Переоцінити користь яблук для людини, по суті, неможливо: адже це справжня скарбниця потрібних для організму вітамінів і мікроелементів. Напевно, нашим далеким пращурам була відома цілюща дія цих фруктів, інакше б вони не стали називати їх молодильними. Дослідження ж сучасних учених підтвердили мудрість наших предків: у яблуках було виявлено величезну кількість антиоксидантів і вітамінів, зокрема А та Е, які прийнято вважати вітамінами краси та молодості.
Тож людина, яка регулярно вживає яблука, може не боятися передчасної появи зморщок. Крім того, лікарі встановили, що в разі вживання щодня двох яблук, можна вберегтися від понад 100 хвороб. Навіть ризик виникнення хвороби Альцгеймера знижується в десятки разів, якщо з’їдати по одному яблуку на день.
До того ж ці диво-фрукти просто незамінні в раціоні ослаблених і хворих людей: вони ефективно очищають організм від шлаків і токсинів та згубно впливають на більшість збудників захворювань. Для профілактики застуди досить уживати по 2-3 яблук на день.
Помічено також, що яблучний сік знижує ризик виникнення раку підшлункової залози, запобігає розвитку діабету, очищає судини від холестеринових бляшок. Останнє є чудовою профілактикою серцево-судинних захворювань: атеросклерозу, інсульту, інфаркту, гіпертонії тощо.
Цілющий десерт
Звісно, найкорисніші свіжі яблука, проте й за термічної обробки ці фрукти здатні зберігати свою цінність. Зокрема, печені яблука хоча й втрачають деяку частину вітамінів, але їх набагато краще засвоює організм, що сприяє більш ефективному відновленню складу крові й лімфи, а також швидшому засвоєнню бактерій у кишківнику. Остання властивість особливо цінна для людей, яким зробили операцію на черевній порожнині. Загалом запечені яблука рекомендують людям, які страждають від закрепів, дисбактеріозу та проблем травлення. В осінньо-зимовий період – час численних ГРЗ, ангін, ларингітів та інших захворювань горла й дихальної системи, ці ласощі полегшують кашель і біль у горлі.
Запечені яблука – це десерт для справжніх красунь, які піклуються про ідеальні параметри своєї фігури: смачні й корисні, вони містять мінімум калорій і при цьому сприяють виведенню з організму холестерину та зниженню зайвої маси тіла. До того ж пектин, який міститься в них, допомагає поліпшити колір обличчя та повернути шкірі молодість. Недарма здоровий рум’янець здавна порівнюють саме з наливним яблучком.
Ніжний яблучний мармелад
Мармелад – це ще один корисний десерт, який можна заготувати на зиму з яблук. Завдяки пектину, який міститься в ньому, мармелад рекомендують вживати за порушень ліпідного та вуглеводного обміну, бактеріальних інфекційних захворюваннях травного тракту, хвороб печінки та підшлункової залози, ожиріння тощо.
Складники: яблука – 1 кг, цукор – 0,5 кг.
Яблука помити. Великі розрізати навпіл і покласти на деко для запікання. Невеликі можна запікати цілими. Пекти в духовці 20-25 хв. Яблука мають розм’якнути цілком. Гарячу сировину перетерти через сито в каструлю чи миску з грубим дном і відразу додати цукор. Оскільки пюре гаряче, то цукор розчиниться швидко. Добре перемішати. Посуд поставити на вогонь та уварювати масу, постійно помішуючи, протягом 60-90 хв. У готового мармеладу крапля не повинна розтікатися на холодній тарілці. Під час його помішування залишається слід від ложки, який не відразу зникає. Гарячий мармелад слід розкласти по гарячих стерилізованих слоїках і закатати. Зберігати в прохолодному місці.
Сушені яблука – конкурент ківі
Узимку, коли людський організм особливо потребує енергетичної та вітамінної підтримки, сушені яблука будуть, як ніколи доречними. Вони можуть сміливо конкурувати за своїми властивостями з ківі та іншими екзотичними фруктами, адже в них зберігаються практично всі вітаміни та мікроелементи. Крім того, їхня цінність полягає у високому вмісті вуглеводів – основного джерела енергії, потрібної для функціонування організму.
