Меню Закрити

Викладачі ТНМУ взяли участь у щорічній генеральній асамблеї секції ендокринології Європейської спілки медичних спеціалістів

3-4 червня 2023 року у Вільнюсі (Литва) викладачі  Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського доцент Людмила Мазур та професор Марія Марущак взяли участь у щорічній генеральній асамблеї секції ендокринології UEMS (Європейської спілки медичних спеціалістів), де  представляли Україну за дорученням ВУЛТ (Всеукраїнського лікарського товариства).

Учасників генеральної асамблеї привітали пані Maeve Durkan (президент), професор Dalius Jatuzis (декан медичного факультету Вільнюського Університету) та доцент Lina Zabuliene. Сьогодні UEMS працює над уніфікацією вимог до спеціалістів вузьких профілів, зокрема ендокринологів, у країнах Євросоюзу. Прагненням є впровадження єдиної стандартизованої системи навчання та єдиного екзамену, що дозволило би спеціалістам-ендокринологам працювати у країнах ЄС без додаткового підтвердження кваліфікації.

Відбулася зустріч з президентом ESE (Європейської спілки ендокринологів) професором Jerome Bertherat, який охарактеризував напрямки та перспективи роботи ESE, зокрема щодо гармонізації до- і післядипломної освіти в країнах ЄС.

Представники Королівського Коледжу Медицини Ірландії презентували свій проєкт забезпечення проведення тестового онлайн екзамену з ендокринології восени 2023 року. Питання було широко обговорено в рамках сесії запитань/відповідей, особливо увага акцентувалася на складанні екзамену лікарями-ендокринологами, для яких англійська мова не є рідною, а також – на створенні бази релевантних тестів для екзамену.

Професор Hans Perrild презентував узагальнену інформацію щодо до- та післядипломної освіти у 33 країнах, які є членами UEMS. Наголошено, що під час навчання в університетах лікарі здобувають широкий профіль. Тривалість післядипломної освіти для отримання вузької спеціалізації з ендокринології у різних країнах триває від 4-х до 7-ми років. Перші два роки цього періоду становить резидентура з сімейної або внутрішньої медицини; більшою за тривалістю частиною після проходження вступного екзамену є резидентура власне з ендокринології.

Культурною програмою заходу було передбачено неформальне спілкування у стародавній столиці Литви, місті Тракаї. Дні проведення форуму співпали зі святом Дні Тракаї, і учасники мали змогу милуватися лазерним шоу з цієї нагоди. Була проведена оглядова екскурсія по Старому місту Вільнюсу. Приємним сюрпризом для нас стало відвідання під час екскурсії храму Трійці, єдиного у Вільнюсі, де богослужіння здійснюються українською мовою.

Протягом усього часу роботи генеральної асамблеї секції ендокринології UEMS, та періоду перебування у Литві ми відчували підтримку нашої країни всіма членами UEMS та пересічними литовцями.

Людмила Мазур

Марія Марущак