Меню Закрити

Професор ТНМУ взяв участь у 16 th Scientific Symposium on the occasion of World Tuberculosis Day 2023

21-22 березня 2023 року в Берліні (Німеччина) відбувся 16 Науковий симпозіум, присвячений Всесвітньому дню  боротьби з туберкульозом, у якому взяв участь професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Леонід Грищук.

Симпозіум організовано в Akkon University for Human Sciences.

Організаторами форуму було відмічено, що зараз ми стикаємося з кількома кризами одночасно: жахлива війна в Україні, громадянська війна в Ємені, економічні турбулентності та нестабільність енергопостачання, зміна клімату та втрата біорізноманіття. На додачу до всіх цих викликів і проблем, хронічні пандемії, такі як ВІЛ або туберкульоз, все ще тривають. Таким чином, залишається актуальним питання комплексного підходу до боротьби з туберкульозом, і особливо у воєнний час.

На симпозіумі були обговорені нові шляхи подолання коморбідності ВІЛ-туберкульозу та мультирезистентного туберкульозу, питання імплементації всіх протитуберкульозних стратегій та інвестицій у загальні зусилля з покращення національних систем охорони здоров’я в рамках програми ВООЗ «Універсальне охоплення медичним обслуговуванням» (UHC), і цим не можна нехтувати в наш час.

Разом з міжнародними партнерами були вивчені та обговорені сучасні тенденції в дослідженні та боротьбі з туберкульозом у світлі поточних епідеміологічних тенденцій в Європі та світі.

Звичайно, як завжди, в рамках симпозіуму були представлені сучасні розробки та новітні презентації в галузі діагностики, лікування та профілактики/розробки вакцин.

До роботи на симпозіумі були залучені  експерти з туберкульозу, представники  ВООЗ, політики, охорони здоров’я, приватних компаній, лікарень та інших протитуберкульозних установ з усієї Європи та світу, щоб обговорити найактуальніші питання боротьби з туберкульозом у найближчому майбутньому! Не можна нехтувати боротьбою з туберкульозом, навіть у часи численних криз! Таким чином, симпозіум мав як науковий, так і політичний підхід.

Перший науковий день був присвячений темам загального огляду, туберкульоз і політика.

Сесія 1 «Як політично підтримати боротьбу з туберкульозом під час кризи».

Цікавими були виступи:

Askar Yedilbayev, Regional Advisor, TB and DR-TB, WHO Europe «New TB action plan for the WHO European Region 2023-2030».

Sayohat Hasanova, Joint Infectious Diseases Unit (JID), WHO Regional Office for Europe, Copenhagen «WHO regional Platform for collaboration and partnership on TB, HIV and Viral Hepatitis prevention, care and support in the European region».

Сесія 2 «Як подолати туберкульоз – перспективи з точки зору епідеміології, діагностики, клініки, громадського здоров’я»

Представлені доповіді:

N. Hamdard, UNOPS STOP TB Partnership «5 country case scenarios of Eastern Europe and Central Asia focused on how Covid 19 affected TB response».

A. Laro, University of Southeastern Philippines, Mintal Campus «Advocacy on Women’s Education and Empowerment».

N.N., Escuela de Estudios Técnicos de Enfermería A.C. Saltillo, Mexico: «TB Disease in Prisons».

Другий науковий день був присвячений громадському здоров’ю, діагностиці, лікам, вакцинам.

Серед виступів науковців слід відмітити такі доповіді:

Elizabeth  Tabitha  Abbew,  National  TB  Control  Program,  Ghana/Institute  of Tropical Medicine/University of Antwerpen «TB-Nontuberculous mycobacteria coinfection in Ghana». 

Chris D. Nyan, Shufflex Biomed, Liberia «Clinical Importance of Timely TB co-Infections Diagnosis in Tuberculosis Control».

Eka Kokhreidze, NCTLD of Georgia and European University, Tbilisi «Latent TB infections, an evaluation».

Valeriu Crudu, Alexandru Corlateanu, National TB Reference Laboratory Phthisiopneumology Institute and Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy (USMF), Chisinau, Moldova «Diagnostic accuracy of molecular assays to detect M.tuberculosisa nd drug resistance».

