Меню Закрити

Екскурсія в Тернопільський НДЕКЦ МВС України здобувачів вищої освіти фармацевтичного факультету ТНМУ

Фармацевтичний факультет Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського має угоду про співпрацю з Тернопільським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України.

Згідно з цією угодою, викладачі кафедри фармацевтичної хімії Марія Михалків та Ірина Івануса 3 квітня 2023 року організували профорієнтаційну екскурсію студентів 4 та 5 курсів фармацевтичного факультету до НДЕКЦ МВС України у Тернополі.

Було відвідано:

  • відділ досліджень матеріалів, речовин і виробів, де в хімічній лабораторії, а також на сучасному обладнанні (хромато-мас спектрометр, газовий хроматограф) роблять експертизи різних речовин (наркотичних, сильнодіючих, психотропних, вибухонебезпечних, тощо). Цей відділ найбільш зацікавив здобувачів вищої освіти, оскільки вони вже вивчили (IX семестр) або на завершенні вивчення (VIII семестр) дисципліни токсикологічна та судова хімія. На практичних заняттях з цієї дисципліни розглядаються властивості та дія на організм людини отруйних та сильнодіючих речовин, умови та методики проведення досліджень об‘єктів, що містять ці речовини, виконуються дослідження модельних витяжок та розчинів на наявність отрут хімічними та фізико-хімічними методами. Саме в цьому відділі студенти мали можливість оцінити важливість знань, отриманих під час навчання на фармацевтичному факультеті, оскільки токсикологічна та судова хімія ґрунтується на знаннях, отриманих з інших дисциплін, таких як аналітична, органічна, фізична, біологічна, фармацевтична хімії, що показує їх міждисциплінарні зв‘язки;
  • біологічну лабораторію, в якій роблять аналіз змивів крові, волосся, та ДНК-експертизу;
  • сектор технічної експертизи документів та почерку. У цьому відділі виконують експертизу паперових грошей, документів (угод, водійських прав, паспортів громадянина України та закордонного), почерків (фальсифікація підпису, документів, аналіз записок, заяв, тощо)
  • сектор дактилоскопічних видів експертиз та обліків, де роблять дослідження слідів папілярних візерунків відбитків пальців та рук;
  • сектор дослідження зброї (судова балістика), який допомагає розслідувати злочини, в яких фігурує вогнепальна зброя, проводять дослідження патронів.

Екскурсія була захоплюючою, змістовною і пізнавальною не тільки в науковому аспекті, а й з практичної точки зору, супроводжувалася поясненнями та використанням кейс-методу, тим самим ще більше зацікавлюючи студентів. Вони ставили багато запитань щодо різних життєвих ситуацій і практичних навичок у побуті, методології проведення наукових досліджень, а працівники надавали кваліфіковані, науково-обґрунтовані та вичерпні відповіді.

Зазначимо, що кафедра фармацевтичної хімії впроваджує дві нові вибіркові дисципліни «Хіміко-токсикологічний аналіз» та «Методологія біоаналітичних досліджень», тому такі екскурсії будуть організовуватися надалі з детальним вивченням сучасних інструментальних методів дослідження на базі НДЕКЦ. 

Особлива подяка Василю Коробчуку та Віталію Яцюку за організацію екскурсії, а також дякуємо всім працівникам НДЕКЦ, які долучилися до її проведення!!!

Разом до перемоги!!! Все буде Україна!!!