Меню Закрити

У ТНМУ реалізовують соціальний проєкт для збереження генофонду України

Загроза здоров’ю в умовах війни зробила тему репродуктивної медицини як ніколи актуальною в Україні. Сучасні репродуктивні технології дають можливість зберігати біоматеріал, не змінюючи його властивостей, протягом тривалого часу.

У Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського стартував унікальний соціальний проект, покликаний зберегти фертильність військових. До його реалізації долучилися благодійна організація «Eye care for Ukraine» (США), яка є фінансовим донором, і медичний центр «Клініка професора Стефана Хміля», на базі якої відбувається практична реалізація проєкту.

Завідувач відділу менеджменту наукових проєктів, професор Оксана Шевчук зазначила, що ідея започаткувати такий подібну з’явилася після того, як вчергове переглянули зведення з фронту про втрати, військових, які позбулися рук чи ніг, отримали різні каліцтва. «Була думка про те, як же ми можемо допомогти захисникам нашої Батьківщини, щоб продовжити їхній рід? На жаль, на війні гинуть найкращі. І це найцінніше, що маємо. А за рахунок сучасних репродуктивних технологій є можливість зберегти їхні гени».

Науковці ТНМУ розповіли про цей задум своєму давньому партнеру та очільнику благодійної організації «Eye care for Ukraine» (США) Браяну Тру. Він підтримав ініціативу без зайвих роздумів. Погодивши це рішення на раді керівників і провівши всі необхідні процедури, одразу ж надіслав кошти, з якими й стартував новий проєкт. В ТНМУ закликають усіх небайдужих українців допомогти співфінансувати цю соціальну програму. Гроші потрібні на кріоконсервування, проведення обстежень наших захисників, а також збереження біологічного матеріалу. В науковій статті одного з іноземних медичних видань йдеться про успішне екстракорпоральне запліднення сперматозоїдами, які зберігалися понад 20 років, а згодом народження здорової дитинки. Тому сучасні технології дають шанс зберегти генофонд України.

Партнером у цьому проєкті є професор ТНМУ Стефан Хміль. Його клініки репродуктивної медицини у Львові та Тернополі вже понад десять років займаються екстракорпоральним заплідненням і мають успішний досвід у цій царині. Кріоконсервація сперми є для клініки рутинною процедурою, яку використовують доволі часто.

Щодо самої процедури заморожування сперми та кріозбереження, то її проводять у спеціальних контейнерах – посудинах Дьюарах з рідким азотом при температурі (-196)°С. При цьому протягом тривалого часу зберігаються всі біологічні властивості та життєздатність статевих клітин – сперматозоїдів. ТНМУ закупив для цих потреб чотири Дьюари.

«Наш університет пропонує військовим пройти безкоштовне обстеження, безкоштовно заморозити власний біологічний матеріал (кріоконсервація), а відтак залишити його на кріозберігання, – розповідає завідувач відділу менеджменту наукових проєктів Оксана Шевчук. – У кріосховищі заморожений матеріал зберігатиметься у повній безпеці й без втрати властивостей та життєздатності репродуктивних клітин».

Для чоловіка ця процедура є доволі швидкою. Потрібно лише обстежитися на носійство ВІЛ, пройти лабораторні дослідження на гепатити В та С і сифіліс. От, власне, й усе, що потрібно для заморожування сперматозоїдів.

Медики наголошують, що ризики мати безпліддя серед ветеранів удвічі більші, ніж в інших громадян. Це пов’язано з травмами, інфекційними захворюваннями, впливом токсичних речовин, переохолодженням, нервовим виснаженням, що згубно впливає на їх репродуктивну систему та здатність у майбутньому зачати дитину. Кріоконсервація у цьому випадку є найкращим варіантом збереження репродуктивної функції чоловіка.

Як зауважила Оксана Шевчук, «клініки професора Стефана Хміля слугують навчальною базою для здобуття професійних навичок майбутніх акушерів-гінекологів, ембріологів, репродуктологів-інтернів ТНМУ. Укладена угода про наукову співпрацю між клініками професора Стефана Хміля та Тернопільським національним медичним університетом ім. Івана Горбачевського. Лікарі клінік навчаються в аспірантурі нашого університету за PhD-програмами. Це гармонійний симбіоз навчання, підвищення кваліфікації та соціальної підтримки».

Звертатися можна за номерами телефонів:

(067) 6736785 (Аліна Іванівна)

(067) 5800580

 (0352) 431207

Завідувач відділу менеджменту наукових проєктів ТНМУ Оксана Шевчук.