Меню Закрити

Фахове стажування з реабілітації  доцентки кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання

26 лютого – 5 березня 2023 року доцентка кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Валентина Бондарчук взяла участь у міжнародному фаховому стажуванні з реабілітації на навчальних та клінічних базах Словаччини та Німеччини.

Під час цього стажування в Кошице (Словаччина) на базі університетської клініки  імені Павла Йожефа Шофарика прослухала доповідь професора цього вишу Вільяма Доніча, а також доповіді професора Павола Терека зі Східно-Європейського центру серцево-судинних захворювань,  професора Петера Такача з університетської клініки імені Луї Пастера – Центр реабілітаційної медицини.

Після прослуховування доповідей спікерів для учасників фахового стажування у форматі «круглого» столу було проведено обмін інформацією  щодо реабілітації пацієнтів з патологією опорно-рухового апарату та ролі  мультидисциплінарної команди на прикладі клінічних випадків.

Під час фахового стажування в реабілітаційному центрі Hendi (м. Пьєштяни, Словаччина) медичний директор Мар’ян Маркеч, головні фізичні терапевти відділення дітей старшого та дорослого віку Андрій Тараба та  Любош Транджік цього ж  закладу ознайомили учасників з роботою реабілітаційного центру Hendi. Фізичні терапевти ознайомили з методами реабілітації дітей з ДЦП, порушеннями м’язового тонусу, аутизмом у поєднанні з затримкою фізичного розвитку, порушеннями діяльності опорно-рухового апарату, які запроваджені в реабілітаційному центрі Hendi для неврологічних та  ортопедичних пацієнтів. Окрім цього, спеціаліст по роботі з підвісною системою Юрай Ноздровицький ознайомив учасників з роботою підвісної системи в цьому центрі, яку також використовують для реабілітації дітей у разі порушень діяльності опорно-рухового апарату.

Під час фахового стажування з реабілітації в клініці  Kliniken Schmieder (м. Аленсбах, Німеччина) генеральний  директор Пауль-Георг Фридрих ознайомив з роботою  реабілітаційної клініки, яка займається лікуванням та реабілітацією пацієнтів з неврологічними захворюваннями різного ступеня важкості як в гострий період, так і на різних етапах реабілітації.

Медичний директор відділу гострої неврології та ранньої неврологічної реабілітації, професор Анастасіос Хаціконстантіноу ознайомив  з раннім етапом реабілітації неврологічних пацієнтів з розподілом на фазову модель реабілітації, яка визначає для кожної фази лікування всі аспекти відновлення, з врахуванням важкості і тривалості захворювання (NRP-І Фаза А. Гострий період, NRP-S Фаза В. Ранній відновний період, NRP-М Фаза С. Рання реабілітація і мобілізація, з наступним відновним періодом, NRP-М Фаза Е. Загальна реабілітація. Заключне відновлення, NRP-М Day Care Амбулаторна реабілітація). Фізичний терапевт Крістіна Масманн представила роботу мультидисциплінарної команди (лікаря-реабілітолога, фізичного терапевта, ерготерапевта, психолога, мовного терапевта, соціального працівника та інших вузьких спеціалістів), і вказала, що важливе місце в неврологічній реабілітації відводиться спеціальним видам терапії, які направлені на відновлення моторних, когнітивних і мовних функцій.

За час перебування в клініці  Kliniken Schmieder (м. Аленсбах, Німеччина)  відбулося ознайомлення з роботою реабілітаційної клініки, де усі учасники фахового стажування з реабілітації мали змогу перебувати у відділеннях та кабінетах фізичної терапії і ерготерапії, які оснащені реабілітаційним та ерготерапевтичним обладнаннями.

У реабілітаційному центрі Hendi (м. Пьєштяни, Словаччина), в клініці  Kliniken Schmieder (м.Аленсбах, Німеччина) учасники фахового стажування прийняли участь в обговорені питань щодо реабілітації хворих із захворюваннями дихальної, серцево-судинної, травної, нервової систем, порушеннями опорно-рухового апарату   та дитячої реабілітації.

Фахове стажування з реабілітації було наповнене цікавими професійними кейсами та конструктивним спілкуванням, професійними доповідями із співробітниками клінік, які були визначені програмою стажування. По завершені міжнародного стажування з реабілітації учасники отримали міжнародні сертифікати.

Інформацію подала Валентина Бондарчук.