Груші не лише смачні, а й корисні. Щоправда не всі знають, що у народі грушу вважали святим деревом. У деяких країнах біля каплиць Богородиці й зараз садять грушу. Люди вірять, що коли Діва Марія спускається на землю, то відпочиває під цим деревом. Наділяли грушу також магічною силою, наприклад, щоб забезпечити собі благополуччя та здоров’я на цілий рік, на свято Івана Купала слід пролізти через вінок, сплетений з гілок груші. Отож груша не лише магічне дерево, має вона й лікувальну силу.
З давніх-давен груша й справді була не тільки їжею, а й допомагала боротися з багатьма захворюваннями. Скажімо, відваром груші лікували хворих з підвищеною температурою, вгамовували «температурну» спрагу. З цією ж метою використовували грушевий сік.
Грушею в усі часи лікували розлади шлунково-кишкового тракту, зокрема й проноси. Її дія настільки була ефективною, що навіть використовували груші під час пошесті дизентерії.
За вмістом поживних речовин груша посідає перше місце серед фруктів. Вона має одну унікальну властивість: груша – фруктовий природний антибіотик. Плоди груші багаті на органічні кислоти, ферменти, клітковину, дубильні, азотні й пектинові речовини, містять вітаміни С, B1, Р, РР, А, катехіни, азотисті речовини, пектини, мінеральні солі, флавоноїди та фітонциди. За вмістом фолієвої кислоти груша перевершує навіть смородину.
Оскільки в ній фруктози більше, ніж глюкози (а, як відомо, фруктоза не потребує для свого засвоєння в організмі інсуліну), цей фрукт корисний за порушень функції підшлункової залози. Тому свіжі та сушені груші, а також напої з них вводять до дієт за ожиріння та цукрового діабету.
Багато в груші макро- і мікроелементів: наприклад заліза, – вкрай потрібного для синтезу здорових кров’яних тілець. Тому рекомендують вживати груші в разі швидкої стомлюваності, запаморочень, прискореного серцебиття, що виникають за посиленого фізичного навантаження, а також у разі втрати апетиту, появи тріщин у кутиках рота, поганого загоєння ран і навіть за чутливості до холоду – все це симптоми нестачі заліза в організмі.
У плодах груш містяться унікальні ефірні олії, біологічно активні речовини, які здатні підвищувати захисні сили організму, протистояти інфекційним захворюванням, справляти протизапальну дію та навіть боротися з депресією (груші бадьорять і веселять, поліпшують настрій). У м’якоті груші міститься багато іонів калію, без достатньої кількості яких не можна уявити собі нормального функціонування серця й м’язів, адже іони калію відповідають в організмі за регенерацію клітин. Груша дуже корисна для серця взагалі та за порушень серцевого ритму зокрема. До речі, що відчутніший аромат груші, то більша її користь, особливо для серця. Але кислі та дуже терпкі сорти груш, хоча й зміцнюють шлунок, печінку, збуджують апетит, тяжче засвоює організм.
Грушевий сік – чудовий загальнозміцнювальний, тонізувальний та вітамінний засіб, надзвичайно корисний у разі захворювань травного тракту, зміцнює стінки кровоносних судин.
Відвари, компоти із сушених груш корисні за розладів кишківника. Свіжі груші містять досить грубі харчові волокна, що посилює кишкову перистальтику, тому за проносів їх їсти не варто. У разі закрепів варені груші з компоту потрібно з’їдати обов’язково. Грушеві компоти корисні також у разі запальних захворювань сечовивідних шляхів – цей напій підвищує діурез і сприятливо діє на сечовий міхур.
Узагалі лікарі рекомендують їсти побільше груш тим, кому за сорок. Двічі на тиждень дуже корисно влаштовувати «грушеві дні»: 1,5-2 кг свіжих плодів – і більше нічого не їсти. Тверді плоди для кращого засвоєння можна злегка відварити.
Грушу часто називають фруктом чоловічої сили, адже її впродовж багатьох років ефективно застосовують у народній медицині в лікуванні простатиту. Чоловікам, які страждають від цього захворювання, потрібно щодня пити грушевий компот.
Якщо хочете схуднути, то візьміть до уваги, що груші мають низьку енергетичну цінність та їх рекомендують до вживання в різних дієтах.
Увага! Плоди груш треба вживати правильно: не їсти їх на порожній шлунок і не запивати водою. Не варто також їх заїдати м’ясом і ласувати ними раніше, ніж через півгодини після закінчення основної їди. Груші слід вживати обачно тим людям, які страждають від захворювань органів травлення. Кислі та дуже терпкі сорти груш важче засвоюються. Тому такі груші протипоказано вживати людям похилого віку, а також тим, хто страждає від значних розладів нервової системи.
Ліки від розладу шлунка
Пів склянки сухих груш, 3 ст. ложки вівсяної крупи відварити у двох склянках води. Настояти годину, пити по чверті склянки 4 рази на день
Цукати з груш
1 кг груш, 1 кг цукру, 200 г цукрової пудри, 1 л води. Стиглі, з твердою м’якоттю плоди нарізати половинками або четвертинками, скласти в каструлю, залити сиропом (200 г цукру на 1 л води), накрити кришкою й уварити. Груші вийняти, у сироп засипати цукор, що залишився, та варити до розчинення цукру. Після цього груші знову покласти у сироп, довести до кипіння та відставити. Наступного дня шматочки груш вийняти й обсушити. Шматочки протягом тижня треба періодично перевертати та посипати цукровою пудрою. Готові цукати розкласти у слоїки й закупорити.
Підготувала Лілія БАСОК