Меню Закрити

Участь доцента кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я у науково-практичному семінарі «Методи дослідження глобального здоров’я»

21-25 травня 2023 року на базі Батумського державного університету імені Шота Руставелі (Грузія) відбувся науково-практичний семінар «Методи дослідження глобального здоров’я». Захід організували в рамках проєкту «Розбудова академічного потенціалу в галузі глобального здоров’я в регіоні Східної Європи та Центральної Азії»(Building Academic Capacity in Global Health in the Eastern Europe-Central Asia Region, BACE), який здійснюється програмою  Erasmus+ КА2 CBHE і партнером якого є ТНМУ.

Від ТНМУ в науково-практичному семінарі взяв участь доцент кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Юрій Петрашик, який є одним з учасників вищезгаданого проєкту BACE від ТНМУ.

Цей семінар був проміжним етапом масштабного співробітництва між дев’ятьма університетами з п’яти країн (України, Грузії, Казахстану, Норвегії та Німеччини) з метою розбудови академічного потенціалу в галузі глобального здоров’я і розробки навчальної програми «Методи дослідження у сфері глобального здоров’я» для магістрів, аспірантів, лікарів-інтернів.

Під час семінару з метою нарощування потенціалу викладачів стосовно педагогічних і методологічних підходів, учасники слухали лекції та презентації колег з кафедри громадської медицини (Department of Community Medicine) Арктичного університету Норвегії (The Arctic University of Norway): доцентки Крістін Бенджамінсен Борч (Kristin Benjaminsen Borch), доцентки Карін Шарлотти Марії Райландер (Karin Charlotta Maria Rylander) та доцента Еріка Еіка Анди (Erik Eik Anda), брали участь у вправах і дискусіях.

Доц. Крістін Бенджамінсен Борч (Kristin Benjaminsen Borch) читає лекцію на тему «Основи наукового пізнання і навчання».

Були проведені лекції на такі теми: «Основи наукового пізнання і навчання», «Систематичний пошук літератури», «Якісні методи/змішані методи дослідження», «Основи критичного оцінювання», «Систематичні помилки в публікаціях», «Ознайомлення з інструментами для критичного оцінювання», «Основи наукового письма», «Систематичні помилки в публікаціях/якість публікації/плагіат», «Основи написання протоколу/документації наукового проєкту. Написання вступу та завдань дослідження». Після кожної лекції проводились вправи для практичного застосування опрацьованого матеріалу.

Доц. Карін Шарлотта Марія Райландер (Karin Charlotta Maria Rylander) читає лекцію на тему «Систематичний пошук літератури».

Під час групових обговорень учасники семінару обговорили особливості і методи оцінювання студентів у представлених навчальних закладах, а також те, як студенти оцінюють якість викладання дисциплін та як на основі цього оцінювання заклади вдосконалюють навчальний процес. Після завершення семінару були сформульовані та попередньо обговорені плани і завдання наступної зустрічі усіх учасників проекту, запланованої на травень 2023 року.

Доц. Ерік Еік Анда (Erik Eik Anda) проводить дискусію на тему «Написання магістерської роботи в різних університетах: дизайн дослідження, методи (кількісні/якісні)».

Нагадаємо, що попередній науково-практичний семінар у рамках проєкту BACE відбувся 26-30 березня 2023 року на базі Грузинського університету (University of Georgia) в Тбілісі  (Грузія).