Сушені яблука рекомендують дітям і дорослим у період весняного авітамінозу, а також вагітним і матерям-годувальницям. Список захворювань, за яких у щоденний раціон людини слід ввести невелику кількість сушених яблук, можна продовжувати нескінченно: це і тромбофлебіт, і гіпертонія, і хронічний кашель, захворювання серцево-судинної та ендокринної систем, кишківника тощо.
Але сушені яблука не рекомендують людям, які страждають від ожиріння та цукрового діабету. Причиною такої заборони є високий (до 12%) вміст у них різних видів цукру: фруктози, глюкози та сахарози. Проте завдяки цьому сушені яблука можуть бути чудовим замінником цукерок для дітей.
Яблучні «ліки»
Для пом’якшення кашлю, зумовленого застудою: 1 ст. л. шкірки яблук залити 1 склянкою окропу й настоювати як чай. Приймати по 0,5 склянки 5-6 разів на день до їди.
За цієї проблеми згодиться й такий рецепт: 2-3 необчищених яблука залити 1 л води й кип’ятити 15 хв. Пити яблучний компот по 1 склянці тричі на день до їди.
Як відхаркувальний засіб за надсадного сухого кашлю рекомендують одне велике зелене яблуко й велику нечищену цибулину розрізати на вісім частин, опустити в 1 л води, що кипить, й варити на слабкому вогні, доки цибуля не стане м’якою. Тоді цибулю та яблуко відтиснути через марлю, відвар злити в термос. Пити маленькими порціями протягом дня. Якщо кашель не минеться, повторити процедуру наступного дня. Щодня слід готувати новий відвар.
За тріщин на губах, сосках і руках: 100 г яблук натерти на тертці й змішати з свинячим чи гусячим жиром, маслом у співвідношенні 1:1. На ніч накладати на попередньо помиті милом уражені ділянки.
У разі анемії рекомендують їсти щодня протягом місяця по 400-600 г яблук, бажано зелених сортів. Крім того, щоб підвищити гемоглобін, можна пити свіжий яблучно-буряковий сік (у співвідношенні 8:2) по 1 ст. л. двічі на день протягом двох тижнів.
Щоб позбутися печії, народна медицина радить з’їсти одне обчищене яблуко.
У разі закрепів два середніх яблука залити 0,5 склянки води та 0,5 склянки молока й варити протягом 5-7 хв., випити такий відвар уранці до сніданку.
За цієї ж проблеми також рекомендують приймати тричі на день перед їдою по 1 склянці свіжовичавленого несолодкого яблучного соку.
За хронічного бронхіту кашель лікують сумішшю тертого яблука, цибулі та меду. Всі складники потрібно брати порівну. Приймати засіб по 1 ст. л. тричі на день.
У разі плевриту запекти кілька яблук у духовці та з’їсти протягом дня в теплому вигляді.
Гіпертонічна хвороба: залити 1 ст. л. висушених шкірок яблук 1 склянкою окропу й настояти 5-10 хв. Приймати з додаванням цукру по 0,5 склянки 4-5 разів на день до їди.
У разі атеросклерозу рекомендують пити по 0,5 склянки свіжовичавленого яблучного соку 4 рази на день за 15-30 хв. до їди. Для профілактики цього захворювання добре вживати 2-3 яблук на день.
За сечокам’яної хвороби й подагри корисно пити яблучний компот: три необчищених яблук середнього розміру нарізати, залити 1 л окропу, варити протягом 10 хв. на слабкому вогні, додати до смаку цукор.
У разі гострого нападу подагри на уражений суглоб на ніч можна накласти компрес зі скибочок мочених яблук.
За варикозного розширення вен і тромбофлебіту три помитих яблук покласти в 1 л киплячої води, накрити кришкою й поставити в тепле місце на 4 години. Потім, не виймаючи яблук з води, розім’яти й перемішати. Далі перецідити та приймати по 0,5 склянки з 1-2 ч. л. меду тричі на день.
Лілія ЛУКАШ