У кожного зерняти свій лік

Серед продуктів здорового харчування насіння льону, соняшника, гарбузів, кунжуту, маку посідає не останнє місце. Розповімо про деякі їхні особливості.

Мак, льон і кунжут за вмістом кальцію переважають молоко вдесятеро, тож вони сприяють зміцненню кісток та швидкому зрощенню переломів.

Лляне насіння – надзвичайно корисний продукт для здорового харчування, носій омега-3-кислот, антиоксидантів і клітковини. Ліноленова кислота справляє потужну протизапальну дію, пом’якшуючи чи усуваючи запалення в разі ревматичного артриту, астми, екземи, псоріазу та інших запальних процесів.

1 ст. л. насіння містить стільки дієтичної клітковини, скільки пів склянки вівсяних висівок, тому вона добре підтримує нормальну функцію кишківника, очищає кров.

Впливаючи на рівень холестерину та тригліцеридів (головних «винуватців» атеросклерозу), льон зменшує загрозу виникнення тромбів, тобто розвитку ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту. Експериментально доведено, що вживання впродовж місяця хліба з додаванням лляного насіння на 8% знижує вміст холестерину в крові.

Лляне насіння вирізняється найбільшою кількістю лігнанів, вони містяться в оболонці, тому вживати його навіть корисніше, ніж лляну олію. Лігнани, як потужні антиоксиданти, справляють антибактеріальну, антигрибкову та антиканцерогенну дію. У результаті складних наукових досліджень вчені США виявили, що лігніни заповільнюють поділ клітин у деяких пухлинах, нейтралізують рецептори естрогену, надмір яких провокує розвиток раку молочної залози у жінок.

Можна з’їдати за раз 2 ст. л. меленого насіння, посипаючи ним різні страви.

Насіння соняшника багате на вітаміни А та Е, вуглеводи, білки, дубильні речовини, органічні кислоти. Вітамін Е – це антиоксидант, що запобігає розвитку хвороб серця та раку. Дуже потрібний в разі ослаблення репродуктивної функції, сприяє розвитку плода та нормальному перебігу вагітності; за фіброзно-кістозних новоутворень, порушень місячного циклу; регенерує тканини. Насіння не варто смажити, ліпше їсти підсушене.

Гарбузове насіння славиться як джерело білка (100 г дають 54% потреби), корисне для вегетаріанців і сироїдів; вітамінів групи В – справляє заспокійливу дію, допомагає перемагати депресію; цинку, потрібного для вироблення належного рівня статевих гормонів та інсуліну; магнію (підвищує життєву енергію, сприяє зниженню кров’яного тиску, профілактує утворення каменів у нирках, запобігає серцевим нападам) і марганцю (вкрай потрібний для правильного розвитку клітин, належного засвоєння вітаміну В1, заліза та міді, без яких якісне кровотворення неможливе). Споживати корисно до пів склянки на день.

Насіння кунжуту має у своєму складі цинк і кальцій, потрібний для наших кісток, а також мідь, марганець, залізо і фосфор (його нестача – це проблеми із зубами, поганий ріст кісток, артрити, захворювання нирок, порушення діяльності серцевого м’яза, ожиріння). Крім того, в ньому містяться дві унікальні речовини – лігнани сезамін і сезамолін. Вони сприяють зниженню рівня холестерину в крові, артеріального тиску та підвищенню кількості тромбоцитів, захищають печінку від ушкодження антиоксидантами.

Порошок з насіння у східній народній медицині використовують як тонізувальний, антисептичний та протизапальний засіб. Тому він має застосування в разі гострих застудних захворювань, хронічного бронхіту, кишкових кольок, гепатиту, нирковокам’яної хвороби, як проносний та глистогінний засіб.

Насіння кмину. Завдяки багатому хімічному складу, споживання кмину корисне в разі спазмів органів травлення та судин головного мозку. Воно стимулює імунітет, поліпшує функцію печінки, сприяє підвищенню лактації, розширенню судин, виділенню сечі, засвоєнню важких і жирних страв, діє, як добрий вітрогінний засіб, посилює апетит, знижує бродіння в органах травлення, зменшує біль у разі катару та виразки шлунка.

Насіння коріандру входить до складу жовчогінного, протигеморойного та проносного чаю, має антисептичні та болезаспокійливі властивості. Тому в народній медицині його використовують у разі захворювань печінки й жовчного міхура, геморою, для збудження апетиту, поліпшення травлення, стимуляції виділення молока, як протиглисний, заспокійливий засіб у разі істерії та судом.

Насіння амаранту у стародавніх цивілізаціях називали золотим зерном Бога й уживали для зміцнення духу та тіла, вважаючи, що воно сприяє створенню нації надлюдей. Воно менше маку, на одній рослині може вирости пів мільйона зернин. І вони покриті твердою оболонкою, яка легко розтріскується під час підсмажування. Насіння смаком нагадує горіхи, його варять чи розмелюють і додають у страви, в борошно для випікання хліба. Амарант славиться білком: його удвічі більше, ніж у рисі та кукурудзі, разом узятих, тому це дуже добрий продукт для тих, хто не вживає тваринних білків.

Окрім того, насіння багате на важливі амінокислоти та клітковину, що зменшує ризик виникнення атеросклерозу, хвороб серця, варикозного розширення вен, геморою, раку.

Підготувала Лілія ЛУКАШ