Меню Закрити

На кафедрі фізіології з основами біоетики та біобезпеки відбувся онлайн-захід «Івано-Франківщина – історико-культурний і сучасний центр Галичини»

9 березня 2023 року на кафедрі фізіології з основами біоетики та біобезпеки відбувся черговий захід з культурно-виховної роботи

«Івано-Франківщина – історико-культурний і сучасний центр Галичини».

 Завідувач кафедри професор Степан Несторович Вадзюк звернувся до присутніх словами Тараса Шевченка: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!», цим самим підтримавши патріотичний настрій цієї дати – день народження видатного письменника.

Під час зустрічі виступило двоє студентів медичного факультету, які є уродженками Івано-Франківщини.

Студентка групи медичного факультету ММ-206 Жанна Капущак представила доповідь на тему: «Івано-Франківськ: герої сучасності та визначні місця».

Студентка також представила цікаву інфорамцію про с. Горохолина Богородчанського району, з якого походить її родина. В історичній пам’яті цього населеного пункту є чимало цікавих подій.

Зокрема, саме у церкві Різдва Пресвятої Богородиці відбувались зйомки фільму «Вій» з ініціативи кіностудії «Мосфільм».

Незважаючи на те, що у 2006 році ця церква разом із старовинними іконами повністю згоріла, все ж була і відбудована силами селян.\

У культурній спадщині Івано-Франківщині вирізняються також «Історико-меморіальний музей Степана Бандери» (с. Старий Угринів), Меморіальний комплекс «Демянів Лаз», «Музей визвольних змагань Карпатського краю», а також «Підпільна штаб-квартира генерала Романа Шухевича».

Жителі Івано-Франківська були активними учасниками національно-визвольного руху, починаючи з 2013 року. Також, саме 24 лютого 2022 р. це місто стало одним з перших, що прийняло на себе удар повномасштабного вторгнення агресора. Серед полеглих героїв було згадано такі імена – Роман Гурик, Григорій Семанишин (2014 р.), а в 2022 р. не стало Павла Василіва, Дмитра Рожка, Андрія Пилипонюка.

         10 березня 2023 року на Софійській площі у Київі відбулось прощання зі ще одним Героєм сучасності Дмитром Коцюбайлом «Да Вінчі». Його матір отримала з рук президента відзнаку «Хрест бойових заслуг», якою посмертно удостоєно воїна.

Другою представила доповідь «Тисмениця. Культура та Герої Тисменицької громади» студентка медичного факультету ММ-285 Юлія Печенюк.

Місто має широку мережу виробництва хутряних виробів, що було закладено історично.

У XVI столітті тут народився Йов Княгиницький – церковно-освітній діяч, засновник монастирів в Угорниках і Маняві.

Ще один відомий уродженець міста є один з найвизначніших державних діячів Галичини, публіцист, юрист та історик Кость Левицький.

Також тут народились відомий літератор Кость Горбаль – один із корифеїв Українського народного руху і Генрі Рот – американський письменник єврейського походженняя – романіст та автор оповідань.

Цікавим є і той факт, що місто стало родинним гніздом для Якоба Фрейда. Він народився у 1815 році, прожив тут 25 років, займаючись торгівлею вовни. Його син став відомим вченим, засновником науки психоаналізу. Це був Зигмунд Фрейд.

Згадуючи Героїв, які поклали життя в сучасній визвольній боротьбі, усі присутні вшанували хвилиною мовчання названих героїв, серед яких  – Товстуляк Роман, Волосянчук, Ігор Марчак, Роман Бендак, Козак Володимир, Олійник Ігор, Богдан Серемчук.

У скорботі та молитві низько схиляємо голови, вшановуючи пам’ять вірних захисників України.

Як підсумував завідувач кафедри: «Наше завдання щодня згадувати тих, хто віддав найдорожче – своє життя. І працювати з подвійною силою, щоб ця жертва хлопців, які стоять за свободу України, не була марною.

Такі зустрічі стимулюють досліджувати, дізнаватись цікаве й важливе про свою Батьківщину, плекати відчуття власної гідності і впевненості в історичних засадах незалежності й суверенності.

Підготувала доцент кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Волотовська Наталія.