Меню Закрити

Участь доцентів ТНМУ у науково-практичному семінарі «Методи дослідження глобального здоров’я»

У період 26-30 березня 2023 року на базі Грузинського університету (University of Georgia) в Тбілісі  (Грузія) відбувся науково-практичний семінар «Методи дослідження глобального здоров’я». Семінар було організовано в рамках проєкту «Розбудова академічного потенціалу в галузі глобального здоров’я в регіоні Східної Європи та Центральної Азії»(Building Academic Capacity in Global Health in the Eastern Europe-Central Asia Region, BACE), який реалізується у рамках програми Erasmus+ КА2 CBHE і партнером якого є ТНМУ.

У науково-практичному семінарі взяли участь доценти кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Людмила Трущенкова та Юрій Петрашик, які є одними з учасників вищезгаданого проєкту BACE від ТНМУ.

Цей семінар був проміжним етапом масштабного співробітництва між дев’ятьма університетами з п’яти країн (України, Грузії, Казахстану, Норвегії та Німеччини) з метою розбудови академічного потенціалу в галузі глобального здоров’я і розробки навчальної програми «Методи дослідження у сфері глобального здоров’я» для магістрів, аспірантів, лікарів-інтернів.

Під час проведення семінару з метою нарощування потенціалу викладачів стосовно педагогічних і методологічних підходів учасники слухали лекції та презентації колег з кафедри громадської медицини (Department of Community Medicine) Арктичного університету Норвегії (The Arctic University of Norway): професора Тормода Бренна (Tormod Brenn), доцентки Карін Шарлотти Марії Райландер (Karin Charlotta Maria Rylander) та доцента Еріка Еіка Анди (Erik Eik Anda) на такі теми: «ANOVA», «Причинно-наслідкові зв’язки та їх встановлення», «Виявлення та врахування змінних-конфаундерів», «Валідність та систематичні помилки», «Кореляція, проста лінійна регресія», «Множинна лінійна регресія», «Регресійні моделі, логістична регресія», «Поперечні дослідження, лонгітюдні дослідження, дослідження випадок-когорта», «Систематичні огляди», «Аналіз виживання», «Наукові дослідження спалахів/клінічна епідеміологія II» та інші. Після кожної лекції відбувалися вправи для практичного застосування опрацьованого матеріалу.

Професор Тормод Бренн (Tormod Brenn) читає лекцію на тему «Аналіз виживання».

Під час групових дискусій учасники семінару обговорили особливості і методи оцінювання студентів у представлених навчальних закладах, а також те, як студенти оцінюють якість викладання дисциплін та як на основі цього оцінювання заклади вдосконалюють навчальний процес. Після завершення семінару були сформульовані та попередньо обговорені плани і завдання наступної зустрічі усіх учасників проекту, запланованої на травень 2023 року.

Доцент Ерік Еік Анда (Erik Eik Anda) читає лекцію на тему «Наукові дослідження спалахів/клінічна епідеміологія II».

Нагадаємо, що попередній науково-практичний семінар у рамках проєкту BACE відбувся 21-25 листопада 2022 року на базі Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі (Ivane Javakhishvili Tbilisi State University) в м. Тбілісі  (Грузія). У ньому також взяли участь доценти Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. Під час його проведення для нарощування потенціалу викладачів стосовно педагогічних і методологічних підходів були прочитані лекції «Описова епідеміологія (поширеність, захворюваність, смертність, летальність)», «Статистика R 1: Завантаження, вступ, основи», «Статистика 1: Тип змінної, описові показники», «Статистика 2: Нормальний розподіл», «Статистика 3: Довірчий інтервал», «Статистика 4: t-тест, перевірка гіпотези», «Описова епідеміологія: стандартизація показників захворюваності» та ін.