Меню Закрити

Локації ТНМУ на «Наукових пікніках» мали велику популярність серед відвідувачів

28 травня 2023 року Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського взяв участь у 10 ювілейних «Наукових пікніках».

Стенди, активності та експозиції нашого закладу завжди викликають зацікавлення у містян. Впадало у вічі, що сьогодні на піку поваги до професії навіть молодші школярі охоче слухали інструкторів (студентів-парамедиків і представників загону швидкого реагування «Червоного Хреста», який складається зі студентів ТНМУ), спостерігали за різними хімічними реакціями, вчилися робити елементарні дослідити і спробували себе в ролі стоматологів.

Відвідувачі юрмилися біля наметів з манекенами для освоєння навичок з домедичної допомоги. Цю станцію усіма необхідними засобами та тренажерами обладнали представники центру симуляційного навчання ТНМУ. Володіння навичками надання домедичної допомоги є актуальними в мирний і воєнний часи. Асистент кафедри екстреної та симуляційної медицини Роман Гук, а також студенти спеціальності «Парамедик» Таня Савчук, Яна Ганзіна, Андрій Ониськів, Станіслав Марценюк, Ліза Перейма, Ілона Пірко, Назар Корнелюк навчали бажаючих зупиняти критичні масивні кровотечі, правильно накладати турнікет, робити серцево-легеневу реанімацію.

Медичний факультет представляла кафедра внутрішньої медицини №1, зокрема Вероніка Кульчінська та Алла Хоміцька разом зі студентками Анастасією Івасіків, Вікторією Легкою та інтерном Анастасією Смачило. Вони вимірювали гостям заходу рівень глюкози у крові, артеріальний тиск та надавали рекомендації щодо покращення якості життя. Разом з ними працювали студенти медичного факультету Владислав Тесля та Олена Нестеренко, які водночас є членами загону швидкого реагування Тернопільської обласної організації «Товариства Червоного Хреста України». Останні навчали усіх бажаючих, як допомогти постраждалим до приїзду швидкої допомоги. Особливе зацікавлення в молодих батьків викликали практичні навички порятунку немовлят та малих дітей.

Привертали увагу дорослих і маленьких відвідувачів демонстраційні матеріали та фантоми, за допомогою яких гості свята змогли спробувати виконати елементарні стоматологічні дії. Представники кафедра хірургічної стоматології показували техніку видалення зубів, здійснення місцевої анестезії, а також ознайомлювали з анатомією черепа, консультували щодо імплантації зубів. Студент Давід Бурячек демонстрував, як видаляти зуби, як застосовувати анестезію, а завідувач кафедри, професор Ярослав Нагірний, доценти Наталя Гутор, Христина Лоза, Наталя Твердохліб відповідали на запитання усіх зацікавлених. Як зазначали юні відвідувачі «Наукових пікніків», їм дозволяли усе спробувати, пояснювали назви і призначення, а також запрошували стати стоматологами.

Представники кафедри дитячої стоматології навчали дітей правильному чищенню зубів та догляду за ротовою порожниною.  Доцент  Оксана Видойник та асистент Юлія Змарко разом зі студентами Василем Брилюком, В‘ячеславом Полюховичем, Микитою Бураковим навчали правильно тримати та рухати щіточкою, дарували подаруночки та охоче відповідали на усі запитання. Зрозуміло, що після такого спілкування маленькі пацієнти уже не боятимуться стоматологічних кабінетів. Приємно, що наші студенти також відпрацьовують навички спілкування з дорослими та дітьми, опановуючи майбутню професію.

Доценти кафедри ортопедичної стоматології Тетяна Дзезюх, Анна Воробець разом зі студентами Арсеном Бордійчуком та Віталієм Кравцем розповідали про способи заміщення дефектів зубних рядів при відсутності зубів та наслідки їх несвоєчасного заміщення, а також давали всім бажаючим знімати відбитки щелепи на фантомах.

