Меню Закрити

Студенти ННУ медсестринства отримали нові знання і навички під час конференції з невідкладних станів

Викладачі та студенти навчально-наукового медсестринства ТНМУ постійно працюють над професійним зростанням та підвищенням рівня компетентності. Асистенти кафедри вищої медсестринської освіти, догляду за хворими та клінічної імунології Юлія Коцаба та Віта Славопас разом зі студентами ІІІ курсу (бакалаврський рівень вищої освіти) та І курсу (магістерський рівень вищої освіти) відвідали конференцію з невідкладних станів та надання медичної допомоги цивільному населенню за межами лікувальних установ, яка відбулася в Тернопільській обласній клінічній лікарні 9 березня 2023 року.

Основні теми, які розглядали під час заходу, були MARCH протокол, шокові стани, серцево-легенева реанімація, захист під час хімічної атаки. Ці питання у зв’язку з воєнними діями в нашій країні дуже актуальні не лише для медиків, а й для цивільного населення. Бо від того, наскільки ми зможемо зорієнтуватися й ефективно діяти у критичний момент залежить життя і здоров’я людей. У Тернопільській обласній клінічній лікарні під керівництвом головної сестри медичної, асистентки кафедри вищої медсестринської освіти, догляду за хворими та клінічної імунології Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Наталії Смолюк регулярно відбуваються сестринські конференції, тренінги в яких наші студенти також беруть участь і мають змогу вдосконалювали свої знання.

«Організація навчальної роботи з персоналом та студентами-медиками – одне з важливих завдань, які ми ставимо перед собою. Бо саме практичні навички дозволяють нам справлятися у критичний момент. А тому проведення навчання щодо надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях – це не лише вимога часу, але й в умовах воєнного стану – обов’язок», – зазначила Наталія Смолюк.

Зі свого боку, як фахівець, яка має постійне відношення до організації роботи в колективі, до ефективної комунікації, вона наголошує, що ці навчання не займають багато часу, але натомість дають важливі знання.

«Медичних працівників, викладачів і студентів навчають практикуючі медики, фахівці, які мають великий досвід у підготовці медичних працівників, володіють методиками надання теоретичних знань та практичних навичок. На мою думку, в умовах сьогодення оволодіти навичками надання домедичної допомоги доречно для будь-кого з нас. Це може в буквальному сенсі врятувати життя близької людини або того, з ким поряд ви можете опинитися під час надзвичайної ситуації. Тож запрошуємо долучатися та підтримувати подібні ініціативи», – додала Наталія Смолюк.