Меню Закрити

У ТНМУ стартував навчальний курс для фахівців команд медицини катастроф, які працюватимуть на деокупованих територіях

На базі центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету 21 квітня 2023 року стартував новий навчальний проєкт для фахівців команд медицини катастроф. Ця програма реалізується в рамках угоди про співпрацю між Всесвітньою організацією охорони здоров’я і Тернопільським національним медичним університетом. Загалом заплановано організувати тридцять дводенних тренінгів з питань життєзабезпечення пацієнтів з травмами та надання допомоги під час масових ураженнях для фахівців з екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Цей проєкт є інтенсивною практичною підготовкою фахівців служби екстреної та медицини катастроф України, які дали згоду працювати в складі мобільних команд медицини катастроф на деокупованих територіях. Зазначимо, що більшість з них вже мають досвід роботи на деокупованих територіях Херсонщини, Миколаївщини та Харківщини.

Протягом наступних трьох місяців відбудеться 10 курсів симуляційного навчання «Менеджмент критичного педіатричного пацієнта», 10 курсів «Менеджмент критичного постраждалого з травмою» і 10 курсів «Особливості роботи екстреної медичної допомоги в умовах масового випадку».

Перші навчання команд медицини катастроф були розпочаті в кінці минулого року за участі Всеукраїнської ради реанімації та стосувалися менеджменту критичного дорослого пацієнта. Ці курси є необхідним продовженням, згідно з основними вимогами і міжнародними стандартами роботи таких команд в зонах гуманітарного лиха. На кожному з трьох курсів будуть відпрацьовані стандартні підходи щодо особливостей огляду травмованих постраждалих в тому числі дітей, а також відпрацювання низки практичних навичок, необхідних для надання допомоги постраждалим з травмами, дітям та  в умовах масового випадку.

В рамках проєкту навчання пройдуть 540 медичних співробітників центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Інструктори оцінять їхній ново здобуті навички під час практичної роботи в симульованих клінічних сценаріях. Окрім того, кожен учасник складатиме фінальний теоретичний іспит.

Напередодні старту цього проекту центр стимуляційного навчання ТНМУ отримав нове обладнання від ВООЗ на суму майже 2 мільйони гривень. Учасники курсів будуть мати можливість освоювати практичні навички на:

1. Дихальному апараті «Hamilton T1», який дає можливість повністю замінити стаціонарне обладнання та може використовуватися під час перевезення хворого усіма видами транспорту. Завдяки налаштуванням швидкого запуску цим апаратом ШВЛ легко можуть управляти медичні працівники без спеціальної підготовки.

2. «Zoll autopulse» –  пристрій, який виконує компресію грудної клітки та дає можливість працювати під час СЛР в умовах обмеженого кадрового ресурсу, а також доставляти пацієнта в стані триваючої СЛР в заклад охорони здоров‘я, де є більше  шансів на його порятунок.

3. Моніторі «Utas c300» – апарат, який надає безперервне спостереження за всіма життєво-важливими параметрами критичного пацієнта протягом всього періоду надання допомоги та транспортування.

4. Дефібриляторі «Cardio-Aid 360»- пристрій для моніторування ритмів, дефібриляції, кардіоверсії та кардіостимуляції критичного пацієнта.

Це обладнання вже використовується на курсах підвищення кваліфікації для медичного персоналу ЦЕДМ та МК. Отримана апаратура якісно розширює можливості надання екстреної медичної допомоги критичному пацієнту на догоспітальному етапі, в тому числі в рамках міжгоспітальних перевезень постраждалих.

Цей курс реалізують працівники кафедри екстреної та симуляційної медицини і кафедри педіатрії факультету післядипломної освіти ТНМУ, які мають статус інструкторів / директорів міжнародних асоціацій з екстреної медицини. До команди фахівців увійшли професор Арсен Гудима, Галина Цимбалюк, Ольга Прохоренко , Антоніна Черватюк, Юрій Денисюк, Ольга Дутчак, Емілія Бурбела, Аліна Покришко, Наріз Джавадова, Роман Гук, а інструктори Всеукраїнської та Європейської ради реанімації, лікарі МНС Людмила Смешко, Олена Воловик, Анатолій Каленюк. Відповідальним за проєкт є доцент кафедри екстреної і симуляційної медицини Галина Цимбалюк.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини автора.