Суниці – цілюща смакота для організму

Ця чудова рослина настільки багата потрібними для людини біологічно активними речовинами, що великий знавець нашої природи М. Носаль прирівнював за силою оздоровчої дії суничний сезон до курортного. Він писав: «Не шкодуйте коштів на придбання суниць. Не вважайте їх баловством або розкішшю, а вважайте їх необхідними, як хліб, крупи, картоплю».

Справді, в маленьких червоних ягідках-краплинках сконцентровано найголовніші вітаміни. Так, за вмістом вітаміну С вони поступаються лише смородині, у п’яти ягодах середнього розміру його стільки ж, як в одному великому апельсині. Вітаміну Е в них нагромаджується більше, ніж у порічках, вишнях, черешнях, мандаринах, бананах. За вмістом фолієвої кислоти та солей кальцію суниці не мають собі рівних серед інших місцевих плодів та ягід, а також апельсинів, грейпфрутів. Щоб постачити організм залізом, теж краще їсти суниці, ніж виноград, малину, сливи, аґрус, чорниці, апельсини, ананаси. Зазначено лише окремі характеристики ягід, але варто згадати, що вони, як невтомні трудівниці, «назбирали» ще й пектинові та дубильні речовини, цукри, органічні кислоти, мінеральні речовини – марганець, цинк, йод, калій, фосфор, мідь, кобальт. Тож не дивно, що цей комплекс біологічно активних речовин налагоджує нормальні процеси кровотворення та обміну речовин в організмі, від чого щонайбільшою мірою залежить здоров’я.

Плоди суниць поліпшують функцію травлення, стимулюючи виділення травних соків і жовчі, справляють сечогінну дію, сприяють виведенню холестерину та продуктів обміну речовин. Тому рекомендації дієтологів прості: щодня натще їсти ягоди (по 100-200 г) або пити свіжий сік плодів (по 4-6 ст. л.) у разі атеросклерозу, гіпертонії, недокрів’я, маткових кровотеч, захворювань серця, гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку, коліту, холециститу, геморою, порушення сольового обміну (жовчнокам’яної та сечокам’яної хвороб, остеохондроз, обмінний поліартрит). Звісно, хто має можливість необмежено вживати цілющі ягоди, хай наїдається досхочу, навіть змушує себе їх їсти, коли набриднуть.

Суниці допомагають очистити організм: волосоголовці, круглі глисти, гострики не переносять ягід суниць і виходять. М. Носаль описує народний метод, як успішно позбутися такого небезпечного гельмінта, як солітер: хворі їли оселедця з цибулею і багато суниць щодня (навіть до 3 кг). А ще він вважає суниці помічним засобом, навіть у тих випадках, коли дорогі ліки неефективні, для лікування екзем, зокрема, з тяжкими ускладненнями. Стиглі ягоди розтирають і грубим шаром викладають на чисту лляну полотнинку, яку прикладають до ураженого місця. Процедуру повторюють кілька разів, у міру потреби. У народі так чинять, лікуючи різні ураження шкіри. У період міжсезоння так само помічні сушені ягоди: відвар (2 ст. л. плодів кип’ятити протягом 5 хв. у 200-300 мл води, настояти 1 годину) п’ють по пів склянки 3-4 рази на день.

Уже згадуваний шанований наш травознай висловив думку, що якби люди взяли за звичай пити напій з листків суниць, як п’ють чай, то мали б значно міцніше здоров’я. Цим він наголошував, що листя, стебла та коріння рослини теж дуже корисні. Вони так само мають сечогінні, потогінні, кровоспинні, протизапальні властивості, поліпшують кровообіг, зміцнюють стінки капілярів, нормалізують діяльність органів травного тракту, профілактують напади бронхіальної астми. Для приготування чаю 1-2 ст. л. сухої сировини залити 2 склянками окропу, настояти, процідити. Настої та відвари суниць варто використовувати під час застудних хвороб і грипу, адже вони знижують температуру тіла, виявляють потогінні та протизапальні властивості, тож їх п’ють і промивають ними ротову порожнину.

Підготувала Ліля ЛУКАШ