Смакуйте броколі: корисно та поживно

Напевно, не всім до смаку цей дивний овоч, який більше нагадує кам’яну троянду із сотнями насінин. Але справа в тому, як його приготувати, аби було і смачно, і корисно. Не завадило б ще вашій фігурі. Хоча зайвими калоріями можете не перейматися: у 100 г броколі лише 34 калорії. А здогадуєтеся, скільки вітамінів і мінералів?

Представники клінічної медицини деколи називають броколі концентратом найважливіших полівітамінів. Це особливо актуально в осінньо-зимовий період, коли імунітет організму слабшає. У броколі вдвічі більше аскорбінової кислоти, ніж, наприклад, у цвітній капусті, білків – в 1,5 разу, мінеральних солей – удвічі. Водночас броколі бідне на пуринові речовини, а отже, дуже корисна людям, які страждають від подагри, сечокислого діатезу чи сечокам’яної хвороби.

Крім того, такі цінні речовини, як холін і метіонін, якими насичена броколі, регулюють кількість надмірного холестерину в крові, перешкоджаючи розвитку гіпертонії, атеросклерозу, стенокардії, звуженню просвіту судин та ішемічній хворобі серця. До того люди, які регулярно вживають цей вид капусти, ніколи не страждають від захворювань ясен.

За рахунок мікроелементів (мінеральних солей калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза) й цілого комплексу рослинних гормонів броколі підвищує моторику шлунка, запобігає закрепам, розвитку геморою. Ніжна клітковина броколі не спричиняє бродіння й метеоризму в кишківнику. На думку медиків, цей овоч у сирому вигляді корисно щодня вживати людям різного віку як лікувально-профілактичний та дієтичний продукт. Це допоможе печінці активізувати, нормалізувати процеси обміну речовин і вивести з організму зайві жири.

Нещодавні дослідження виявили ще одну незвичайну властивість броколі: його регулярне вживання допомагає в комплексній терапії пацієнтів, які страждають від променевої хвороби чи з підозрою на злоякісні новоутворення в молочній залозі, прямій кишці, передміхуровій залозі.

Броколі також є натуральним біостимулятором. По-перше, містить вітамін А, потрібний для підтримання гостроти зору, а, по-друге, – сульфорафан, який ефективно перешкоджає ймовірному віковому виродженню жовтої плями сітківки ока. Мало в організмі сульфорафану – велика ймовірність погіршення зору й навіть його втрати. Тому особам у віці від 50 років офтальмологи настійно рекомендують доповнювати свій щоденний раціон броколі (чи хоча б вживати цю капусту двічі на тиждень) – це принесе користь очам і знизить ризик дегенерації їх тканин.

Різні активні лікарські речовини й комплекс найважливіших вітамінів, що містяться в броколі, здатні гальмувати процеси старіння організму людини, адже допомагають йому досить швидко виводити шлаки й токсини – головні чинники процесів старіння.

Ба більше, броколі, як легко засвоюваний лікувально-дієтичний продукт, настільки ретельно розщеплює надлишки жирів і вуглеводів, що в результаті цього люди, які страждають від зайвої маси тіла та целюліту, поступово позбавляються від того й того, а це, як медична наука довела, теж істотно подовжує роки життя.

Картопляні биточки з броколі. Готують їх швидко й легко. Складники: 4 середні картоплини, 200 г броколі (цвітної або білоголовкової капусти), 20 г масла, 1 яйце, сіль, перець, кріп, олія для обсмажування, пригоршня панірувальних сухарів. Картоплю слід почистити, порізати, залити киплячою водою й варити на середньому вогні до готовності. Посолити в самому кінці приготування. Злити воду, картоплю гарненько обсушити. Потовкти товкачем, додати масло, остудити й додати в пюре яйце. Добре вимішати. Тісто має бути густим. Відтак на парі або у воді відварити броколі протягом п’яти хвилин, порубати, посолити, посипати перцем і додати кріп, ложку олії та все перемішати. Картопляне пюре розділити на чотири частини. Змащеними олією руками сформувати кульки. У кожній кульці зробити поглиблення та вкласти туди посічену броколі. Надати кулькам форму биточків, обваляти в панірувальних сухарях і смажити на розпеченій олії до утворення хрусткої рум’яної скоринки. Подавати можна зі сметаною або молочним соусом.

Підготувала Лілія ЛУКАШ