Меню Закрити

Відчуй себе студентом ТНМУ

У рамках проєкту «Відчуй себе студентом!», започаткованим Тернопільським національним медичним університетом імені І. Горбачевського, 15 травня 2023 року відбулося знайомство майбутніх абітурієнтів з кафедрою медичної біології.

Викладачі ознайомили майбутніх студентів з навчальними аудиторіями та навчально-біологічним музеєм, провели тематичні майстер-класи з основ біології індивідуального розвитку, медичної генетики та медичної паразитології.

Під час майстер-класу з біології індивідуального розвитку професорка Федонюк Л. Я. представила багато цікавої інформації про закономірності онтогенезу тваринних організмів, про особливості пренатального розвитку людини та ознайомила учнів із значенням біологічно запрограмованих стадій онтогенезу. Майбутні студенти з великим захопленням спостерігали за стадіями ембріонального онтогенезу амфібій і людини, які продемонструвала та проілюструвала завідувачка кафедри.

Професорка Федонюк Л. Я. наочно демонструє учням муляжі зі стадіями ембріонального розвитку амфібій та фото-портрет пренатального розвитку людини.

Майстер-клас з медичної генетики, який провела асистентка кафедри медичної біології Фурка О. Б., передбачав бесіду з учнями на тему «Основи генетики людини». Майбутні студенти ознайомилися з механізмом успадкування груп крові та резус-фактора на прикладі ситуаційних задач, ознайомилися з поняттями «фенотип» і «генотип», а також з причинами виникнення мутацій у організмі людини.

Також гості мали можливість переглянути каріотипи, родоводи та фотографії фенотипових проявів хромосомних захворювань. Особливу активність учні проявили при обговоренні методів профілактики спадкової патології та шляхів запобігання впливу мутагенних чинників і негативних факторів середовища на спадковість людини.

Асистентка Фурка О. Б. ознайомлює учнів із правилами складання родоводів та особливостями типів успадкувань.

Знайомство з кафедрою медичної біології продовжилось у навчальній кімнаті, де старший викладач Стравський Я. С. провів майстер-клас із медичної паразитології, розповівши учням про роль ендо- і ектопаразитів у житті людини, ознайомивши майбутніх абітурієнтів із шляхами зараження та проникнення паразитів в організм людини, їх роль у розвитку паразитарних інвазій; зазначив, що гельмінти паразитують в усіх органах людини, оскільки шляхи та способи інвазії різноманітні. Найбільший інтерес у гостей викликали макропрепарати членистоногих і мікропрепарати гельмінтів, які вони зацікавлено розглядали у світловий мікроскоп.

Майстер-клас для майбутніх студентів з техніки мікроскопування.

Доцент Подобівський С. С. розповів про роль комах і кліщів як переносників збудників хвороб людини та наголосив, що шкода, нанесена цими хворобами людству величезна, оскільки пандемії чуми та висипного тифу спустошували цілі країни. Учні мали можливість розглянути фотографії паразитів людини та ознайомитися зі специфікою будови їх життєвих форм на різних стадіях розвитку.

Старший викладач Стравський Я. С. та доцент Подобівський С. С. ознайомлюють учнів із медико-біологічними аспектами паразитизму.

Завершилося ознайомлення із кафедрою медичної біології відвідуванням навчально-біологічного музею імені І .І. Яременка, який є освітнім ресурсом кафедри, та оглядом майбутніми студентами його експозицій. Доцентка Привроцька І. Б. звернула особливу увагу на експозицію «Медико-біологічні аспекти паразитизму», яка висвітлює принципи взаємодії паразита та хазяїна і наглядно демонструє природно-осередковий характер паразитарних захворювань, надаючи чітку уяву про взаємозв’язок способу життя тварин із проявами паразитарних захворювань. Окрім того, гостям було представлено експозиції «Царство Тварини в Імперії Еукаріот», «Отруйні тварини», «Поняття екосистеми в сучасній екології», які викликали жвавий інтерес в абітурієнтів. Багато запитань у гостей виникло при розгляді макропрепаратів ссавців і плазунів.

Доцентка Привроцька І. Б. проводить екскурсію

у навчально-біологічному музеї імені І. І. Яременка.

У допитливих школярів було чимало запитань, вони із захопленням слухали розповіді викладачів, дізнались при цьому багато корисної для себе інформації, прийняли участь у майстер-класах та отримали естетичне задоволення від побаченого. Живе спілкування, інформація з перших уст, музей, навчальні аудиторії, в яких буде проходити студентське життя, позитивний настрій та яскраві враження – все це гості отримали від відвідування кафедри медичної біології!