Меню Закрити

Партнер ТНМУ – доктор Шандор Варі – передав 250 турнікетів для військових

Висловлюємо щиру вдячність д-ру Шандору Варі (Dr. Sandor G. Vari) – директору міжнародних наукових та інноваційних програм медичного центру Cedars-Sinai (Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, CA, USA) та президенту RECOOP HST Асоціації – та його дружині пані Джуліанні (Dr. Julianna I. Gaal) за пожертву 250 турнікетів CAT 7Gen. Родина д-ра Варі з перших днів повномасштабного вторгнення росії щиро підтримує українців та Україну.

Завдяки цій щедрій пожертві ми зможемо укомплектувати та відправити на фронт індивідуальні аптечки для військових ЗСУ. Це те, що рятує життя наших захисників.

Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського з жовтня 2019 року є членом Асоціації регіональної співпраці з питань здоров’я, науки та технології The Accociation for Regional Cooperation in the fields of Health, Science and Technology (RECOOP HST Association), яка заснована під крилом провідного медичного центру Cedars Sinai (Лос-Анджелес, США). Членами асоціації є науково-дослідні інститути та університети з Хорватії, Чехії, Данії, Угорщини, Румунії, Словаччини, України та США. За цей час науковці ТНМУ отримали 11 грантів від RECOOP, робота над трьома з них розпочалася у 2022 році.

Спільні дослідження проводяться у співпраці з Вроцлавським технічним університетом (Вроцлав, Польща), Університетом Коменського у Братіславі (Братислава, Словакія), Осієцьким університетом імені Йосипа Юрая Штросмаєра (Осієк, Хорватія), Університетом Шегеда (Шегед, Угорщина) та українськими партнерами – Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького та Інститутом біохімії імені О.Палладіна.

Хочеться відзначити надзвичайну підтримку України особисто з боку д-ра Шандора Варі. RECOOP HST Association надала грант RECOOP #032 «Модифікація хітозану як створення кровоспинного засобу для зупинки кровотеч при бойових травмах» (2022-2023) для розробки рамках українського аналогу Celox – Активатор згортання крові хітозан гемостатичний. Розробник активатора –  професор Ростислав Білий (ЛНМУ). Кровотеча – основна причина загибелі на полі болі і вчасно надана домедична, первинна медична допомога відіграє надзвичайно важливу роль. Це речі, які рятують життя.

Д-р Варі також закупив генератори для лабораторій університету, які допомогли зберегти зразки та реактиви для забезпечення наукової діяльності під час регулярних блекаутів та перебоїв з електрикою. Окрім того, щоб підтримати українських науковців та надати їм можливість працювати і продовжувати науково-дослідну роботу під час війни, RECOOP HST Association заснували гранти для молодих дослідників RECOOP Solidarity Fellowship (CRSF). Двоє аспірантів ТНМУ протягом 4-6 місяців працювали на базах наших партнерів – університету Дебрецену (Угорщина) та Осієцького університету імені Йосипа Юрая Штросмаєра (Хорватія).

За час нашої співпраці, науковці ТНМУ були залучені до 11 грантових досліджень від RECOOP:

1.    RECOOP # 020 Senior Scientists Grant 2020 – 2022 «Розробка тест-наборів для імуноферментного визначення антитіл до SARS-CoV-2 у слині»

 2. RECOOP # 021 Senior Scientists Grant 2020 – 2021 «Гендерні відмінності при хронічному стресі у студентів, спричиненому обмеженням пересування внаслідок пандемії COVID-19»

3.     RECOOP # 022 Senior Scientists Grant 2020 – 2021 «Дослідження хронічного стресу в SARS-CoV 2 інфікованих серопозитивних пацієнтів та медичних працівників»

4.     RECOOP # 023 Senior Scientists Grant 2020 – 2021 «Вплив COVID-19 на артеріальну гіпертензію у пацієнтів, які приймають інгібітори ангіотензин-перетворюючого ферменту (іАПФ) та антагоністи рецепторів ангіотензину (АРАІІ)

5.     RECOOP # 024 Senior Scientists Grant 2020 – 2021 Ендотеліальна дисфункція та гіперкоагуляція у перехворілих на COVID-19 (

6.     RECOOP Grant # 25 Senior Scientists Grant 2020 – 2021 «Дослідження перехресного гуморального імунітету між коронавірусами, що спричиняють сезонні застуди, та SARS-CoV-2

7.     RECOOP FUS Grant # 26 Fusion Grant 2020 – 2021 «Дослідження змін системи гемостазу та глікозилювання факторів згортання після перенесеного COVID-19»

8.     RECOOP # 027 Young Scientist Research Grant 2020 -2021 «Застосування флуоресцентних оптичних сенсорів для визначення вмісту кортизолу у слині при гострому та хронічному стресі, спричиненому COVID-19»

9. RECOOP Grant # 028 Fusion Grant 2020 – 2021: COVID-19 та коморбідна патологія у вагітних

10. RECOOP Grant # 030 Fusion Grant 2022-2023 «Вплив генного поліморфізму на тяжкість перебігу COVID-19 у дітей та дорослих»

11. RECOOP # 032 Senior Scientists Grant 2022-2023 «Модифікація хітозану як створення кровоспинного засобу для зупинки кровотеч при бойових травмах»