підвищення якості медичної освіти, оптимізація та стандартизація процесу опанування студентами клінічних компетентностей та їх перевірки за допомогою Об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ) через впровадження в навчальний процес стандартів Всесвітньої федерації медичної освіти та Всесвітньої організації охорони здоров’я в галузі симуляційного навчання. Завдяки SAFEMED+ значно зросли потужності та оснащення стимуляційних центрів університетів учасників проєкту, а здобутий досвід та знання активно впроваджуються в навчальний процес.

Перший день зустрічі робочої групи відбувся в Єреванському державному медичному університеті імені Мхітара Гераці.

Порядок денний роботи проєкту був досить насиченим, велись плідні дискусії та обмін думками, що дозволяло знайти спільні рішення. Роботу здійснювали за наступними напрямками:

  • Тренінг з методики проведення комп’ютерно модельованих ОСКІ (Computer-based case simulation OSCE: CCS-OSCE), який провели Віктор М. Арче, професор медичної фізіології, експерт по організації ОСКІ, та Серджіо Чінза, PhD, доцент кафедри сімейної медицини, Університет Сантьяго да Компостела (Іспація);
  • Обговорення клінічних сценаріїв та посібника з методології підготовки та проведення ОСКІ для уніфікації підходів організації іспиту у закладах вищої освіти різних країн на основі міжнародних стандартів;
  • Подальша стратегія дисемінації результатів роботи проєкту SAFEMED+ в діяльність університетів учасників проєкту;
  • Відвідання симуляційних центрів Єреванського державного медичного університету та Єреванського університету “Гайбусак”.

Другий день зустрічі. Круглий стіл в Єреванському університеті «Гайбусак».

Основна діяльність робочої групи протягом трьох днів стосувалась питань  написання збірника. Кожному ЗВО – учаснику проекту було виділено певну частину книги, зокрема й делегації ТНМУ, і така практична робота сприяла більш глибокому розумінню логіки та методології створення сценаріїв ОСКІ.

Ознайомлення з оснащенням стимуляційного центру Єреванського державного медичного університету ім. Мхітара Гераці супроводжувалось дискусіями та обміном досвідом між членами робочої групи проекту.

На практичному занятті студентів медичного факультету в симуляційному центрі Єреванського університету «Гайбусак».

Члени робочої групи з організації ОСКІ в ТНМУ  висловлюють щиру вдячність адміністрації університету за надану можливість роботи в проєкті, а організаторам SAFEMED+  та приймаючій стороні – за гостинний прийом,  всебічну підтримку, знання  та здобутий цінний досвід.

Інформацію на сайт підготували Наталія Бількевич, Наталія Петренко, Надія Пасяка.