Меню Закрити

Візит голови координаторів клінічного навчання України Миколи Романишина у рамках проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системі охорони здоров’я»

20-21 березня 2023 року з робочим візитом у Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського перебував Микола Романишин – фізичний терапевт, голова координаторів клінічного навчання України у рамках проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системі охорони здоров’я», який реалізує Momentum Wheels for Humanity та JSI Research & Training Institute Inc. за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). ТНМУ є одним з представників п’яти вищих навчальних закладів України, які залучені до цього проєкту.

У рамках візиту 20 березня 2023 року відбулася  зустріч Миколи Романишина з ректором Тернопільського медуніверситету Михайлом Кордою, проректором з науково-педагогічної роботи Аркадієм Шульгаєм, завідувачкою кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання Дарією Попович, завідувачем кафедри медичної реабілітації Ігорем Мисулою, керівником клінічної/навчальної практики для спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія», асистентом кафедри медичної реабілітації Юрієм Завіднюком і координатором клінічного навчання, асистентом кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання Андрієм Гавриленком.

Під час зустрічі були обговорені положення про проведення клінічної практики здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 227 «Фізична терапія, ерготерапія» освітньо-професійної програми «Фізична терапія», щоденники практик «Клінічна практика з фізичної терапії при травмах та порушеннях діяльності опорно-рухового апарату», «Клінічна практика з фізичної терапії при порушеннях діяльності нервової системи (в т.ч. з органічними ураженнями нервової системи у дітей)», «Клінічна практика з фізичної терапії при порушеннях діяльності органів дихання», «Клінічна практика з фізичної терапії при порушеннях діяльності серцево- судинної системи», а також питання організації проведення клінічних практик різного профілю, навчання викладачів медуніверситету та супервізорів лікувальних закладів, що передбачає цей проєкт.

Під час навчання фізичні терапевти лікувальних закладів  в рамках проєкту отримають навички супервізора та застосують критерії оцінювання здобувачів вищої освіти, які прописані у положенні.  Окрім цього, Миколою Романишинем було озвучено, що згідно умов цього проєкту, буде реалізовано облаштування двох кабінетів асистивних технологій на базі кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання (кабінет доклінічної практики) в ТНМУ та ідентичний на базі Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні. Завдяки таким кабінетам здобувачі вищої освіти матимуть змогу відпрацьовувати практичні навички на базі кафедри та вдосконалювати їх в кабінеті асистивних технологій в психоневрологічній лікарні під час проходження клінічних практик.

Під час зустрічей особлива увага була приділена організації проведення клінічних практик та було наголошено, що клінічна практика здобувачів вищої освіти Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського проводиться на базах медичних та реабілітаційних закладів, які згідно стандарту другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 227 «Фізична терапія, ерготерапія», відповідають вимогам програм з практики. Також було обговорено та затверджено критерії оцінювання практичних навичок та результатів клінічного навчання для здобувачів  вищої освіти другого( магістерського) рівня вищої освіти, які висвітлені в положенні та щоденниках практик.

21 березня 2023 року на базі кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання була проведена зустріч з Миколою Романишинем, завідувачки кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання Дарією Попович та координатора клінічних практик Андрія Гавриленка, де були обговорені питання положення та щоденника «Клінічна практика з фізичної терапії при травмах та порушеннях діяльності опорно-рухового апарату» та організацію даної практики в лікувальних закладах.

Під час перебування Миколи Романишина в стінах ТНМУ відбулася зустріч з деканом медичного факультету Петром Лихацьким, заступником декана медичного факультету Ольгою Сопель, завідувачкою кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання Дарією Попович та координатором клінічних практик Андрієм Гавриленком. Під час зустрічі відбулося обговорення питання підготовки супервізорів клінічних баз для проходження клінічних практик здобувачів вищої освіти ТНМУ та про забезпечення контролю щодо проходження даних практик здобувачами вищої освіти за спеціальністю 227 «Фізична терапія, ергогтерапія».

На базі нейрореабілітаційного відділення КНП «ТОКПЛ» ТОР впродовж дня відбувалася зустріч представників ТНМУ, Миколи Романишина з в.о. завідувача відділення, фізичного терапевта Петра Скобляка. В процесі зустрічі були обговоренні питання щодо супервізорів цієї лікарні, які будуть оцінювати клінічні навички здобувачів вищої освіти на базі даного закладу. 

Фізичні терапевти нейрореабілітаційного відділення психоневрологічної лікарні здійснюватимуть супервізію студентів, що посилить клінічний компонент навчання  за освітньо-професійною програмою 227 «Фізична терапія, ерготерапія». Здобувачі вищої освіти на базі клінічного навчання матимуть можливість практичної діяльності із пацієнтами при різноманітних функціональних порушеннях.

Здобуті знання в процесі навчанні на базі психоневрологічної лікарні (філія кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання знаходиться в фізіотерапевтичному відділенні), а також при проходженні клінічних практик  сприятимуть покращенню освітньої програми 227 «Фізична терапія, ерготерапія» другого (магістерського) рівня вищої освіти та проходження клінічних практик згідно вимог Стандарту другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 227 «Фізична терапія, ерготерапія».

Матеріал підготувала проф. Дарія Попович.