Меню Закрити

Команда студентів ТНМУ взяла участь у тренінгу з міжнародної співпраці в сфері досліджень та інновацій БУТКЕМП «International Cooperation in Research and Innovation»

З 25 по 28 квітня 2023 року на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відбувся чотириденний тренінг із міжнародної співпраці в сфері досліджень та інновацій буткемп «International Cooperation in Research and Innovation». Цей захід реалізовувався в межах проєкту «Resilience of Education: Sustainability and Cooperation for Ukrainian Universities (RESCUU)» за фінансової підтримки Шведського інституту.

Учасниками заходу, який відбувся у гібридному форматі (офлайн і онлайн), були студенти та молоді вчені, які представляли команди з 9 закладів вищої освіти України, що є учасниками програми Балтійського університету (The Baltic University Programme):

1. Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського (офлайн).

2. Національний університет «Києво-Могилянська академія» (офлайн).

3. Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського (офлайн).

4. Західноукраїнський національний університет (офлайн).

5. Білоцерківський національний аграрний університет (офлайн).

6. Львівський національний університет імені Івана Франка (онлайн).

7. Сумський державний університет (онлайн).

8. Національний університет «Львівська політехніка» (офлайн).

9. Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна (онлайн).

Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського представляла команда у складі 5 студентів: Катрук Антоніна Олегівна (медичний факультет,1 курс); Білик Ярослав Олександрович (медичний факультет, 2 курс); Довгалюк Богдана Анна Олегівна (медичний факультет, 2 курс); Гомонець Софія Ярославівна (медичний факультет, 2 курс); Ліпська Валерія В’ячеславівна (медичний факультет, 3 курс).

Учасники БУТКЕМПУ від команди ТНМУ: Ліпська Валерія, Катрук Антоніна, Гомонець Софія Довгалюк Богдана Анна, Білик Ярослав.

У перший день буткемпу навчальні заклади-учасники заходу представили свої університети та команди. Студенти ТНМУ представили презентацію, у якій висвітлили основні відомості про університет, його структуру, кількість студентів, місце ТНМУ у світових рейтингах, а також зосередились на освітній, науковій і міжнародній діяльності навчального закладу.

Ліпська Валерія та Білик Ярослав презентують ТНМУ та роботу у міжнародному проєкті «4 стихії природи – життя в гармонії буття».

Упродовж наступних трьох днів заходу фахівцями з Фінляндії, Швеції та Польщі студентам читали лекції про інклюзію в Україні, про політику, механізми та системи фінансування досліджень та інновацій ЄС, про ефективність міжнародної наукової комунікації у вдосконаленні дослідницьких проектів, про комплементарність та синергію в межах конкурсів Програми ЄС ERASMUS+.

Команда ТНМУ під час лекції «Рівність, різноманітність та інклюзія у міжнародних дослідницьких та інноваційних проєктах»

Також буткемп передбачав воркшопи про міжнародну наукову комунікацію з тематики «Як стати успішним партнером та співзаявником», «Цифрові та ко-креативні методи для розробки та управління проєктами», «Академічна мобіліність», а також роботу у проєктних командах під керівництвом експертів, які надавали кваліфіковану допомогу щодо розробки грантових заявок, включаючи обґрунтування та аналіз потреб, визначення цільових груп і бенефіціарів, формулювання цілей та очікуваних результатів, розробку робочих планів, плану комунікації з цільовими групами та бенефіціарами, аналіз ризиків, розрахунок бюджету, розробка плану розповсюдження результатів грантових заявок.

Студенти-учасники БУТКЕМПУ від ТНМУ під час воркшопів і під час роботи над проєктною пропозицією.

Практичний досвід ініціювання проєктів, який учасники набули впродовж роботи БУТКЕМПУ, студенти представляли у написанні аплікаційних форм і публічному захисті конкурентоспроможних проєктних пропозицій.

Основна ідея конкурсної проєктної пропозиції команди Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського «Mental Health and Eco-Life: Rebuilding Lives for Ukrainian Youth»: соціалізувати та адаптувати дітей з внутрішньопереміщених сімей, які постраждали внаслідок воєнних дій на території Україні, шляхом відновлення стану їх психологічного здоров’я, застосовуючи методи медичної психології та за допомогою проведення просвітницької екологічної діяльності.

Катрук Антоніна (під час) та учасники команди ТНМУ (після) захисту проєктної пропозиції.

За результатами оцінювання членами міжнародного журі, до складу якого входило 8 експертів, а саме представників із Упсальського університету (Швеція), Познанського технологічного університету (Польща), Академічного університету Åbo (Фінляндія), перемогу отримала команда університету-організатора – Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського. Переможець буткемпу автоматично став учасником студентської конференції «Challenges of Sustainable Development in the Baltic Sea Region because of the war in Ukraine», яка проходитиме в квітні-травні 2024 року в м. Познань (Польща).

Окрім участі у воркшопах і роботи у проєктних командах, студенти ТНМУ мали змогу відвідати Українсько-Японський центр Київського політехнічного інституту імені І.Сікорського, прогулялись його кампусом, завітали на атмосферний концерт у виконанні КПІшних музикантів із «Музичної майстерні» Центру консолідації студентів, відвідали історичні пам’ятки Києва.

Весняний концерт від «Музичної майстерні» у внутрішньому дворику першого корпусу КПІ.

Під час відвідування Українсько-Японського центру у бібліотеці Київського політехнічного інституту імені І. Сікорського.

Нові знання в галузі міжнародного співробітництва, робота в команді, інклюзія та інші практики, до яких долучилися студенти ТНМУ, допоможуть їм надалі успішно працювати у складі дослідницьких та інноваційних проєктних команд. Здобутий досвід надасть студентам нові можливості для зростання та розвитку, він стане безцінним активом у майбутньому!

Ми готові до нових здобутків і перемог!