Rosa Marнa Torres Munguнa, Escuela de Estudios Tйcnicos de Enfermerнa A.C. Saltillo, Mexico «TB Disease in Prisons».

На симпозиумі було представлено  доповідь Леоніда Грищука на тему «Incidence of drug-resistant tuberculosis in the Ternopil region of Ukraine over the past five years».

У доповіді було відмічено, що для вирішення ситуації, зниження поширеності туберкульозу, розширення масштабів раннього виявлення та діагностики туберкульозу та забезпечення ефективного лікування в Україні у 2019 році прийнято Державну стратегію розвитку протитуберкульозної допомоги населенню на 2020–2023 роки, спрямовану на створення нової модель для профілактики, раннього виявлення та надання медичної допомоги хворим на туберкульоз до 2023 року.

Військова агресія російської федерації, що розпочалася 24 лютого 2022 року, призвела до масштабної гуманітарної кризи, яка торкнулася всього населення України і, ймовірно, збільшить поширення туберкульозу в майбутньому. У 2022 році епідеміологічна ситуація з туберкульозу в Тернопільській області продовжує залишатися напруженою, зростає питома вага бацилярних та деструктивних форм туберкульозу.

У січні 2023 року в Україні були оновлені  стандарти медичної допомоги «Туберкульоз», спрямовані на удосконалення нормативної бази на засадах доказової медицини та рекомендацій ВООЗ. Вони дозволять підвищити якість лікування, знизити рівень захворюваності, інвалідності та смертності, а також зменшити витрати та ризики для пацієнтів. Оновлена редакція стандартів має такі напрями: охорона громадського здоров’я та профілактика туберкульозу, систематичний скринінг на туберкульоз серед груп підвищеного ризику, діагностика та лікування туберкульозу, в тому числі із лікарською стійкістю, ведення ВІЛ-інфекції та інших супутніх захворювань у людей, хворих на туберкульоз,ведення туберкульозу дітей та підлітків.

Зокрема оновлено стандарти ведення туберкульозу дітей та підлітків, включно з питанням вакцинації БЦЖ серед ВІЛ-інфікованих дітей, удосконалено підходи до діагностики ТБ у дітей та підлітків, запроваджено інтегрований алгоритм ухвалення рішення про лікування дітей віком до 10 років з імовірним туберкульозом легень, описані сучасні підходи до формування педіатричних схем лікування ТБ.

Оновлено стандарти лікування чутливого туберкульозу за віковими категоріями та тяжкістю захворювання. Запроваджені скорочені 4-місячні схеми лікування чутливого туберкульозу замість традиційних 6-місячних режимів.

Оновлені стандарти лікування лікарсько-стійкого туберкульозу (ЛС-ТБ), що передбачають регулювання питань щодо вибору сучасних режимів терапії із пріоритетом повністю пероральних схем лікування.

У резолюцію  симпозіуму були включені такі важливі завдання:

  •  поставити стійкість систем охорони здоров’я та глобальний контроль над пандемією, включаючи боротьбу з туберкульозом, у центр своїх зусиль і серйозно фінансувати це, зокрема за рахунок успішного поповнення Глобального фонду проти СНІДу, туберкульозу та малярії,
  •  підтримувати роботу як державних, так і недержавних структур у забезпеченні медичної допомоги населенню України,
  • краще підготувати міжнародне співтовариство до майбутніх криз у сфері охорони здоров’я, щоб боротьба з туберкульозом та іншими небезпечними інфекційними хворобами не зіткнулася з подальшими невдачами, особливо шляхом успішного узгодження договору про пандемію, який забезпечує принципи прав людини, за участю країн-виконавців та уразливі групи,
  •  продовжувати дослідження інноваційних та економічно ефективних методів лікування та діагностики, а також визначення пріоритетів досліджень інноваційних та економічно ефективних методів лікування, діагностики та вакцин для захворювань, пов’язаних із бідністю.

Леонід Грищук висловлює щиру подяку професору Тімо Ульріхсу і Габі Фельдманн за запрошення на симпозіум  і підтримку візиту до Берліну.