Меню Закрити

Науковці ТНМУ взяли участь у симпозіумі з глобального здоров’я

12 травня 2023 року відбувся симпозіум з глобального здоров’я, присвячений 5-річчю Інституту досліджень міжнародної допомоги (Institute for Research in international Assistance, IRIA) «Формування майбутнього системи охорони здоров’я» у Акконському університеті гуманітарних наук (Берлін, Німеччина).

5 Years IRIA – Symposium on Global Health «Shaping the Future of the Health System».

У симпозіумі у онлайн-форматі взяв участь ректор ТНМУ, професор Михайло Корда, який передав щирі вітання нашим партнерам. Професор нашого університету Ганна Сатурська доповіла про виклики війни «Overview of the responses of the Ukrainian public health system to the challenges posed by the the Russian full-scale invasion of Ukraine». Професор Оксана Шевчук долучилася до доповіді, присвяченій спільному проєкту з подкастами.

IRIA очолює наш надійний партнер та добрий друг України – професор Тімо Ульріхс (Prof. Dr. med. Dr. PH Timo Ulrichs), який одночасно головує у Департаменті міжнародної допомоги в надзвичайних ситуаціях і катастрофах і глобальної охорони здоров’я. Координатор проєкту IRIA – Габі Фельдманн (Dr. Gaby Feldmann). Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського понад п’ять років співпрацює з Акконським університетом гуманітарних наук.

IRIA фокусується на питаннях розвитку та гуманітарної допомоги і дослідженнях в галузі охорони здоров’я, зокрема:

  • Реструктуризація глобальної охорони здоров’я для досягнення цілей сталого розвитку
  • Цивільно-військова співпраця в гуманітарній допомозі та допомозі розвитку
  • Глобальна безпека охорони здоров’я/Дипломатія
  • Перехідні системи охорони здоров’я, в Східній Європі, на Близькому Сході, Центральна Азія та Африка на південь від Сахари
  • Єдине здоров’я/Здоров’я планети (One Health/Planetary Health)
  • Боротьба з інфекційними захворюваннями
  • Навчання та тренінги для локальних органів самоврядування.

За цей час було організовано та проведено серію німецько-українських вебінарів, присвячених питанням протидії COVID-19 та реагуванню систем охорони здоров’я в Україні та світі на пандемію SARS-CoV-2; чотири наукових спільних симпозіуми з міжнародною участю, присвячені питанням громадського здоров’я в соціальному і освітньому просторі та  викликам в умовах глобалізації суспільства.

За програмою, розробленою спільно з фахівцями Університету Akkon за головуванням професора Timo Ulrichs та Gaby Feldman i за їх активної участі, у лекційному процесі у Тернопільському національному університеті проводиться підготовка магістрів в галузі громадського здоров’я (питання профілактики захворювань, зміцнення здоров’я і продовження тривалості життя, менеджмент в охороні здоров’я, епідеміологія). У 2021 році відбувся перший випуск магістрів за спеціальністю «Громадське здоров’я».

Спільно з IRIA у серії «Akkon Schriftenreihe» опубліковано посібник «Public Health in Ukraine».  

Наш останній спільний проєкт з IRIA та Університетом Аккону – подкасти Аккон для України (Podcast Project for CME – Continuing Medical Education).  Цей проєкт спрямований на підтримку безперервної медичної освіти медичних працівників в Україні під час війни.

Наші партнери регулярно надсилають гуманітарні вантажі у волонтерський центр ТНМУ. Завдяки сприянню Тімо та Габі наші студенти та викладачі мають повний доступ до навчальної платформи для медиків Lecturio, в тому числі мобільні додатки TNMU Lecturio для iOS та Android.