Кафедра терапевтичної стоматології ознайомлювала гостей свята з методами профілактики виникнення захворювань зубів та їх лікування. Діти охоче пробували власноруч встановити пломбу на фантомі, а батьки цікавилися, як запобігти втраті зубів. Декан факультету, доцент Світлана Бойцанюк, асистент кафедри Володимир Радчук та студенти Тарас Панасевич та Микола Піньонжик відповідали на питання усіх бажаючих: як часто потрібно відвідувати лікаря-стоматолога, на що потрібно звертати увагу.

Багато відвідувачів було біля стендів фармацевтичного факультету. Команда кафедри управління та економіки фармації з технологією ліків у складі доцентів Наталії Белей, Мар’яни Васенди і студентів Юлії Мельничук, Наталії Хомин, Ангеліни Кліменчук, Ангеліни Мельник продемонстрували деякі етапи виробництва розчинів для ін’єкцій в ампулах, зокрема наповнення і запаювання капілярів шляхом їх оплавлення і відтягування.  На очах глядачів відбувалася справжня магія, а тому учасники шикувалися в чергу, аби спробувати, яке воно – м’яке скло? Також у відвідувачів була можливість візуально ознайомитися з різними типами твердих лікарських форм, а саме таблеток без оболонки, таблеток покритих різними типами оболонок, каплетами, капсулами твердими і м’якими, а також спансулами. Важливо, що студенти наголошували діткам: якою б смачною та барвистою не виглядала таблетка, її без контролю дорослих вживати не можна. Багато містян цікавилися  особливостями будови, виробництва і способом застосування цих лікарських форм. Працівники університету і наші студенти розповідали про контроль якості таблеток і демонстрували визначення їх стійкості до роздавлювання.

До проведення 10-х Наукових пікніків вкотре долучились викладачі кафедри загальної хімії (доцент Григорій Загричук, доцент Леся Гнатишина, доцент Анна Демид, доцент Ірина Бекус, доцент Марія Коваль, доцент Дмитро Польовий, Оксана Качур) та кафедри фармацевтичної хімії  (доцент Людмила Мосула, доцент Тетяна Кучер, доцент Любомир Криськів, доцент Ольга Поляк), які сформували команду під назвою «Хімічні маги». До проведення заходу також були залучені студенти фармацевтичного факультету Світлана Прокопчук,  Юлія Бас, Юліан Матящук, Вікторія Коржовська, які спільно з викладачами продемонстрували низку цікавих та інтерактивних дослідів з неорганічної, аналітичної та фармацевтичної хімії, якими не тільки потішили юних відвідувачів-дослідників, але і зацікавили до вибору відповідної професії.

Учасникам заходу, зокрема дітям, сподобалися такі кольорові реакції, як «Прапор України», де спостерігали за утворенням жовтого та блакитного осаду, «Червоно-чорний прапор України», «Золотий дощ», який падав золотистими кришталиками, імітація венозної крові, «Чарівний пісок» з коричневим, рожевим і блакитним шарами, «Світлофор», «Бандерівське смузі», «Бандерівський борщ для окупантів», «Фараонові змії», зміна кольору мідної монети.  Особливе захоплення школярів викликали досліди «Шпигунський лист» зі зникненням написаного та «Кольорові невидимки», коли магічно зникали та з’являлися плями.

Також проводили реакції ідентифікації вітамінів, у тому числі з кислотами аскорбіновою та нікотиновою. Відвідувачі наукових пікніків спостерігали зміни кольорів барвників залежно від рН середовища. Учасники мали змогу інтерактивно методами експрес-аналізу виявляти в сумішах лікарських речовин без розділення бензоати та саліцилати. Реакціями діазотування з азосполученням діти з батьками ідентифікували лікарські засоби з групи місцевих анестетиків.

Усі бажаючі мали можливість кольоровими маркерами зобразити на фліпчарті різні формули вітаміну та обрати солодкий і корисний подарунок.

Містяни та гості Тернополя з захопленням відгукувалися про експозиції ТНМУ, раділи, що мають змогу взяти участь у такому дійстві. Молодші та старші школярі, які на усі питання отримували вичерпні відповіді і зрозуміли, що медицина, стоматологія та фармація – це дуже важливо, цікаво та зовсім не страшно, вражені почутим та побаченим, пообіцяли замислитись над  вибором майбутньої професії.

Інформацію надала Марта Руденко.

Світлини Авніша Панесара.