Меню Закрити

На кафедрі фізіології з основами біоетики та біобезпеки відбулася зустріч, присвячена еколого-краєзнавчим питанням Волинської області

4 травня 2023 року на кафедрі фізіології з основами біоетики та біобезпеки відбулася чергова еколого-краєзнавча зустріч «Волинська область».

З доповіддю «Луцьк – історична довідка та сучасність» першою виступила студентка Анастасія Дячишин (ММ-213) (куратор Горбань Л.І.).

Волинська область межує з Білоруською та Польською державами, а Луцьк є її обласним центром. Луцьк – це одне з найдревніших міст України, а перша згадка про нього з’являється в 1085 році в Іпатіївському літописі, коли воно опинилось в центрі боротьби нащадків Ярослава Мудрого. Виникнення назви пов’язане з географічними особливостями розташування – «на луці» річки Стир.

Після Люблінської унії 1569 року Волинь потрапляє до складу королівства польського, а Луцьк стає столицею новоутвореного воєводства і резиденцією воєвод.

У повоєнний період населення міста зменшилось на 60 %.

Цікавими туристичними місцями Луцька є наступні важливі споруди та локації:

Зі здобуттям Україною незалежності Луцьк зберігає провідні позиції в політичному, економічному, культурному та релігійному житті Волині. Місто одне з найбільших на західній частині України (близько 215000 мешканців) прикордонне розташування Волині робить Луцьк центром міжнародної торгівлі, нові економічні умови розвитку змінюють і зовнішній вигляд міста.

Також студентка поділилась історією створення свого рідного села Хряськ, історичними, героїчними та трагічними подіями, що відбувались у цій місцевості та фотографіями місцевих краєвидів.

Завершила свою доповідь словами: «Ми повинні пам’ятати справжніх патріотів, які стали до боротьби за вільну Україну. Віддали за нас життя, щоб ми жили краще. Нехай ця пам’ять буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості пожертвував собою».

Студенка Яна Володіна (ММ-215) (куратор Волотовська Н.В.) доповіла на тему: «Володимир Волинський»

Місто має давню історію – вперше воно було згадане ще в літописі 988 року, коли князь Володимир Ярославович здійснив похід на Захід і заснував місто Ладомир.

У зв’язку з історичними подіями (місто було повністю зруйноване варварами) його жителі переселилися.

Серед визначних і цікавих місць тут треба згадати наступні: Миколаївська церква, Костел Іосакіма та Анни (монастир капуцинів), Христоріздвяний собор, церква святого Василія.

А видатними особистостями, які мали відношення до Володимира, були осавул Війська Запорозького Андрій Іванович Войнаровський, Агатангел Кримський (український вчений, історик та письменник, сходознавець, поліглот і один із засновників Української Академії наук).

Також Арсен Річинський (політичний  і церковний діяч, лікар), Микола Андрійович Рокицький (український радянський живописець), Іван Федорович Стравинський – композитор і диригент польського та українського козацького походження.

Третьою представила доповідь на тему «Краса Шацького парку» студентка Оласюк Марія (ММ-202).

Отож, Шацький національний природний парк – це дивовижний куточок Полісся, де поєднались мальовничі густі непрохідні лісі, чисті озера з болотами та луками. Комплекс Шацьких озер нараховує 23 водойми. Це одна з найбільших озерних європейських груп, серед яких вирізняється озеро Світязь – найбільше озеро парку і найглибше в Україні. У вітряну погоду його хвилі можуть досягти висоти 1 метр. Примітним є його особлива чистота, адже в сонячний день можна розгледіти дно з кількаметрової глибини.

Завдяки сріблу вода озера має властивість покращувати загоєння ран. Також туристичний відпочинок на Шацьких озерах приваблює багатьох любителів спостерігати за природою і активістів водного спорту.

На завершення доповіді, було згадано імена героїв, які віддали життя за незалежність України. Серед сотень загиблих героїв – Жук Сергій, Семенюк Володимир, Головій Тарас, Харковець Володимир.

Підготувала доцент кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Наталія Волотовська.